Prima pagină » Razboi în Ucraina » SUA, revoltată de promisiunile Chinei către Rusia, reiterează ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina

SUA, revoltată de promisiunile Chinei către Rusia, reiterează ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina

31 oct. 2022, 13:17, 3 ,
în Razboi în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a evocat duminică, 30 octombrie, ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina. Acest subiect a fost abordat în cadrul unei discuţii la telefon cu omologul său chinez Wang Yi, unde de altfel, a reiterat necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise între cele două ţări.

Cu ocazia acestei convorbiri telefonice, Washingtonul a abordat şi unele probleme care preocupă administraţia americană.

„Secretarul de stat (Blinken) a discutat despre necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise şi gestionarea într-un mod responsabil a relaţiei dintre SUA şi Republica Populară Chineză (RPC)”, arată textul citat.

China, deşi oficial neutră în conflictul ucrainean, este uneori considerată de Occident prea conciliantă în raport cu Moscova

Războiul din Ucraina, rămâne o prioritate de ordin mondial

De asemenea, Antony Blinken a abordat cu omologul său chinez ‘războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi ameninţările la adresa securităţii mondiale şi a stabilităţii economice’ generate de acest conflict.

Această discuţie telefonică a avut loc la câteva zile după încheierea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care Xi Jinping a reuşit să preia conducerea formaţiunii cu fidelii săi şi să dea la o parte facţiuni considerate mai reformiste sau mai liberale, asigurându-şi totodată un al treilea mandat fără precedent.

„Repunerea relaţiei sino-americane pe o cale a dezvoltării stabile este nu numai în interesul ambelor părţi, ci şi o aşteptare universală a comunităţii internaţionale”, a declarat la rândul său diplomaţia chineză.

De altfel, de pe agenda celor două mari puteri nu lipsesc probleme divergente precum Taiwanul, Marea Chinei, drepturile omului în Xinjiang (nord-vest), rivalitatea tehnologică sau războiul comercial, conform agenţiei franceze de presă. Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a cerut ‘tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere’.

Ministrul chinez de externe a invitat cu această ocazie la ‘intensificarea eforturilor diplomatice pentru a împiedica agravarea şi mai mult a situaţiei’, conform unui rezumat al Beijingului cu privire la convorbirea telefonică dintre Wang Yi şi Antony Blinken.

China, deşi oficial neutră în conflictul ucrainean, este uneori considerată de Occident prea conciliantă în raport cu Moscova, comentează agenţia franceză de presă.

Această convorbire telefonică survine la doar câteva zile după o discuţie purtată între Wang Yi şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

„China este dispusă să aprofundeze schimburile cu Rusia la toate nivelurile”, l-a asigurat joi, 27 octombrie, Wang pe Lavrov.

Statele Unite, văd tot mai posibil scenariul unui atac nuclear

Reiterăm de altfel că zilele trecute, secretarul de Stat american a catalogat acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar fabrica bombe radioactive drept „o nouă invenţie” ce reflectă o retorică „iresponsabilă”.

De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, 23 octombrie, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”.

Totodată, acuzaţiile Rusiei au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.

Ucraina susţine la rândul ei că Rusia pregăteşte de fapt un atac radiologic pe care îl va atribui armatei ucrainene. Cu toate acestea, Administraţia de la Kiev a anunţat că va primi inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge clar acuzaţiile Rusiei. Inspectoratul ucrainean de Reglementare în domeniul Nuclear a anunţat că echipele AIEA se vor deplasa la două obiective atomice, situate în Kiev şi respectiv, în Zhovti Vodi (regiunea Dnipropetrovsk), acestea fiind locurile asupra cărora Moscova a emis suspiciuni.

Menționăm totuși că un război nuclear a fost simulat de autoritățile de la Moscova în data de 26 octombrie 2022, când preşedintele rus Vladimir Putin a asistat la antrenamentul forţelor de descurajare strategică, adică trupele însărcinate să răspundă la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear, printr-o videoconferinţă.

Așadar, secretarul de stat american Antony Blinken a evocat duminică, 30 octombrie, ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina, în cadrul unei convorbiri cu omologul său chinez, Wang Yi.

Comentarii
  • unul din opt oameni ai planetei sustine pozitia sua+ue+canada. ceilalti sapte nu o sustin.

  • auu agramatule pune mana pe carte nu sta pe net hauritule (sustin nu sustine)

  • SUA decade pentru ca pune pe primul loc dominarea celorlalti. Cheltuie resurse uriase pentru a domina si nu-i mai ramane aproape nimic pentru dezvoltarea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 noiembrie 2024
29 noiembrie 2024