Prima pagină » Actualitate » SUA impune sancțiuni Rusiei pentru atacuri cibernetice, într-o perioadă în care tensiunile dintre cele două țări sunt extreme
SUA impune sancțiuni Rusiei pentru atacuri cibernetice, într-o perioadă în care tensiunile dintre cele două țări sunt extreme

SUA impune sancțiuni Rusiei pentru atacuri cibernetice, într-o perioadă în care tensiunile dintre cele două țări sunt extreme

16 apr. 2021, 07:40,
George Cristian, în Actualitate

SUA au anunțat sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ceea ce spun că sunt atacuri cibernetice și alte acte ostile. Măsurile, care vizează zeci de entități și oficialități rusești, au ca scop descurajarea „activităților străine nocive ale Rusiei”, a spus Casa Albă.

Declarația spune că serviciile secrete de informații ruse s-au aflat în spatele hack-ului masiv „SolarWinds” de anul trecut și acuză Moscova de interferență în alegerile din 2020.

Rusia neagă toate acuzațiile și spune că va răspunde în consecință

Sancțiunile anunțate joi sunt detaliate într-un ordin executiv semnat de președintele Joe Biden. Ele vin într-un moment tensionat pentru relațiile dintre cele două țări. Luna trecută, SUA au vizat șapte oficiali ruși și mai mult de 10 de entități guvernamentale cu privire la otrăvirea criticului de la Kremlin, Alexei Navalny. Rusia spune că nu a fost implicată.

Într-un apel adresat marți președintelui rus Vladimir Putin, Biden a promis să apere interesele naționale ale SUA „ferm”, în timp ce propunea o întâlnire cu Putin pentru a găsi zone în care cele două țări ar putea lucra împreună.

Ce a spus administrația Biden?

Joi, domnul Biden a descris decizia sa de a impune sancțiuni Rusiei ca fiind „proporțională”. „Am fost clar cu președintele Putin că am fi putut merge mai departe, dar am ales să nu fac asta”, a declarat Biden reporterilor. „Statele Unite nu caută să înceapă un ciclu de escaladare și conflict cu Rusia.”

El a adăugat că drumul către viitor este prin „dialogul atent și procesul diplomatic”.

O declarație a Casei Albe a declarat că noile sancțiuni arată că SUA „va impune costuri într-un mod strategic și cu impact economic asupra Rusiei” dacă își continuă „acțiunea internațională destabilizantă”.

Acesta reafirmă opinia administrației conform căreia guvernul rus se află în spatele atacurilor cibernetice și a încercat să „submineze desfășurarea alegerilor democratice libere și corecte” în SUA și națiunile aliate. Învinuiți în mod specific serviciul de informații străin al Rusiei, SVR, pentru atacul SolarWinds, care a oferit criminalilor cibernetici acces la 18.000 de rețele informatice guvernamentale și private.

În decembrie anul trecut, atunci secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că crede că Rusia se află în spatele acesteia . Ultimele sancțiuni vizează 32 de entități și oficiali acuzați că au încercat să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2020 „și alte acte de dezinformare”. Zece diplomați sunt expulzați. Ordinul executiv interzice, de asemenea, instituțiilor financiare din SUA să cumpere obligațiuni exprimate în ruble din iunie.

Relațiile dintre SUA și Rusia sunt extrem de tensionate

Această sancțiune vine în contextul în care între Rusia și SUA sunt tensiuni mari. Totul a pornit de la faptul că Ucraina acuza Rusia că vrea să ocupe teritoriul țării din est. Oficialii au susținut faptul că rușii relochează la granița cu Ucraina zeci de mii de soldați. Rușii au dezmințit informația spunând sec că nu e treaba altor țări ceea ce fac rușii pe teritoriul lor. De altfel, ca un răspuns la acest act, SUA au trimis două nave de război în Marea Neagră.

Decizia SUA a fost văzută de ruși ca un act de provocare și de război și au transmis un avertisment dur spunând că marina SUA nu trebuie să se aproprie de Crimeea, peninsula anexată de ruși de la Ucraina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *