Folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei de către Rusia, va determina Statele Unite ale Americii să riposteze. Avertismentul a fost lansat duminică, 25 septembrie, de către consilierul american Jake Sullivan, în contextul în care ministrul rus de externe declara zilele trecute că regiunile care organizează referendumuri vor beneficia de protecţie totală după ce vor fi anexate de Moscova.
Aşadar, cele patru regiuni din estul Ucrainei unde au fost organizate voturi şi care vizează anexarea teritoriului pe care Rusia l-a luat cu forţa, au avut loc şi duminică, 25 septembrie, pentru a treia zi. În urma acestora, Parlamentul rus ar putea lua măsuri pentru a oficializa anexarea în câteva zile.
Folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei de către Rusia ar putea duce la un conflict cu SUA
Rusia a ameninţat cu folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei, dacă după încorporarea zonelor Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia în Federaţia Rusă, se va încerca recuperarea lor. Aşadar, Moscova ar putea prezenta eforturile de a le recuceri ca fiind atacuri asupra Rusiei însăşi, un avertisment pentru Kiev şi aliaţii săi occidentali.
Drept răspuns al acestei ameninţări, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică, 25 septembrie, că Statele Unite vor răspunde la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi că a explicat Moscovei „consecinţele catastrofale” la care se va expune.
„Dacă Rusia depăşeşte această linie, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”, a declarat Sullivan.
Ultimul avertisment al SUA a urmat unei ameninţări nucleare abia voalate făcute miercuri, 21 septembrie, de preşedintele Vladimir Putin, care a declarat că Rusia va folosi orice armă pentru a-şi apăra teritoriul.
De asemenea, ministrul de externe Serghei Lavrov a făcut această afirmaţie mai direct într-o conferinţă de presă, sâmbătă, 24 septembrie, după un discurs ţinut în faţa Adunării Generale a ONU de la New York, în care a repetat afirmaţiile false ale Moscovei pentru a justifica invazia, potrivit cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi plin de neonazişti.
Liz Truss despre amenințarea preşedintelui Putin
Într-un context asemănător, amintim că premierul britanic Liz Truss, care perioada aceasta are de înfruntat poate cele mai mari schimbări pentru un prim-ministru britanic de la Winston Churchill încoace, s-a întâlnit miercuri, 21 septembrie, cu preşedintele SUA Joe Biden.
În timpul declarațiilor, premierul britanic a spus și că Washingtonul ”este un partener incredibil de apropiat”, dar nu a adăugat mai multe comentarii asupra afirmațiilor controversate pe care le-a făcut anul trecut, când era secretar de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare, şi în care a descris relaţia SUA-Marea Britanie ca ”specială, dar nu exclusivă”.
”Cred că relaţia noastră este specială şi este tot mai importantă într-o perioadă în care ne confruntăm cu ameninţări din partea Rusiei, cu o asertivitate sporită a Chinei. Suntem, ambele, democraţii care preţuiesc libertatea. Avem o legătură atât de puternică”, a declarat ea.
Fiind întrebată cum ar trebui să răspundă Occidentul dacă Putin ar intensifica activităţile militare în Ucraina, Truss a spus că ei ”nu ar trebui să asculte zăngănitul său de sabie şi ameninţările sale fictive”.
Acum însă, prin vocea consilierului american Jake Sullivan, SUA a declarat că este pregătită să răspundă la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei.