Prima pagină » International » SUA dorește suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, industria farmaceutică se opune
SUA dorește suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, industria farmaceutică se opune

SUA dorește suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, industria farmaceutică se opune

06 mai 2021, 12:17,
Alexandru Ifrim în International

Statele Unite ale Americi este de acord cu decizia suspendării temporare a brevetelor pentru imunizarea împotriva noului coronavirus. Oficialii din Washington susţin că vor respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceştia sunt de părere că este nevoie de absolut orice soluţie pentru a reuşi combaterea pandemiei de Covid-19.

„Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare. Administraţia crede cu fermitatea în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19”, a declarat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tăi., adăugând că Washingtonul participă „activ” la negocierile desfăşurate la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

India şi Africa de Sud sunt cele mai revoltate țări, acestea cerându-le statelor producătoare de vaccinuri să dea din tehnologia lor şi ţărilor mai sărace, pentru a imuniza cât mai multe persoane. Apelul acestor ţări este susţinut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii care salutat decizia Administraţiei lui Joe Biden. Industria farmaceutică şi-a anunţat dezamăgirea faţă de anunţul făcut de către americani. Companiile farmaceutice sunt de părere că suspendarea brevetelor nu va mări suspendarea vaccinuriloe şi nu vor oferi soluţii pentru a învinge criza sanitară prin care trecem.

Ce semnifică renunţarea la brevet?

Dacă se va aproba renunţarea la brevet, susţinătorii acestei decizii sunt de părere că se va mări creşterea producţiei de doze de imunizare, iar ţările mai sărace vor beneficia de doze de vaccin. Mai multe ţări care încă sunt într-o continuă dezvoltare sunt de părere că normele impuse de ţările care protejează brevetele şi alte forme de proprietate intelectuală, vor fi un obstacol pentru creşterea numărului de vaccinuri şi a altor produse necesare pentru a combate pandemia de Covid-19.

Îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)şi-a arătat susţinerea faţă de acest domeniu, iar membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia) au avut o şedinţă miercuri 5 mai 2021, la Londra. Subiectul pe care l-au discutat a fost de a creşte asistenta lor financiară sau de a împărţi dezoe de vaccinare ţărilor mai sărace care nu-şi permit să-şi administreze un număr foarte mare de doze.

Statele Unite ale Americii au început negocierile cu cei de la Organizaţia Modiala a Comerţului pentru a-i convinge să suspende brevetele temporar. Însă, acest lucru ar dura ceva mai mult, deoarece deciziile OMC ncesita un acord a tuturor celor 164 de membri.

Au apărut şi reacţii în urma acţiunilor celor de la SUA

Una dintre reacţii este chiar din partea şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit cezia americanilor una istorică şi considera că acesta este un monument în lupta cu Covid-19.

„Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile”, a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Cum merge campania de vaccinare anti-Covid-19 în SUA

Statele Unite ale Americii are una dintre cele mai bune campanii de imunizare împotriva noului coronavirus, aceştia reuşind să imunizeze mai bine de jumătate din adulţi cu cel puţin prima doză. Anunţul a fost făcut chiar de către oficialii americani. Guvernul american le-a pus la dispoziţie oamenilor foarte multe centre de vaccinare, în special centrul drive-thru.

Rata de vaccinare în America este foarte mare, un procent de 61,6 numai Israelul are cu 100 de persoane peste americani. Compania de vaccinare a oferite speranţe locuitorilor din Nashville, Tennessee, unde Music City a fost o persoană care s-a vaccinat cu ambele doze, aceasta afirmând că de acum îşi poate vedea bunica.

„Este puțin emoționant. Nu am mai putut să-mi văd bunica de aproape un an și jumătate ”, a spus Grimsley, în vârstă de 35 de ani.„ Și acesta este cel mai lung timp în care toată familia mea a trecut fără să o vadă. Și o vom vedea acum la mijlocul lunii mai. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`