Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu anunță că un atac provocat de Turcia la o bază comună a forţelor kurde şi coaliţiei internaţionale antijihadiste în nord-estul Siriei a pus forţele americane în pericol.
„Un atac turc al unei baze comune a forţelor kurde şi coaliţiei internaţionale antijihadiste în nord-estul Siriei a pus forţele americane în pericol, acuză miercuri Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM), în contextul în care armata turcă efectuează începând de duminică raiduri aeriene împotriva unor combatanţi kurzi în Siria şi Irak, în cadrul Operaţiunii „Gheara Sabiei”, relatează AFP, potrivit News.ro.
CENTCOM a anunţat iniţial că forţele sale „nu au fost puse în pericol”
O dronă turcă a bombardat marţi o bază comună a Forţelor Democratice Siriene (FDS) – dominate de combatanţi kurzi – şi coaliţiei internţaionale antijihadiste conduse de către Statele Unite, în care a ucis doi combatanţi kurzi.
CENTCOM a anunţat iniţial că forţele sale „nu au fost puse în pericol” în acest raid şi a precizat că „cele mai apropiate atacuri au avut loc la cel puţin 20-30 de kilometri” distanţă de prezenţa americană.
Însă, într-un comunicat trimis AFP miercuri, CENTCOM anunţă că a ”primit informaţii suplimentare potrivit cărora forţele şi personalul americane sunt în pericol”.
FDS, susţinute de către coaliţia internaţională condusă de către Statelen Unite, au fost vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), izgonit din fiefurile sale din Siria în 2019.
Turcia subliniază că desfăşoară aceste raiduri ca represalii faţă de atentatul sângeros de la Istanbul
Sute de militari din cadrul coaliţiei internaţionale – şi anume americani – sunt desfăşuraţi în zone aflate sub controlul kurd în nordul Siriei – o ţară fragmentată de Războiul Civil care a izbucnit în 2011.
Turcia subliniază că desfăşoară aceste raiduri ca represalii faţă de atentatul sângeros de la Istanbul de la 13 noiembrie, imputatt de către Ankara combatanţilor kurzi din cadrul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG) şi rebelilor turci kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – care au negat ambele orice responsabilitate.
Turcia califică drept ”teroristă” principala componentă a FDS, şi anume YPG – pe care le consideră o „prelungire” a rebelilor turci kurzi din cadrul PKK.
Statele Unite şi-au exprimat opoziţia faţă de „orice acţiune militară care destabilizează situaţia în Siria”, potrivit unui purtător de cuvânt al CENTCOM, Joe Buccino.