Prima pagină » Coronavirus » SUA a aprobat antiviralul Remdesivir împotriva COVID-19

SUA a aprobat antiviralul Remdesivir împotriva COVID-19

23 oct. 2020, 09:02,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat, joi, medicamentul antiviral Veklury, sau Remdesivir, produs de compania biofarmaceutică Gilead Sciences Inc, pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 care necesită spitalizare.

Gilead Sciences Inc a anunţat că a primit autorizaţia deplină pentru medicament, subliniind că este singurul tratament specific împotriva COVID-19, autorizat astfel după o procedură de verificare riguroasă şi definitivă.

Remdesivir a fost unul dintre medicamentele cu care a fost tratat preşedintele american Donald Trump după ce a fost testat pozitiv la coronavirus.

Remdesivir, declarat ineficient de un studiu al OMS

Medicamentul Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora, potrivit unui studiu realizat de OMS. Studiul contrazice alte două mari studii americane care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.

Medicamentul „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării“, se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de Covid.

Niciunul dintre medicamente nu a avut efect substanțial asupra ratei mortalității și nici nu a redus necesitatea ventilării mecanice a pacienților, potrivit Financial Times care a obținut o copie a studiului.

„Aceste tratamente cu Remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon au arătat efect nesemnificativ asupra reducerii mortalității pacienților internați”, mai spune studiul OMS.

După publicitatea făcută la nivel global medicamentului „minune”, cei de la Gilead au vândut patentul și altor țări, ca să-și fabrice singure dozele de Remdesivir.

Nu poate fi produs în România

Virgil Guran, consilier al premierului, a declarat duminică, 11 octombrie, în urma unei discuții purtate cu reprezentanții Antibiotice Iași, că țara noastră nu poate produce Remdesivir.

„Am discutat cu cei de la Antibiotice Iaşi. Ar dura cinci ani până s-ar ajunge la producţiei, iar noi avem nevoie acum”, a explicat consilierul premierului, potrivit cărui statele care produc Remdesivir au luat măsuri în acest sens cu mult timp înainte de debutul pandemiei.

În schimb, directorul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, a anunțat că va produce un medicament împotriva COVID până la sfârșitul acestui an. Florin Oancea, a anunțat că prețul va fi unul accesibil tuturor românilor și va fi eficient chiar și în prevenirea gripei.

„Am reușit să producem un test pilot pentru Orostim. Încercăm anul acesta, vine gripa sau chiar pentru această boală a momentului, COVID-19, să venim în întâmpinarea oamenilor. Este un imunomodulator sub formă de capsule pe care încercăm să îl scoatem până la finalul acestui an. L-am produs pe un lot pilot, iar acum vrem să îl scoatem pe producție”, a declarat Florin Oancea.

Ungaria a început să producă Remdesivir pe plan intern

Remdesivir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, a început să fie produs pe plan intern în Ungaria. Vineri, 9 octombrie, ministrul ungar al inovaţiei şi tehnologiei, Jozsef Bodis, a declarat că Richter, compania farmaceutică ungară, a produs până acum  în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi.

Conform spuselor ministrului, vor fi produse doze pentru mai mult de 800 de pacienți, până la finalul lunii octombrie. Producția acestui medicament este finanțată de Guvernul de la Budapesta, care a oferit 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`