Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Studiu: vremea de dimineață afectează starea de spirit a angajaților
Studiu: vremea de dimineață afectează starea de spirit a angajaților

Studiu: vremea de dimineață afectează starea de spirit a angajaților

12 ian. 2021, 14:42,
în Sanatate

Cercetătorii au studiat legătura dintre vremea de dimineață și starea de spirit experimentată pe parcursul întregii zile de lucru. Se pare că zilele însorite au un impact pozitiv mai mare decât cel negativ atribuit de obicei zilelor cu vreme rea. De ce vremea de dimineață afectează starea de spirit a angajaților?

Poate influența vremea rea ​​starea de spirit? Deși nu este neobișnuit să experimentați un pic de disconfort psihic în timpul iernii sau perioadelor cu vreme urata, un fenomen numit și „depresie sezonieră„, unii oameni spun că moralul lor este influențat direct de vremea de afară: ar fi meteosensibili.

Într-adevăr, vremea poate afecta foarte mult experiențele zilnice, de exemplu creșterea sau scăderea dorinței de a petrece timpul în aer liber sau de a face deplasarile spre locul de muncă mai mult sau mai puțin plăcute. Mai multe studii anterioare au examinat deja efectele pe care le poate avea vremea asupra dispoziției oamenilor și asupra nivelului general de energie.

Dar în ce măsură le poate influența experiențele în mediile profesionale? O ipoteză încă puțin menționată, pe care cercetătorii de la Universitatea Leuphana din Lüneburg din Germania au dorit să o descifreze printr-un studiu publicat în revista Applied Psychology. Mai exact, au dorit să efectueze un studiu despre relația dintre efectele vremii și modul în care oamenii se simt atunci când sunt la locul de muncă. Pentru a testa ipoteza că vremea de dimineață poate influența starea de spirit și bunăstarea angajaților, studiul a analizat mai multe criterii: niveluri de energie, satisfacție la locul de muncă, epuizare și stres.

Vremea de dimineață afectează starea de spirit a angajaților

„Ideea pentru acest studiu a venit spontan în timpul unei întâlniri a echipei într-o zi cu vreme rea. Toată lumea a fost lentă și a vorbit despre vreme. De obicei, cercetăm modul în care factori precum conflictul sau volumul mare de muncă se raportează la modul în care se simt angajații. Acea zi a adus ideea că factori aparent irelevanți, cum ar fi vremea, ar putea juca și ei un rol” explică profesorul Laura Venz, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

Cercetătorii speră că munca lor va determina alte echipe să efectueze studii mai aprofundate cu privire la rolul factorilor de mediu asupra comportamentului oamenilor la locul de muncă.

Pentru a-și testa ipoteza, cercetatorii au realizat un așa-numit studiu jurnal, cerând celor 115 angajați din diverse sectoare industriale să completeze două sondaje în fiecare zi lucrătoare, timp de 457 de zile: unul dimineața, înainte de a începe munca și unul după munca. Ulterior, au dezvoltat o scară picturală, adică o diagramă în care sunt utilizate diferite ilustrații pentru a rezuma prognoza meteo (un soare, un soare parțial ascuns de un nor, un nor cu ploaie). În fiecare dimineață, participanții trebuiau pur și simplu să aleagă pictograma care prezenta cel mai bine vremea actuală.

„După muncă, participanții au răspuns la întrebări care le-au măsurat starea de bine actuală, adică satisfacția, vigoarea, epuizarea și efectul negativ. Acest lucru ne-a permis să legăm vremea dimineții de bunăstarea lor în aceeași zi, după muncă”, adaugă profesorul Laura Venz.

Energie și satisfacție la locul de muncă într-o zi însorită

Datele colectate au arătat că ora de dimineață a fost legată doar de stări pozitive de bunăstare și nu de stări negative. Cu alte cuvinte, cercetătorii au descoperit că, cu cât vremea este mai însorită dimineața, cu atât angajații se simțeau mai energizați și mai mulțumiți la locul de muncă. Dimpotrivă, când vremea era considerată rea, oamenii se simțeau mai obosiți și nemulțumiți de ziua lor.

Dar indicatorii cu adevărat negativi ai bunăstării, precum epuizarea și stresul, nu par să fie afectați de vreme.

„Acest lucru ne-a surprins, întrucât ne așteptam implicit la relații mai puternice cu stări negative de bunăstare”, subliniază profesorul Laura Venz. Rezultatele oferă o perspectivă valoroasă asupra rolului pe care îl pot avea factorii de mediu, în special vremea, asupra nivelurilor de energie, satisfacție și bunăstare generală a angajaților. În cele din urmă, aceștia ar putea încuraja dezvoltarea de inițiative care vizează îmbunătățirea bunăstării lor, de exemplu, încurajându-i să meargă cu bicicleta sau să meargă la serviciu pe vreme bună.

„În studiile viitoare, intenționăm să examinăm mecanismele din spatele legăturii vreme/bunăstare. Angajații se pot comporta diferit în zilele însorite, cand ar fi mult mai probabil să ofere sprijin colegilor lor de muncă, ceea ce la rândul lor îi face să se simtă mai mulțumiți și mai energici”, conchide echipa științifică.

Cu toate acestea, aceasta specifică că efectele vremii în ziua respectivă pot fi diferite în funcție de vremea „normală” a unei țări (o dimineață frumoasă va avea mai mult efect în Anglia „ploioasă” decât în ​​Australia însorită), acesta este motivul pentru care următoarele studii ar trebui efectuate în mai multe țări și să acopere toate anotimpurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`