Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Studiu: tinerii care au avut COVID pot fi reinfectați
Studiu: tinerii care au avut COVID pot fi reinfectați

Studiu: tinerii care au avut COVID pot fi reinfectați

04 feb. 2021, 23:14,
în Sanatate

A fi infectat cu virusul care cauzează COVID-19 nu este un scut infailibil împotriva reinfecției, avertizează un mic studiu preliminar.

Constatarea provine din urmărirea a aproape 3.250 de tineri recruți din marina americana în perioada mai – octombrie. Dintre aceștia, 189 au testat anterior pozitiv pentru virusul SAR-CoV-2. În timpul studiului de șase săptămâni, 10% dintre cei care au dat test pozitiv s-au reinfectat.

„Nu sunteți fără ieșire doar pentru că aveți anticorpi de la o infecție anterioară”, a spus autorul studiului, dr. Stuart Sealfon, profesor de neurologie la Școala de Medicină Icahn de pe Muntele Sinai din New York, care a realizat studiul în colaborare cu Centrul de Cercetări Medicale Navale, potrivit Medical Xpress.

Tinerii care au avut COVID pot fi reinfectați: studiu efectuat pe puscasi marini

Constatările au fost publicate recent în serverul de preimprimare medRXiv și nu au fost evaluate de colegi.

Toți marinarii începeau pregătirea de bază și au fost inițial ținuți în carantină pentru două săptămâni, după două săptămâni de carantină la domiciliu, potrivit studiului. Odată ce a început pregătirea, recruții au fost testați pentru COVID-19 la fiecare două săptămâni pe o perioadă de șase săptămâni.

Rezultatul: 19 dintre cei 189 de recruți care au avut deja COVID au testat pozitiv pentru a doua infecție în timpul studiului.

Cercetătorii au spus că prima și a doua infecție au implicat aceeași tulpină a virusului SARS-CoV-2 și niciuna nu a implicat noile tulpini din Marea Britanie, din Africa de Sud sau din Brazilia.

Din 2.247 de recruți care nu avuseseră anterior COVID, 1.079 (48%) s-au infectat în timpul studiului.

Asta înseamnă că recruții cu o infecție anterioară cu COVID „aveau aproximativ o cincime din riscul de a se infecta din nou în timpul pregătirii, comparativ cu marinarii care nu fuseseră infectați anterior și nu aveau anticorpi”, a spus Sealfon.

Toti cei care au dat rezultate pozitive in timpul studiului au avut simptome „usoare”, a spus el. Niciunul nu a fost internat în spital. Dar riscul simptomelor și durata infecției au fost aceleași, indiferent de antecedentele de COVID.

„Singura diferență a fost că cantitatea de virus de la testele noastre de tamponare a fost puțin mai mică la pușcașii marini cu anticorpi” dintr-o infecție anterioară, a spus Sealfon.

Marinii reinfectați au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de anticorpi din timpul infectiei lor inițiale, în comparație cu marinarii care nu s-au reinfectat.

„Două treimi din cei 19 marinari care au fost reinfectați nu aveau anticorpi neutralizanți măsurabili”, a remarcat Sealfon, sugerând că unii oameni care se infectează nu generează anticorpi.

Singurul lucru definitiv este că pur și simplu nu știm

Vestea bună: A avea anticorpi după infecție vă protejează împotriva reinfecției. Vestea proastă: Chiar dacă ați avut COVID, rămâne riscul să îl faceți din nou.

„Acest lucru s-ar putea să nu cauzeze probleme pacientului și, cu siguranță, tinerii – precum cei din studiul nostru – sunt în mare parte asimptomatici”, a spus Sealfon. „Dar cu siguranță poate însemna că există riscul ca apoi să poată transmite o nouă infecție celor care sunt mai vulnerabili.”

Asta înseamnă că purtarea măștii, distanțarea socială și vaccinarea vor fi în continuare importante, indiferent de istoricul dumneavoastră anterior de infecție.

„Vaccinarea pentru a oferi protecție suplimentară este încă justificată pentru cei care au fost infectați”, a spus Sealfon. „Pentru că știm că sigur creșteți răspunsul anticorpilor prin vaccinare, chiar dacă aveți deja anticorpi”.

Dar dr. Sandro Cinti, profesor de boli infecțioase la Michigan Medicine de la Universitatea Michigan din Ann Arbor, a spus că este mai bine să nu citiți prea mult aceste descoperiri. Acestea sunt rezultate timpurii, cu un număr foarte mic de pacienți, a remarcat el.

Cinti a spus că o infecție virală oferă de obicei protecție împotriva unei infecții ulterioare.

„Există posibilitatea reinfectării cu COVID? Poate”, a spus el. „Dar niciunul dintre aceste studii nu răspunde la această întrebare aproape definitiv. Singurul lucru definitiv este că pur și simplu nu știm.”

Centrul SUA pentru Controlul Bolilor recomandă tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani să fie vaccinate – indiferent dacă au avut sau nu COVID, a spus Cinti.

„Are sens, deoarece știm că rata de protecție cu vaccinarea este de aproximativ 95% și nu știm care este rata de protecție pentru pacienții cu COVID”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`