Un studiu realizat în Israel, la care au participat peste un milion de persoane vaccinate, arată că eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech este de 94 la sută. Mai mult, potrivit studiului, făcut public de principalul furnizor de servicii de sănătate din Israel, Clalit, eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă.
Clalit a analizat datele de la 1,2 milioane de membri – 600.000 de membri care au fost vaccinați cu Pfizer și 600.000 de membri cu un profil similar care nu au fost vaccinați.
„Cercetarea a constatat că a existat o scădere de 94% a infecțiilor simptomatice în rândul celor care au fost vaccinați și o scădere cu 92% a ratei celor care au fost grav bolnavi de Covid-19 în rândul celor 600.000 care au fost vaccinați, comparativ cu cei 600.000 care nu au fost vaccinați. Eficacitatea a fost observată la toate grupele de vârstă, inclusiv peste 70 de ani, care au fost reprezentate doar într-un grup limitat în studiul clinic Pfizer”, au declarat reprezentanții Clalit.
Studiu realizat în Israel: Eficiență între 91% și 99%
Studiul Clalit a constatat o eficacitate ridicată pentru vaccinare de la șapte zile sau mai mult după a doua doză de vaccin. Cercetătorii Clalit au putut spune cu mare certitudine că eficacitatea împotriva formei severe de COVID de la o săptămână după a doua doză de Pfizer a fost între 91% și 99%.
Dintre cei 600.000 din fiecare grup, vaccinați și nevaccinați, 430.000 aveau vârste cuprinse între 16-59 și 170.000 erau peste 60 de ani. Fiecare grup a fost atent studiat în funcție de vârstă, nivel de risc de infecție gravă, condiții de sănătate care stau la baza și starea generală de sănătate.
Prof. Ran Balicer, șeful biroului de inovare Clalit Health Services și șeful Institutului de cercetare Clalit, a declarat că studiul arătat că vaccinul de la Pfizer este cel mai eficient.
„Împreună cu colegii noștri de la Universitatea Harvard, am efectuat o serie de teste pentru validarea rezultatelor și am constatat într-un mod fără echivoc că vaccinarea cu Pfizer împotriva Covid-19 este cel mai eficient, la o săptămână după a doua doză, exact așa cum s-a găsit în cercetarea clinic“, a declarat Ran Balicer.
Eficiență ridicată pentru fiecare categorie de vârstă
Șeful biroului de inovare Clalit Health Services și șeful Institutului de cercetare Clalit a adăugat că a identificat eficacitate și mai mare în prevenirea bolilor simptomatice și a bolilor severe în rândul celor vaccinați pentru fiecare vârstă.
„Mai mult decât atât, tendința pe care o identificăm urmărirea după săptămâni suplimentare după a doua doză crește semnificativ eficacitatea măsurată a vaccinării. De fapt, în termeni de peste 14 zile și mai mult după a doua doză, în testele inițiale, identificăm eficacitate și mai mare în prevenirea bolilor simptomatice și a bolilor severe în rândul celor vaccinați pentru fiecare vârstă. În curând vom putea oferi și o evaluare precisă a acestei chestiuni, utilizând aceeași metodă, și ne așteptăm la date de eficacitate care vor fi și mai mari.
Până în prezent, studiul a fost efectuat pe subiecţi aflați la cel puţin şapte zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin, dar studiul va fi extins ulterior.
De la jumătatea lunii decembrie, Israelul a vaccinat peste 3,8 milioane de persoane, dintre care 2,4 milioane au primit a doua doză. Israelul a administrat până acum populaţiei sale numai vaccinul Pfizer/BioNTech, deşi dispune şi de o cantitate mică de vaccin de la compania americană de biotehnologie Moderna.