Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Studiu: Quercitina, molecula naturala care ucide coronavirusul, se gaseste din abundenta in ceapa roșie
Studiu: Quercitina, molecula naturala care ucide coronavirusul, se gaseste din abundenta in ceapa roșie

Studiu: Quercitina, molecula naturala care ucide coronavirusul, se gaseste din abundenta in ceapa roșie

05 sept. 2020, 10:13,
BZI.ro, în Sanatate

Quercitina, molecula naturala care ucide coronavirusul se gaseste din abundenta in ceapa roșie si capere. Compus de origine naturală, funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2. De fapt, substanța prezintă o acțiune destabilizantă asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru replicarea agentului patogen.

Studiul, susținut de Fundația spaniolă hna, este publicat în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice, potrivit ilmessaggero.it.

Alaturi de căutarea unui vaccin eficient, dezvoltarea unor medicamente antivirale specifice pentru coronavirusul responsabil de boala Covid-19 este o altă linie majoră de studiu pe care lumea științei a lansat-o pentru a pune capat pandemiei. Noua lucrare – condusă de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec si un grup de cercetători din Zaragoza și Madrid – arată că quercetina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, ucide Sars-CoV-2.

„Simulările pe computer au arătat că quercetina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-i să își îndeplinească corect funcția”, spune Rizzuti, autorul părții de calcul a studiului.

„Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale împotriva coronavirusului, însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament.”

Quercitina, molecula naturala care ucide coronavirusul se gaseste din abundenta in ceapa roșie, capere, radicchio

Quercetina, explicată de CNR, are o serie de proprietăți originale și interesante din punct de vedere farmacologic:

„Aceasta molecula este prezentă din belsuj în legumele obișnuite precum caperele, ceapa roșie și radicchio (cicoare rosie) și este cunoscută ca antioxidant, antiinflamator, anti-alergic și antiproliferativ. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute, aceasta fiind și bine tolerata de organismul uman”.

In plus, quercetina poate fi si ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, datorită dimensiunii reduse și a grupurilor funcționale particulare prezente în structura sa chimică. Deoarece nu poate fi brevetata, asa incat oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări.

Studiul începe de la o caracterizare experimentală a 3CLpro, explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al publicației.

„Această proteină are o structură dimerică, formată din două subunități identice, fiecare cu un sit activ esențial pentru activitatea sa biologică. Într-o primă fază a lucrării, sensibilitatea la diferite condiții de temperatură și pH a fost studiată cu diferite tehnici experimentale: un rezultat important deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, în virtutea faptului că este puternic conservata în toate tipurile de coronavirusuri. Pentru această proteină, moleculele au fost deja raportate în literatura de specialitate care acționează ca inhibitori, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor secundare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *