Persoanele care au avut dovezi ale unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, par a fi bine protejate împotriva reinfectării, cel puțin câteva luni, potrivit unui studiu publicat recent de Institutul Național al Cancerului (NCI). Această constatare poate explica de ce reinfecția pare a fi relativ rară și ar putea avea implicații importante asupra sănătății publice, inclusiv decizii cu privire la revenirea la locurile de muncă fizice, frecvența școlii, prioritizarea distribuției vaccinurilor și alte activități.
De ce persoanele cu anticorpi SARS-CoV-2 au un risc scăzut de infecție viitoare?
Pentru studiu, cercetătorii de la NCI, care fac parte din Institutul Național de Sănătate, au colaborat cu două companii de analiză a datelor din domeniul sănătății (HealthVerity și Aetion, Inc.) și cu cinci laboratoare comerciale. Constatările au fost publicate pe 24 februarie în JAMA Internal Medicine.
„În timp ce cercetarea cancerului și îngrijirea cancerului rămân principalul obiectiv al activității NCI, am fost dornici să ne oferim expertiza în științe serologice pentru a ajuta la abordarea pandemiei globale COVID-19, la cererea Congresului”, a declarat directorul NCI, Ned Sharpless, care a fost unul dintre coautorii studiului. Sperăm că aceste rezultate, în combinație cu cele ale altor studii, vor informa viitoarele eforturi de sănătate publică și vor ajuta la stabilirea politicii.
„Datele din acest studiu sugerează că persoanele care au un rezultat pozitiv în urma unui test comercial de anticorpi par să aibă imunitate substanțială la SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că ar putea fi expuse unui risc mai mic de infecție viitoare”, a spus Lynne Penberthy, director asociat al programului de cercetare a supravegherii NCI, care a condus studiul.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege cât durează această protecție, care poate avea o protecție limitată și modul în care caracteristicile pacientului, cum ar fi condițiile comorbide, pot avea impact asupra protecției. Cu toate acestea, suntem încurajați de această constatare timpurie.
Testele anticorpilor – cunoscute și sub numele de teste serologice – detectează anticorpii serici, care sunt proteine ale sistemului imunitar produse ca răspuns la o anumită substanță străină sau agent infecțios, cum ar fi SARS-CoV-2.
Acest studiu a fost lansat într-un efort de a înțelege mai bine dacă și în ce măsură anticorpii detectabili împotriva SARS-CoV-2 protejează oamenii de reinfecția cu virusul. Lucrând cu HealthVerity și Aetion, NCI a agregat și analizat informații despre pacienți colectate din mai multe surse, inclusiv cinci laboratoare comerciale (inclusiv Quest Diagnostics și Labcorp), dosare medicale electronice și asigurători privați.
Cercetătorii au obținut rezultatele testelor de anticorpi pentru mai mult de 3 milioane de persoane care au avut un test de anticorpi SARS-CoV-2 în perioada 1 ianuarie – 23 august 2020. Acest lucru a reprezentat mai mult de 50% din testele comerciale de anticorpi SARS-CoV-2 desfășurate în Statele Unite în acea perioadă. Aproape 12% dintre aceste teste au fost anticorpi pozitivi; majoritatea testelor rămase au fost negative și mai puțin de 1% au fost neconcludente.
Aproximativ 11% dintre indivizii seropozitivi și 9,5% dintre indivizii seronegativi au primit ulterior un test de amplificare a acidului nucleic (NAAT) – uneori denumit test PCR – pentru SARS-CoV-2. Echipa de cercetare a analizat ce fracțiune de persoane din fiecare grup a avut ulterior un rezultat NAAT pozitiv, care poate indica o nouă infecție. Echipa de studiu a analizat rezultatele NAAT la mai multe intervale: 0-30 de zile, 31-60 de zile, 61-90 de zile și > 90 de zile, deoarece unele persoane care s-au recuperat de la o infecție cu SARS-CoV-2 pot încă arunca material viral (ARN) timp de până la trei luni (deși probabil nu rămân infecțioase pe parcursul întregii perioade).
Intre 3% și 4% dintre persoanele seronegative au avut un test NAAT pozitiv
Echipa a constatat că, în timpul fiecărui interval, între 3% și 4% dintre persoanele seronegative au avut un test NAAT pozitiv. Dar printre cei care inițial fuseseră seropozitivi, rata pozitivității testului NAAT a scăzut în timp. Când cercetătorii au analizat rezultatele testului la 90 sau mai multe zile după testul inițial de anticorpi (când este posibil ca orice coronavirus detectat de NAAT să reflecte o nouă infecție, mai degrabă decât virusul continuu care se elimină din infecția inițială), doar aproximativ 0,3% dintre cei care au fost seropozitivul a avut un rezultat NAAT pozitiv – aproximativ o zecime din rata celor care fuseseră seronegativi.
Deși aceste rezultate susțin ideea că a avea anticorpi împotriva SARS-CoV-2 este asociat cu protecția împotriva viitoarei infecții, autorii notează limitări importante ale acestui studiu. În special, descoperirile provin dintr-o interpretare științifică a datelor din lumea reală, care sunt supuse unor prejudecăți care ar putea fi mai bine controlate într-un studiu clinic. De exemplu, nu se știe de ce persoanele care au testat pozitiv la anticorpi au trecut la un test PCR. În plus, durata protecției este necunoscută; sunt necesare studii cu timp mai mare de urmărire pentru a determina dacă protecția scade în timp.
Pentru a continua să abordeze în mod cuprinzător această importantă întrebare de cercetare, NCI susține studii clinice care monitorizează ratele de infecție la populații mari de persoane a căror stare de anticorpi este cunoscută. Acestea sunt cunoscute sub numele de studii de seroprotecție.
Această cercetare face parte dintr-un efort de 306 milioane dolari pe care NCI l-a asumat la cererea Congresului pentru a dezvolta, valida, îmbunătăți și implementa teste serologice și tehnologii asociate aplicabile COVID-19.