Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au stabilit că există o asociere inversă între nivelul de activitate fizică și dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Un alt motiv bun pentru a face mișcare! Activitatea fizică nu este asociată doar cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, dar nu ar exista un prag pentru această asociere. Constatările acestei cercetări au fost publicate săptămâna aceasta în PLOS Medicine de Terence Dwyer de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Oamenii de știință au demonstrat că există o asociere inversă între nivelul auto-raportat de activitate fizică și debutul bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, există incertitudine cu privire la amploarea acestei asocieri, în special la niveluri mai ridicate de activitate fizică. Pentru acest nou studiu, cercetătorii au folosit date de la 90.211 participanți la biobancă britanică, fără boli cardiovasculare anterioare. Toți au fost de acord să poarte un accelerometru pentru a-și măsura activitatea fizică pe o perioadă de 7 zile, între 2013 și 2015.
Cel puțin 150 până la 300 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână
Participanții la cea mai scăzută categorie de activitate fizică au fumat mai mult, au avut un indice de masă corporală mai mare și proteine C-reactive mai mari. De asemenea, au suferit de hipertensiune arterială. În general, 3.617 cazuri de boli cardiovasculare au fost diagnosticate la participanți pe parcursul a 5,2 ani de urmărire.
„Acesta este cel mai mare studiu realizat vreodată cu privire la activitatea fizică și bolile cardiovasculare măsurate de dispozitiv. Arată că activitatea fizică este probabil chiar mai importantă în prevenirea bolilor cardiovasculare decât se credea anterior. Rezultatele noastre conferă o greutate suplimentară noilor linii directoare ale OMS privind activitatea fizică, care recomandă cel puțin 150 până la 300 de minute de activitate aerobă moderată până la viguroasă pe săptămână, pentru toți adulții”, rezumă profesorul asociat Aiden Doherty de la Universitatea Oxford și unul dintre autorii principali ai studiului, potrivit Sante Magazine.
În detaliu, persoanele din fiecare quartilă crescândă de activitate fizică, pentru o activitate de intensitate moderată, o activitate de intensitate viguroasă și o activitate fizică totală, au fost mai puțin susceptibile de a suferi de boli cardiovasculare. Într-adevăr, autorii raportează că cei din quartila inferioară și cei din a doua quartila de exerciții de intensitate moderată au fost cu 71% mai predispuși să sufere de boli cardiovasculare, cei din a treia quartila au fost cu 59% mai expuși riscului comparativ cu 46% pentru cei din cea mai înaltă quartilă. Aceste cifre întăresc ideea că activitatea fizică este o modalitate de prevenire a bolilor cardiovasculare.