Prima pagină » Titlurile zilei » Studiu în premieră, la Iași! Mamele își abandonează copiii la o vârstă surprinzătoare – FOTO

Studiu în premieră, la Iași! Mamele își abandonează copiii la o vârstă surprinzătoare – FOTO

10 iul. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Zăgan Iuliana, asistent social în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași, zguduie mitul cum că minorele sunt cele care își abandonează copiii după ce nasc. Lucrurile nu sunt deloc așa, iar aproximativ 97 la sută dintre minore plecă acasă cu cel mic din spital

Deși toată lumea este de părere că minorele au umplut centrele de plasament cu micuți, realitatea este alta și cea mai mare surpriză stă în faptul că vârsta mamelor care își abandonează pruncii se situează undeva la 35-40 de ani.

Minorele sunt blamate pentru un lucru total firesc: „Ele sunt mult mai bine adaptate la viață”

poză cu o naștere la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași

Deși toată lumea este de părere că minorele au umplut centrele de plasament cu micuți, realitatea este alta

Iuliana Zăgan, asistent social în cadrul Maternității „Cuza Vodă”, afirmă faptul că minorele sunt blamate pentru faptul că nasc, deși acesta este un lucru normal. Se observă că, în zilele noastre, o comună nu are ce să ofere din punctul de vedere al locurilor de muncă, cu atât mai puțin în legătură cu școlile.

Pentru că, dacă la vârsta de 14 ani termină clasa a opta, pentru a începe liceul, o tânără trebuie să parcurgă, în unele cazuri, chiar și 40 de kilometri. Acest lucru presupune bani, haine, susținere și efort din partea părinților, ceea ce nu pentru toată lumea este ușor. Așa că cea mai ușoară soluție pe care copilele o aleg este să se mărite și să aducă pe lume un copil.

„Sunt copii care merg într-un sistem de protecție din diverse motive. Începând de la faptul că familia nu are condiții, că părinții au probleme, că s-a întâmplat în momentul respectiv ceva. Rata abandonului la mămicile minore este foarte mică. În proporție de 97 la sută, acestea pleacă cu copilul acasă. De se ce crede că tinerele sunt cele care abandonează? Ele sunt mult mai bine adaptate la viață, pentru că se inspiră din familie.

Dacă au crescut într-o familie numeroasă, pentru ele nu este nimic neobișnuit să aducă pe lume un copil. Cresc și învață de la părinți, prin modele. Rata de abandon este mai mare la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani. Toată lumea spune că nasc fetele de 16-17 ani, căutați motivele în altă parte, maternitatea pentru asta este făcută, acesta este rolul ei.

Faceți o analiză, luați un sat la întâmplare și întrebați 3 mame pe care le găsiți cum este școala, ce locuri de muncă sunt în comună, ce perspective au, cât te costă naveta la școală sau la locul de muncă, după putem vedea ce se întâmplă de fapt. Școala presupune bani, mâncare, haine, bani de drum, efort, susținerea părinților, uneori faptul că se încheie școala la 14 ani și la 16 ani se mărită, nu este nimic de indignat, acest lucru este de când lumea. Este normal pentru că locuri de muncă nu sunt, școala nu-ți oferă mai multe posibilități, care este următorul pas pentru o fată de 16 ani? Să se mărite și să facă un copil, este firesc.

De cele mai multe ori, își găsesc parteneri majori, care au grijă de ele, care recunosc copilul și care au casă”, mărturisește Iuliana Zăgan, asistent social în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Abandonul copiilor, o acțiune care nu le vizează pe tinere

poză cu o mamă minoră

Minorele nu-și abandonează copiii, ci vârsta femeilor care abandonează urcă la 40 de ani

Părerile sunt clare, începând de la problemele financiare, la mentalitate și la faptul că o tânără de 15 sau 16 ani nu știe să crească un copil, se crede că acestea sunt cele care renunță la prunci pentru a-și trăi viața în continuare.

„Aceste fete sunt foarte disciplinate, sunt interesate de starea lor de sănătate și de cum decurge sarcina. Bineînțeles, mai este câte un caz în care mama minoră nu are posibilitatea să-și ia copilul acasă, însă nu de la ele a plecat abandonul de copiii. Generația asta tânără este practică și orientată, unele chiar își urmează școala, își motivează absențele și își continuă drumul”, declară Iuliana Zăgan, asistent social.

Făcând o analiză doar pe Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care este cea mai mare din țară, se demonstrează faptul că minorele nu-și abandonează copiii, ci vârsta femeilor urcă la 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *