Două noi studii oferă dovezi încurajatoare că a avea COVID-19 poate oferi o anumită protecție împotriva viitoarelor infecții. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au produs anticorpi împotriva coronavirusului au fost mult mai puțin susceptibile să testeze pozitiv din nou timp de până la șase luni și poate mai mult.
Rezultatele sunt de bun augur pentru vaccin, care provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi – substanțe care se atașează la un virus și îl ajută să fie eliminat.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu anticorpi obtinuti prin infecții naturale prezintă „un risc mult mai redus, de ordinul aceluiași tip de protecție pe care i-ați obține de la un vaccin eficient”, de a lua din nou virusul. Este foarte, foarte rar să te reinfectezi”, a precizat dr. Ned Sharpless, director al Institutului Național al Cancerului din SUA, potrivit Medical Xpress.
Ambele studii au folosit două tipuri de teste. Unul este un test de sânge pentru anticorpi, care poate persista mai multe luni după infecție. Celălalt tip de test folosește eșantioane nazale sau de altă natură pentru a detecta virusul în sine sau fragmente din acesta, sugerând o infecție curentă sau recentă.
Un studiu, publicat miercuri de New England Journal of Medicine, a implicat peste 12.500 de lucrători din domeniul sănătății in spitalele Universității Oxford din Regatul Unit. Dintre cele 1.265 de persoane care au avut anticorpi de coronavirus la început, doar doua au avut rezultate pozitive la testele de detectare a infecției active în următoarele șase luni și niciuna dintre ele nu a dezvoltat simptome.
Acest lucru contrastează cu cei 11.364 de lucrători care inițial nu aveau anticorpi; 223 dintre ei au dat rezultate pozitive la infecție în aproximativ șase luni dupa infectie.
Studiu: dacă ai avut COVID-19, ești protejat împotriva reinfectării
Studiul Institutului Național al Cancerului a implicat peste 3 milioane de persoane care au avut teste de anticorpi de la două laboratoare private din Statele Unite. Doar 0,3% dintre cei care au avut inițial anticorpi au testat ulterior pozitiv pentru coronavirus, comparativ cu 3% dintre cei care nu aveau astfel de anticorpi.
„Este foarte plăcut” să vedem că cercetătorii de la Oxford au identificat aceeași reducere a riscului – de 10 ori mai puțin probabil să aibă o a doua infecție dacă ar fi prezenți anticorpi, a spus Sharpless.
Raportul institutului său a fost postat pe un site pe care oamenii de știință îl folosesc pentru a împărtăși cercetările și este în curs de examinare intr-un jurnal medical important.
Constatările nu sunt „o surpriză, dar sunt într-adevăr liniștitoare, deoarece le spun oamenilor că imunitatea la virus este comună”, a spus Joshua Wolf, specialist în boli infecțioase la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, care nu a avut niciun rol studiu.
Anticorpii înșiși nu oferă protecție, ar putea fi doar un semn că alte părți ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T, sunt capabile să combată orice expunere nouă la virus, a spus cercetatorul.
„Nu știm cât de durabilă este această imunitate”, a adăugat Wolf. Cazuri de persoane care au facut COVID-19 de mai multe ori au fost confirmate, astfel încât „oamenii încă trebuie să se protejeze pe ei și pe ceilalți prin prevenirea reinfectării”.