Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Studiu care demontează o teorie a conspirației: Măștile de protecție nu reduc nivelurile de oxigen
Studiu care demontează o teorie a conspirației: Măștile de protecție nu reduc nivelurile de oxigen

Studiu care demontează o teorie a conspirației: Măștile de protecție nu reduc nivelurile de oxigen

05 nov. 2020, 20:59,
în Sanatate

Este posibil ca măștile de față să nu fie cel mai plăcut obiect de purtat, dar acestea nu privează oamenii de oxigenul necesar, confirmă un nou studiu.

Descoperirile ar trebui să contracareze un mit comun anti-mască, potrivit căruia purtarea unei măști de față este nesănătoasă.

Afirmațiile că măștile reduc rezervele de oxigen, provoacă intoxicație cu dioxid de carbon și slăbesc sistemul imunitar au câștigat teren, alimentate parțial fiind si de social media.

În același timp, autoritățile medicale – inclusiv Organizația Mondială a Sănătății – au emis declarații care dezaprobă aceste mituri.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada și-au propus să faca un test: au dat unui numar de 25 de adulți (vârstă medie: 76,5 ani) oximetre portabile pentru a-și măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau o mască de față, precum și înainte și după.

Măștile de protecție nu reduc nivelurile de oxigen

Cercetatorii nu au găsit semne referitoare la hipoxie sau la reducerea oxigenului din sânge.

Desigur, „acest lucru susține ceea ce știam deja. Nu există o scădere a oxigenului prin purtarea unei măști”, a spus dr. Aaron Glatt, specialist în boli infecțioase care nu a fost implicat în studiu.

Unele persoane se pot simți inconfortabil purtând o mască, a menționat Glatt, un purtător de cuvânt al Societății de Boli Infecțioase din America. Dar asta nu este o scuză pentru a nu o face, a spus el.

„Mă uit la măști precum la centurile de siguranță. Nu sunt neapărat confortabile, dar te protejează”, a spus Glatt.

Pentru studiu, echipa Dr. Noel Chan a echipat fiecare participant cu măști de față, de unică folosință, în trei straturi, nemedicale. Voluntarii le-au purtat în timpul rutinei zilnice normale sau în repaus și au folosit pulsioximetrul pentru a-și urmări nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau o oră și o oră după aceea.

În general, nu au existat scăderi privind saturatia oxigenului din sânge. În medie, aceasta a fost de 96,1% înainte ca participanții să isi puna masca și apoi ușor mai mari în timp ce purtau măști, 96,5%,, respectiv, 96,3% dupa.

„Studiul nostru nu susține afirmațiile că măștile sunt periculoase”, a spus Chan.

Studiul a fost mic și a avut limitări

Chan a recunoscut că studiul a fost mic și a avut limitări. De exemplu, a exclus persoanele cu boli de inimă sau de plămâni carora le-ar putea provoca probleme de respirație chiar și în repaus.

Dar s-a concentrat asupra adulților mai în vârstă, care probabil ar fi mai vulnerabili la orice scădere a nivelului de oxigen prin purtarea măștii, a spus Chan. Cu toate acestea, nu au apărut probleme.

O întrebare pe care oamenii o au adesea este dacă pot face exerciții cu masca. În acest studiu, participanții nu faceau sport, deci nu este clar dacă acest lucru ar cauza o scădere a nivelului de oxigen.

Glatt a spus că oamenii pot renunța la mască dacă se afla la plimbare sau daca alearga și nimeni altcineva nu este în apropiere.

„Dacă veți întâlni alți oameni, purtați totuși o mască”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024