Două studii au fost publicate miercuri și confirmă că protecția imunitară oferită de două doze de vaccin Pfizer Covid-19 scade după aproximativ două luni, deși protecția împotriva bolilor severe, spitalizării și decesului rămâne puternică.
Studiile, din Israel și din Qatar și publicate în New England Journal of Medicine, susțin argumente conform cărora chiar și persoanele complet vaccinate trebuie să mențină măsurile de precauție împotriva infecției.
Imunitatea dată de Pfizer este în scădere, anunță studiul făcut pe mii de persoane în Israel
Un studiu din Israel a acoperit 4.800 de lucrători din domeniul sănătății și a arătat că nivelul de anticorpi scade rapid după două doze de vaccin „în special în rândul bărbaților, în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste și în rândul persoanelor cu imunosupresie”.
„Am realizat acest studiu prospectiv longitudinal de cohortă care a implicat lucrătorii din domeniul sănătății de la Sheba Medical Center, un mare centru medical terțiar din Israel”, au scris Dr. Gili Regev-Yochay și colegii ei din Sheba.
Cercetătorii au observat că nivelurile așa-numitelor anticorpi neutralizanți – prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva infecției – se corelează cu protecția împotriva infecției, dar pentru acest studiu au studiat doar nivelurile de anticorpi.
„Lucrările publicate despre multe vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, au arătat o scădere mică în fiecare an cu 5 până la 10% a nivelurilor de anticorpi neutralizanți”, au scris ei. Am constatat că o scădere semnificativă și rapidă a răspunsului umoral la vaccinul BNT162b2 a fost observată în câteva luni după vaccinare.
Imunitatea persoanelor care se vaccinează după infecție este mai mare
Studiul a indicat, de asemenea, că imunitatea pentru persoanele care se vaccinează după o infecție naturală cu Covid-19 durează mai mult. Este deosebit de puternic și pentru persoanele care și-au revenit după infecție și apoi s-au vaccinat.
În general, dovezile acumulate din studiu şi altele arata ca răspunsul umoral pe termen lung şi eficacitatea vaccinului la persoanele infectate anterior au fost superioare celei la primitorii a doua doze de vaccin. Un al doilea studiu din Qatar a analizat infecțiile reale în rândul populației vaccinate din acea mică națiune a Golfului. Oamenii de acolo au primit în principal vaccinul Pfizer / BioNTech, cunoscut și sub numele de BNT162b2.
„Protecția indusă de BNT162b2 împotriva infecției se dezvoltă rapid după prima doză, atingând vârfurile în prima lună după a doua doză și apoi scade treptat în lunile următoare”, au scris Laith Abu-Raddad de la Weill Cornell Medicine-Qatar și colegii săi. „Scăderea pare să se accelereze după a patra lună, pentru a atinge un nivel scăzut de aproximativ 20% în lunile următoare”, au adăugat ei.
Cu toate acestea, protecția împotriva spitalizării și decesului a rămas la peste 90%, au spus ei. Protecția în scădere poate implica comportament, au remarcat ei.
„Persoanele vaccinate prezum probabil o rată de contact social mai mare decât persoanele nevaccinate și pot, de asemenea, să respecte mai puțin măsurile de siguranță”, au scris ei. Acest comportament ar putea reduce eficacitatea reală a vaccinului în comparaţie cu eficacitatea să biologică, explicând eventual scăderea protecţiei.
România a început campania de vaccinare cu a treia doză de vaccin Pfizer
Pe de altă parte, în România a început campania de vaccinare cu a treia doză de Pfizer. Specialiştii au declarat faptul că a treia doză va fi aplicată tuturor persoanelor care s-au vaccinat cu minim 6 luni în urmă. Col. Valeriu Gheorghiță a anunțat că persoanele care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna îşi pot face a treia doză vaccinul cu care ţi-ai făcut primele doze:
„În România, avem patru tipuri de vaccinuri diferite împotriva COVID-19. Cine se poate vaccina cu cea de-a treia doză? Toţi cei care s-au vaccinat cu serurile care au două doze. Vorbim în primul rând de Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Pentru Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, încă nu există recomandarea unei doze de rapel. Când facem rapelul, adică cea de-a treia doză, putem să alegem dintre cele două tipuri de vaccinuri care sunt construite pe baza tehnologiei de ARN messager. Aici, alegem fie Pfizer, fie Modernă, însă recomandarea este să te vaccinezi cu acelaşi vaccin. Dacă te-ai vaccinat cu Pfizer, faci doza trei tot cu Pfizer, acelaşi lucru şi în cazul vaccinului Moderna”
În fine, oficialii de la Johnson&Johnson au anunțat faptul că au depus la FDA (Autoritatea americană care reglementează medicamentele) documentele necesare pentru a efectua a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, susținând că va oferi o protecție de 94%,