Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Studiile arată că persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate împotriva noilor tulpini ale virusului
Studiile arată că persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate împotriva noilor tulpini ale virusului

Studiile arată că persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate împotriva noilor tulpini ale virusului

21 ian. 2021, 12:13,
în Sanatate

Noile cercetări publicate recent oferă dovezi liniștitoare potrivit cărora persoanele vaccinate împotriva coronavirusului sunt protejate împotriva noilor variante emergente ale virusului.

Două echipe au testat două dintre noile variante în sângele recoltat de la persoanele care au primit cele două doze fie ale vaccinului Moderna, fie ale vaccinului Pfizer/BioNTech.

Desi mutațiile din noile variante ale virusului – una descoperită pentru prima dată în Marea Britanie și alta identificată pentru prima dată în Africa de Sud – au reușit să reducă din imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid, niciuna dintre ele nu a reușit să elimine de tot nivelul de anticorpi, potrivit CNN.

O echipă condusă de dr. Michel Nussenzweig de la Universitatea Rockefeller a testat plasma luată de la 20 de persoane cărora li s-au administrat două doze fie de vaccin Pfizer/BioNTech, fie Moderna ca parte a studiilor clinice. Acestia au descoperit că vaccinurile au produs răspunsuri puternice la anticorpi, precum și celule care produc în continuare anticorpi noi luni sau ani.

„Am masurat raspunsurile anticorpilor la virusul de tip salbatic. Apoi am luat plasmele și le-am măsurat în raport cu variantele”, a declarat Nussenzweig pentru CNN.

Cum persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate împotriva noilor tulpini ale virusului

Diferitele mutații ale virușilor au fost ratate de anumite tipuri de anticorpi, dar în schimb corpurile voluntarilor au lansat mai multe tipuri de anticorpi asupra virusurilor.

„Când alături toate aceste amestecuri de anticorpi, împreună pot avea grijă de mutații. Ceea ce vrem cu adevărat să facem cu aceste vaccinuri este să ținem oamenii departe de spital. Și este extrem de probabil ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat Nussenzweig.

Vaccinurile ar trebui actualizate – dar noile vaccinuri ARNm produse de Pfizer și Moderna pot fi schimbate foarte repede, subliniaza cercetatorul.

Totodată, echipa condusă de Ugur Sahin, cel care a contribuit la inventarea vaccinului BioNTech, realizat și distribuit de Pfizer, și-a testat vaccinul împotriva variantei B.1.1.7 întâlnită în Marea Britanie.

Echipa nu a găsit „nicio diferență semnificativă din punct de vedere biologic în activitatea de neutralizare”, au spus experții, precizând că „ar fi prudent” să se înceapă să se modifice vaccinul, pentru orice eventualitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *