Prima pagină » Eveniment-Social » Studenții ucraineni, marocani și tunisieni sunt așteptați la UMF Iași

Studenții ucraineni, marocani și tunisieni sunt așteptați la UMF Iași

12 apr. 2022, 02:02,
Ana Crețu în Eveniment-Social

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că situația studenților ucraineni de la medicină este anevoioasă, iar statul român va oferi o finanțare prin care aceștia își vor putea continua studiile în universitățile din România. Universitățile de Medicină discută despre posibilitatea de a înmatricula o parte dintre cei 4.900 de studenți marocani, refugiați din Ucraina, la solicitarea ministrului omolog din Maroc. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași încă nu sunt înmatriculați studenți refugiați din Ucraina.

La acest moment sunt două categorii de studenți din Ucraina care vor să învețe în sistemul românesc. Pentru înscrierea studenţilor din Ucraina a fost necesară o flexibilizare a legislaţiei, în sensul permiterii înmatriculării în orice moment, nu doar la început de an universitar.

studenti de la medicina la curs

În cazul studenţilor din Ucraina aflaţi în anii terminali care nu au acte nu se poate face înmatricularea pentru a nu periclita credibilitatea instituţiilor de învăţământ superior din România.

La UMF Iași nu sunt înmatriculați studenți ucraineni

minstrul educatiei, Sorin Cimpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat recent că situația studenților ucraineni de la medicină este anevoioasă, iar statul român va oferi o finanțare

În cazul studenţilor din Ucraina aflaţi în anii terminali care nu au acte nu se poate face înmatricularea pentru a nu periclita credibilitatea instituţiilor de învăţământ superior din România.

„Studenți ucraineni anterior războiului și crizei din Ucraina, avem extrem de puțini, aceștia sunt înscriși de regulă pe locurile românilor de pretutindeni și sunt bursieri ai statului. La acest moment nu avem înmatriculați studenți ucraineni refugiați din cauza războiului. Urmarea acestui program de înscriere a studenților ucraineni  atât a celor care sunt cetățeni ucraineni, cât și a studenților care sunt de altă cetățenie, dar au învățat pe teritoriul ucrainean, încă se discută la nivelul județului Iași. La acest moment nu avem încă un rezultat, deocamdată se adună toate aceste dosare și solicitări și urmează să se discute să se vadă maniera în care se va rezolva punctual fiecare problemă”, a menționat purtătorul de cuvânt de la UMF Iași, Ivona Burduja.

Există două situații în dreptul studenților refugiați din Ucraina, în primul rând situația cetățenilor ucraineni care studiau medicină în Ucraina, aceștia sunt susținuți de către statul român. În al doilea rând cetățenii străini care studiau medicină pe teritoriul ucrainean din cont propriu, studenții marocani și tunisieni vor putea aplica la UMF Iași.

„Există o condiție prin care se poate accepta dosarul depus de către studentul medicinist  dacă programul universității de la care vine se suprapune minimum 70 % cu programul de la UMF, urmând ca pentru celelalte 30 % să dau o diferență și astfel studentul se poate transfera în anul în care învăța sau în anul următor. În cazul în care a absolvit anul, în funcție de disciplinele pe care le-au avut la universitatea anterioară se ia o decizie în privința trecerii în anul următor. Este vorba despre o diplomă europeană, obținută în universitățile de medicină și farmacie din Europa, procedura este una mai lungă, iar situația este foarte complexă”, a precizat Ivona Burduja.

purtatorul de cuvant de la UMF Iasi, Ivona Burduja

Este vorba despre o diplomă europeană, obținută în universitățile de medicină și farmacie din Europa, procedura este una mai lungă, iar situația este foarte complexă

Ce soluții oferă Sorin Cîmpeanu celor două categorii de studenți

studenti in halate albe care sunt la laborator

Universitățile de Medicină discută despre posibilitatea de a înmatricula o parte dintre cei 4.900 de studenți marocani, refugiați din Ucraina

„Universitățile de Medicină discută despre posibilitatea de a înmatricula o parte dintre cei 4.900 de studenți marocani, refugiați din Ucraina, la solicitarea ministrului omolog din Maroc. Cîmpeanu a explicat că sunt două categorii de studenţi din Ucraina care vor să înveţe în sistemul românesc: „Cei care provin din universităţile ucrainene şi sunt de naţionalitate ucraineană. Aceştia beneficiază de finanţare din partea statului român precum studenţii români. Sunt şi studenţi care învăţau în Ucraina pe cont propriu valutar şi care pot fi primiţi la decizia universităţii la care aceştia vor să se înscrie în România”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Chiar dacă în mod normal înmatricularea se face la începutul anului universitar, Sorin Cîmpeanu vine în ajutorul studenților ucraineni și le oferă posibilitatea de a se înmatricula la universitățile din România în orice moment. În cazul studenţilor din Ucraina aflaţi în anii terminali care nu au acte nu se poate face înmatricularea pentru a nu periclita credibilitatea instituţiilor de învăţământ superior din România. Au însă posibilitatea să se înscrie ca audienţi până când intră în posesia actelor de studii şi să susţină examenul de licenţă într-o sesiune ulterioară.

„Ne-a trimis deja o listă cu 4.905 de studenţi marocani care învăţau în universităţile din Ucraina doar în domeniul medical. Se discută acum, la nivelul universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, câţi şi în ce condiţii pot accepta din aceşti studenţi. Doar cei marocani. Sunt în legătură directă şi cu ministrul tunisian al învăţământului superior, care are aceeaşi solicitare. Au fost mulţi studenţi”, a precizat ministrul Educaţiei.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Wizz Air va deschide o nouă bază în România. Compania anunţă noi rute şi 100 de vouchere surpriză pentru călători
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Revenire de senzație. Grupul adulat de români decenii la rând, din nou la TV
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
E posibil să stai pe o avere! Bancnota emisă de BNR valorează o grămadă de bani în prezent
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`