Studenții din România susțin că Guvernul Ludovic Orban nu a stabilit norme pentru deschiderea anului universitar.
„Odată cu publicarea proiectului de Ordin de Ministru al Sănătății care reglementează o serie de scenarii la nivel local pentru mediul preuniversitar și măsuri pentru diminuarea gravității situației epidemiologice deja existente la nivel național, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată că guvernanții nu prezintă soluții pentru studenți și nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituțiilor de învățământ superior din România cu privire la modul de desfășurare a actului educațional, care să pună în prim plan sănătatea comunității universitare”, spune liderul ANOSR, Petrișor-Laurențiu Țucă.
Studenții susțin că nu sunt stabilite norme pentru deschiderea anului universitar
Organizația studenților din România spune că sunt necesare soluții pentru desfășurarea activității didactice în mediul universitar, dar și o stabilire a modului în care se va realiza practica în acele domenii unde aceasta este necesară.
O altă problemă ridicată de studenți este cea legată de cazarea în campusurile universitare.
„Trebuie stabilite coordonatele structurale ale anului universitar 2020-2021, în cel mai scurt timp, care să cuprindă toate aceste norme. Este esențial ca sănătatea studenților, a cadrelor didactice și nu numai, să fie pusă pe primul loc. În lipsa unor reglementări impuse la nivel național, nu există garanția că toate instituțiile de învățământ superior din România vor dimensiona corect problema și vor acționa preventiv, respectând cu strictețe toate măsurile igienico-sanitare necesare”, se arată în comunicatul ANOSR.
Măsuri care să reglementeze desfășurarea procesului educațional în universități
Reprezentanții studenților vor luarea urgent a unor măsuri care să reglementeze desfășurarea procesului educațional în anul universitar 2020-2021 și care să permită un învățământ echitabil, fără a pune în pericol comunitățile universitare.
„Reprezentanții guvernului amână prezentarea unor norme sanitare care se pot aplica în universitățile românești, chiar dacă, în grupurile de lucru din care facem parte am primit garanții prin care trebuia să avem deja în vigoare astfel norme. Decidenții trebuie să arate faptul că au învățat lecțiile pandemiei, asumându-și decizii clare și pentru sistemul de învățământ superior, astfel încât să nu se sacrifice un an universitar înainte să înceapă”, mai precizează reprezentanții studenților.
Reguli la învățământul primar și gimnazial
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit astăzi despre proiectul de ordin de ministru care prevede un set de reguli pentru începerea noului an școlar, în contextul COVID-19.
„Este în dezbatere publică acel draft pe care Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe îl va elabora. În măsura în care vom avea și proiectul legislativ trecut de Parlament, în baza căruia putem da acest ordin, vom da și ordin.
Este un set de reguli, atât pentru activitatea în școală, cât și în pauze, cât și ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și în cadrul unui triaj epidemiologic. Orice sugestie este bine-venită. Acest ordin va deveni funcțional în măsura în care proiectul legislativ va trece de Parlament”, a declarat Nelu Tătaru.
La deschiderea noului an școlar, pentru învățământul primar și gimnazial se au în vedere trei scenarii, în funcție de numărul de persoane infectate într-o clasă sau într-o școală.