Studenții sunt obligați să plătească aceste taxe la facultate! Este vorba despre taxele de studii pentru cei care nu au fost admiși pe locurile bugetate. Sumele sunt uriașe, iar puțini studenți își pot permite să achite taxele pentru a urma cursuri universitare.
Studenții sunt obligați să plătească aceste taxe la facultate!
Taxele la facultățile de stat din România au crescut față de anul trecut. Studenții care au fost admiși pe locuri cu taxă trebuie să achită o sumă considerabilă. Taxele de studii au crescut de la an la an și diferă în funcție de universitate.
De exemplu, la Universitatea din București, cea mai ieftină taxă pentru studii universitare de licență este de 4.800 de lei. La Facultatea de Matematică și Informatică, taxa este de 5.200 de lei pe semestru, iar taxa la Științe Politice în limbi străine este de 5.520 de lei. Cea mai mare taxă se regăsește la Facultatea de Drept, de 7.200 de lei.
La Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, taxele au rămas aceleași ca anul trecut. La Facultatea de Drept, taxa este de 5.000 de lei, iar locurile cu taxă sunt de două ori mai multe, față de cele fără taxă.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Drept, taxa este de 3.200 de lei, cele mai scumpe taxe fiind la Facultatea de Litere, care percepe o taxă de 4.700 de lei anual. În topul taxelor se mai află și Facultatea de Biologie, cu specializările de biologie și biochimie, care percepe o taxă de 4.500 de lei, precum și Facultățile de Economie și Administrarea Afacerilor și cea de Educație Fizică și Sport, ce percep o taxă de 4.000 de lei.
Reguli noi pentru studenții care vor să se angajeze
Studenții se plâng că nu mai fac față cheltuielilor și mulți aleg să se angajeze. Pentru a-i încuraja pe tineri să își caute un loc de muncă, iar pe antreprenori să angajeze studenți, statul le promite un ajutor financiar. Acesta se acordă lunar și este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă. Valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei.
Beneficiază de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:
- unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial
- unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.
În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor sau studenţilor.
Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.
Studenții care vor să studieze la facultate trebuie să știe că taxele s-au mărit pentru anul universitar 2024-2025. Taxele sunt obligatorii pentru studenții care au fost admiși la locurile cu taxă.