O Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) privind reducerea bugetară pentru anul 2025 a intrat pe circuitul guvernamental, aducând vești îngrijorătoare pentru studenți. Aceasta prevede măsuri cu impact semnificativ asupra transportului și burselor, măsuri care riscă să afecteze grav accesul la educație. Aceste măsuri au stârnit un val de nemulțumiri în rândul studenților, de aceea ei se pregătesc de o nouă luptă împotriva noilor decizii ale Guvernului.
Studenții, loviți din nou de Guvern! Se așteaptă reducerea beneficiilor la transport și înghețarea burselor
Anul 2025 aduce vești sumbre pentru studenții din România, după ce Guvernul a anunțat o Ordonanță de Urgență care amenință să taie din beneficiile esențiale ce asigură accesul echitabil la educație. Sub pretextul reducerilor bugetare, măsurile propuse lovesc direct în transportul și bursele studențești, doi piloni fundamentali pentru studenți. Cele trei schimbări majore propuse prin OUG sunt reducerea de 90% pentru transportul feroviar. Aceasta se va aplica doar pe ruta domiciliu-centru universitar și retur. Nu este încă clar dacă studenții vor beneficia de reduceri și pentru alte trasee. În ceea ce privește reducerea pentru transportul intern (indiferent de mijlocul de transport), aceasta scade la 50%. Bursele studențești vor rămâne la cuantumul din decembrie 2024, fără posibilitatea de majorare pe parcursul anului.
„Studenții sunt profund nemulțumiți de această Ordonanță de Urgență, deoarece impactează negativ accesul lor la educație, transport și alte facilități esențiale pentru a-și finaliza studiile în condiții decente. Reducerile pentru studenți nu sunt un privilegiu, ci o investiție în viitorul acestei țări. Vom organiza atât acțiuni online, cât și evenimente fizice (protest) dacă guvernanții nu vor asculta vocea studenților”, a declarat Delia Roșanu, vicepreședintele Uniunii Studenților din România (USR), zona Est.
Organizația își propune să reia dialogul cu decidenții politici și să le prezinte impactul negativ al măsurilor propuse, cerând totodată transparență și responsabilitate.
„Dorim să avem un dialog transparent cu cei de la putere și plănuim întâlniri cu decidenți politici pentru a le prezenta impactul negativ al măsurilor luate. Au fost înaintate mai multe adrese din partea Uniunii Studenților din România către mai multe Ministere. Am purtat și în anii trecuți discuții cu autoritățile guvernamentale despre importanța reducerilor pentru studenți, subliniind contribuția lor la incluziunea socială și accesibilitatea educației, și am avut succes. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, au fost antecedente și în 2017, și în alți ani”, a explicat Delia Roșanu.
Mesajul studenților către Guvern
Uniunea Studenților din România, alături de Federația Asociațiilor în Medicină din România (FASMR), Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Asociația Tineretului ONU din România (UN Youth România), își exprimă ferm nemulțumirea față de modificările propuse, care vor afecta direct viața studenților. Astfel, protestele vor fi dublate de o campanie online intensă pentru a atrage atenția publicului și a responsabiliza autoritățile.
„Mesajul nostru este clar: educația trebuie să fie o prioritate națională, iar accesul la aceasta nu trebuie îngrădit prin măsuri financiare, care pun studenții în dificultate”, a afirmat Delia Roșanu.
Rămâne de văzut dacă Guvernul va răspunde apelurilor studenților și dacă va renunța la adoptarea Ordonanței de Urgență privind reducerea beneficiilor la transport și înghețarea burselor acestora în 2025.
Studentii de la medicina sunt printre cei mai jegosi romani.
Ei primesc toate pomeniile de la stat, beneficiaza de toate avantajele in timpul studentiei si rezidentiatului si dupa aia pleaca in strainatate fara sa ofere nimic pentru sistemul care i-a format.
E de bun simt sa le oferi gratuitate pentru calatoriile cu autobuzul si metroul dar deja e nesimtire sa ceara gratuitate pentru calatoriile cu trenul.