Prima pagină » Eveniment-Social » Studenții-economiști de la Universitatea „Cuza” din Iași, implicați într-un proiect de combatere a muncii la negru
Studenții-economiști de la Universitatea

Studenții-economiști de la Universitatea „Cuza” din Iași, implicați într-un proiect de combatere a muncii la negru

30 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Un grup de studenți ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor – FEAA de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași au luat inițiativa! Aceștia, sub egida „#Students4FairWork”, se alătură campaniei Comisiei Europene „#EU4FairWork”, prima campanie despre beneficiile muncii declarate. Acesta se desfășoară la nivel european prin intermediul Platformei Europene de Combatere a Muncii Nedeclarate. Totul cu participarea Autorității Europene a Muncii. „Prin această inițiativă studențească ne dorim să dezvoltăm o comunitate unde studenții pot interacționa și pot învăța lucruri utile pentru viitoarea carieră. Noi, cei șapte
masteranzi de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași, luptăm pentru o lume mai bună, dar și pentru depășirea propriilor limite prin lansarea acestei provocări”, au menționat tinerii

În actualul context difici economic, pe fondul pandemiei de COVID-19, un grup de studenți ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) de la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se implică în lupta împotriva muncii la negru. Concret, sub titulatura „#Students4FairWork”, Claudiu Dogaru, Vlad Faraonel, Cosmin-Alexandru Macovei, Răzvan Rotariu, Cosmin – Alexandru Macovei, Cătălina Rusu, Sabina-Ruxandra Savinescu și Liviu Ștefan sunt tinerii care au inițiat demersul. Ei sunt coordonați de conf. univ. dr. Ioana Alexandra Horodnic, Departamentul de Management, Marketing și Administrarea Afacerilor.

În grupul Comisiei Europene „#EU4FairWork” ce dezvoltă campania despre beneficiile muncii declarate

Studenții ieșeni contribuie la realizarea unei campanii de educare și conștientizare privind efectele negative ale muncii nedeclarate, dedicată tinerilor. Inițiativa vine ca urmare a discuțiilor legate de diferite probleme economice și sociale în cadrul orelor de profil de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași.

„Subiectul propus este de actualitate, mai ales în contextul socio-economic în care ne aflăm. Criza COVID-19 a lăsat fără protecție socială mai multe categorii de persoane, printre care și cei care lucrau nedeclarat (la negru). Deși munca nedeclarată este o practică întâlnită frecvent de-a lungul timpului, generează acum efecte negative majore celor care au lucrat nedeclarat, întrucât aceștia nu pot beneficia de protecție precum îndemnizații de șomaj sau de șomaj tehnic. Prin campania pe care am inițiat-o, ne dorim să educăm tinerii pentru a evita astfel de situații neplăcute prin creșterea gradului de conștientizare asupra beneficiilor muncii declarate și asupra drepturilor lor”, au transmis studenții de la Economie.

Un număr ridicat de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani ar accepta să fie plătiți „la negru”

Mai departe, ei arată că rezultatele ultimului Eurobarometru privind munca nedeclarată precizează că un număr ridicat de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani ar accepta să fie plătiți «la negru».

„Vorbim de 24 la sută, aproape dublu față de media la nivelul populației. Prin urmare, noi, un grup de masteranzi, am dezvoltat și implementăm în momentul de față campania «#Students4FairWork». Campania își dorește să încurajeze studenții și în general tinerii să își cunoască drepturile și să înțeleagă de ce este mai bine să își declare veniturile. Scopul campaniei este de a-i aduce pe tineri mai aproape de beneficiile muncii declarate (precum: asigurări sociale, de sănătate, posibilitatea de a demonstra experiența de muncă etc.), de a le face cunoscute drepturile prevăzute în Codul Muncii și astfel, de a-i determina să încurajeze, la rândul lor, un comportament responsabil.

Vor să ducă „#Students4FairWork” în toată România

De asemenea, studenții menționează că au primit semnale pozitive în legătură cu ceea ce au demarat și vor să ducă acțiunea „#Students4FairWork” în toată România.

„Deși am debutat cu pași mici, în ideea testării campaniei, în doar trei săptămâni de la lansare am înregistrat rezultate pozitive, peste așteptări. Acest fapt ne încurajează să dezvoltăm campania și să o extindem. Ne dorim să depășim limitele județului Iași și să dezvoltăm o campanie națională, la care să ni se alăture instituții publice cu atribuții legate de combaterea muncii nedeclarate, universități de prestigiu din țară, studenți și orice persoană care crede”, au concluzionat cei de la FEAA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`