Prima pagină » Eveniment-Social » Studenții din Iași vin cu soluții pentru criza alimentară! Înghețată cu lavandă, paste din carne și brioșă vegană, acestea sunt doar câteva dintre produsele inventate – GALERIE FOTO/VIDEO

Studenții din Iași vin cu soluții pentru criza alimentară! Înghețată cu lavandă, paste din carne și brioșă vegană, acestea sunt doar câteva dintre produsele inventate – GALERIE FOTO/VIDEO

20 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Douăsprezece produse alimentare inovative au fost prezentate la „Ecotrophelia”, competiția națională organizată la USV Iași. „Puffin”, „Meatatelli”, „Oyster mashedroom”, „WAW Jelly Candies”, „EcoCrunch”, „Artizanii Gustului”, „Velvet Lavania”, „JulfFIT”, „InnoCandy”, „Color-Griss”, „Revolutionary Butchers” și „Omega3 Bologna Sausage” sunt produsele echipelor înscrise la ediția a IX-a a întrecerii studențești ce vizează crearea de noi alimente

Jurații desemnați pentru „ECOTROPHELIA” 2023 au avut o misiune foarte dificilă în cadrul competiției naționale organizate de USV Iași, unde s-au înscris 12 echipe venite din toată țara, cu tot atâtea produse alimentare inovative. Spre deosebire de restul produselor alimentare de piață, acestea au fost preparate din ingrediente naturale, fiecare având o rețetă personalizată.

Într-un final, pastele din carne, „Meatatelli”, inventate de un grup de studenți ieșeni, au fost desemnate câștigătoare. Pe locul doi s-a clasat echipa Puffin, cu produsul „Julie Pati”, o brioșă vegană, iar pe locul al treilea s-a clasat InnoCandy, echipa de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. De asemenea, studenții au învățat prin intermediul acestei competiții să evite risipa.

Produse alimentare noi, la „Ecotrophelia” 2023

Grisine cu leurdă, urzică şi matcha, paste din carne, înghețată cu lavandă, toate acestea au ieșit în evidență la „Ecotrophelia” 2023.  Echipa Puffin, cea care s-a clasat pe locul doi, de exemplu, a preparat o brioşă vegană în formă de ghiveci de flori, pe care au numit-o „Julie Pati”.

„Suntem studenți în anul I la Facultatea de Agricultură. Am venit cu un produs inovativ, o brioșă obținută din făină de dovleac. Toate ingredientele sunt bio. Am încercat să facem un produs sănătos. Stratul extern este format din ciocolată, avem cinci blaturi. Unul de crumble, nuci pecan, lapte și un conținut important de mere. Considerăm că cei care țin o astfel de dietă au nevoie de un asemenea dulce”, a declarat unul dintre studenți.

Pastele din carne, câștigătoare

Pastele din carne, „Meatatelli”, vor fi brevetate, iar studenţii care au creat acest fel de mâncare vor reprezenta România la concursul „Ecotrophelia Europe 2023” din Germania. Echipa „Meatatelli” formată din Cosmina-Liliana Ghetla, Răzvan-Andrei Calcan, Beatrice-Angela Gheorghe, Teodora Elena Acsinte, Elena Iuliana Flocea, coordonată de șef lucr. dr. Marius Ciobanu, a inventat pastele din carne, „Meatatelli”, adică „Meat tagliatelle”, un produs care se poate prepara rapid, ca pastele, bogat în nutrienți și care a convins juriul că merită să reprezinte România la faza internațională „Ecotrophelia”. Amintim că pe locul doi s-a clasat echipa Puffin de la USV Iași, cu produsul „Julie Pati”, o brioșă vegană, iar pe locul al treilea a fost InnoCandy, echipa de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În plus, s-au mai acordat trei premii speciale echipelor de studenți de la universitățile din Oradea, Craiova și Suceava.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *