Prima pagină » Local » Studenții din Iași, obligați să revină în bănci. „Loc în cămin nu găsim, iar chiriile au explodat!“

Studenții din Iași, obligați să revină în bănci. „Loc în cămin nu găsim, iar chiriile au explodat!“

10 mart. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Odată cu încetarea stării de alertă studenții sunt constrânși să își reia activitatea dinainte de Legea 55. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizează că facultățile și școlile nu vor mai pute organiza cursuri online „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”. Studenții din Iași întâmpină mari dificultăți având în vedere că anunțul este din scurt mulți nu au unde să se cazeze, iar mai multe camere din căminele studențești  au fost ocupate de refugiații ucraineni.

Reacția studenților de la ANOSR nu este una pozitivă. Orice fel de tranziție de la mediul online la mediul fizic trebuie să presupună o perioadă de tranziție. Foarte mulți studenți au fost luați pe nepregătite, aceștia trebuie să caute cazare. Există și cazuri în care studenții s-au angajat în perioada în care cursurile se desfășurau online. Studenți de la FEEA din Iași, au fost anunțați că începând cu data de 21 martie 2022, învățământul se va relua în format fizic.

text postat pe facebook de anosr

Pe diverse grupuri studențești de pe Facebook, studenții au avut reacții negative din cauza imposibilității de a găsi o cazare

Studenții din Iași, deranjați de trecerea la forma de învățământ online la cea fizică

 ministrul educatiei, sorin cimpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, a postat pe pagina oficială de Facebook un anunț informativ care arată inaplicabilitatea prevederilor OUG 99/2021, trecerea la învățământ fizic pentru toate universitățile.

„În conformitate cu prevederile articolului II, punctul 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 99/2021, instituțiile de învățământ superior pot desfășura activități didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât și pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022. Astfel, în baza autonomiei universitare, fiecare instituție de învățământ superior își poate alege regimul de desfășurare a activităților didactice, pentru anul universitar 2021-2022 neexistând obligativitatea desfășurării în format fizic a procesului educațional după ridicarea stării de alertă, așa cum afirmat astăzi Ministrul educației. Prevederea existentă la art. 40 din Legea 55/2020 este, astfel, o normă specială în vigoare aplicabilă în contextul actual”, specifică ANOSR.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”.

Majoritatea studenților îl contrazic pe ministrul Educației, având în vedere că fiecare universitate are libertatea de a alege regimul de desfășurare a activităților didactice.

studenti de la iasi

Dintre 3.582 de respondenți, studenți înmatriculați la FEAA, o pondere de 86, 79% preferă ca orele de curs și semniar să fie desfășurate în format online

Nu sunt pregătiți pentru prezența fizică la ore. Aproape 90% vor ore online!

o fata care sta pe banca

Irina Nistor este studentă la Facultatea de Litere din Iași, în anul II,  iar aceasta consideră că decizia de a face cursurile în format fizic nu este cea mai bună alegere

Liga Studenților Economiști din Iași a lansat un formular prin care și-au propus să afle care sunt preferințele studenților cu privire la modalitatea de desfășurare a activității didactice după încetarea stării de alertă. Conform comunicatului, dintre 3.582 de respondenți, studenți înmatriculați la FEAA, o pondere de 86,79% preferă ca orele de curs și seminar să fie desfășurate în format online. Aceste formulare au fost completate înainte de apariția poziției FEAA.

Vocea studenților nu este auzită, iar decizia finală arată că începând cu data de 21 martie 2022, învățământul se va relua în format fizic. Pe diverse grupuri studențești de pe Facebook, tinerii au avut reacții negative din cauza imposibilității de a găsi o cazare în doar câteva zile, iar părerea acestora este neglijată.

Irina Nistor este studentă la Facultatea de Litere din Iași, în anul II, iar aceasta consideră că decizia de a face cursurile în format fizic nu este cea mai bună alegere.

„Studenții nu sunt acomodați cu acest format, cei care au început în format online încă din primul an de facultate trebuie să se obișnuiască treptat. Consider că anul acesta am putea continua cursurile în format online, iar de la anul ar fi potrivit să trecem la învățământul cu prezență fizică”, precizează Irina Nistor, studenta la Iași.

O altă studentă, Andreea Vrînceanu care este la FEAA, la ciclul de master, a menționat pentru reporterii de la BZI că ar fi dorit să continue cursurile în format online.

„Aș dori să rămân tot în același format ca și până acum. Eu muncesc și mi-ar fi mult mai ușor ca să mă prezint la ore în format online. Având un program full time de 8 ore nu reușesc să ajung fizic la facultate”, menționează Andreea Vrînceanu.

Studenții din Iași nu sunt pregătiți pentru a începe semestrul al II-lea cu prezența fizică la ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`