Echipa Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași s-a calificat, pentru al doilea an consecutiv, în marea finală a competiției studențești internaționale pentru realizarea unei inimi artificiale – „Heart Hackaton”. Evenimentul va avea loc în Ustunomiya, Japonia, pe 12 noiembrie 2024.
Studenții de la UMF Iași care au realizat o inimă artificială au ajuns, pentru al doilea an consecutiv, în marea finală „Heart Hackaton”
Performanță deosebită pentru echipa centrului MAVIS din cadrul UMF Iași. Aceasta s-a calificat, pentru al doilea an consecutiv, în marea finală a competiției studențești internaționale pentru realizarea unei inimi artificiale – „Heart Hackaton”, eveniment ce are loc în data de 12 noiembrie 2024 în Ustunomiya, Japonia.
Anul trecut, în cadrul finalei care s-a desfășurat la Dallas, echipa de la UMF Iași a primit „Premiul pentru cea mai avansată inimă artificială”.
Aceasta este alcătuită din aproximativ 30 de studenți de la toate programele de studii de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină din Iași, coordonați de drd. Alexandru Pleșoianu.
„Este o poveste mai lungă și nu ai cum să ajungi aici, în top, fără să muncești. Povestea asta are zece ani și anul trecut a fost prima ieșire publică în care am profitat de ocazie, când s-a organizat primul concurs de dezvoltare a unei inimi artificiale pentru studenți. O mână de studenți de la Universitatea de Medicină au format o echipă care a mers în America și a prezentat rezultatele acestei munci. Noi am făcut să pară că este o magie de două săptămâni, dar de fapt este o înșiruire de eforturi. Noi am continuat dezvoltarea inimii artificiale, deci nu este ceva ce s-a terminat, este o cursă lungă. Am îmbunătățit partea de componente externe și sistemul de alimentare fără fir al inimii, dar am optimizat și celelalte sisteme”, declară drd. Alexandru Pleșoianu.
Inima artificială MAVIS a primit numeroase premii și în România
Studenții care au contribuit semnificativ la dezvoltarea proiectului în anul 2024 sunt Ana-Maria Bunduc – Bioinginerie Medicală, master, an II, Vlad Onceanu – Bioinginerie Medicală, master, an II, Alberto Bacusca – Medicină, doctorand, Gabriella Focsaneanu – Farmacie, an III, Andreea Popovici – Bioinginerie Medicală, an I, Otilia Pintilii – Bioinginerie Medicală, an III, Daniel Sau – Bioinginerie Medicală, an III, Robert Gatman – Bioinginerie Medicală, an III.
Inima artificială MAVIS a primit numeroase premii și în România: „Inovația medicală a anului” la Romanian HealthCare Awards, „Premiu de excelență” în cadrul Galei Cercetării românești, locul I la concursul „Game of Science – România”, dar și în străinătate: yESAO Exchange Award 2024 și IQVIA – „Leadership in healthcare”.
super! bravo!