Zilele trecute, 40 de studenți ai UMF Iași au demarat o campanie de informare în rândul ieșenilor pentru donarea de celule stem. Pe toată durata programului de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași, voluntarii au discutat cu donatorii de sânge despre ce presupune donarea de celule stem. Tinerii au reușit să convingă zilnic zeci de ieșeni să se încrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem
În perioada 9-27 noiembrie 2020, 40 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie au discutat cu zeci de ieșeni care se aflau în Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași despre donarea de celule stem. La nivelul județului Iași, o astfel de campanie era extrem de necesară după ce Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași duce de luni la rând o mare lipsă de donatori de celule stem. De aici a pornit și inițiativa studenților de la UMF pentru acest proiect. În sprijinul voluntarilor au venit și reprezentanții IRO Iași și Laboratorul de Imunologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași. Proiectul „Donează celule stem!” a avut ca scop adunarea unui număr cât mai mare de persoane înscrise în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
O campanie cu rezultate îmbucurătoare a fost încheiată de către Societatea Studenților Mediciniști Iași
Inițiativa Societății Studenților Mediciniști Iași a avut parte de rezultate foarte bune, după ce în doar cinci zile circa 250 de ieșeni s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. De pe 9 noiembrie, campania a început cu accent pe promovare, cu ajutorul medicilor, dar și al artiștilor ieșeni.
„Avem un centru pentru donarea celulelor stem foarte dotat și cu personal foarte bine pregătit, dar, din păcate, nu sunt donatori. Ieșenii nu neapărat că nu vor să doneze, cei mai mulți nu știu că o pot face. Încercăm să îi informăm că dacă pot dona sânge, pot dona și celule stem. Iar dacă tot au dorit să ajute semenii la nevoie și să doneze cei 450 de mililitri de sânge, să mai facă un pas și să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.
Toată lumea a fost extrem de deschisă la conversație. Oamenii au înțeles premisa și au fost foarte încântați de ideea că pot contribui și pentru a ajuta pacienții care suferă de boli ale sângelui și nu numai. Sperăm să convingem din ce în ce mai multe persoane să salveze vieți. Am împărțit și afișe, și pliante în căsuțele poștale. Chiar e nevoie de donatori în municipiul Iași, miza fiind foarte mare”, spune Alexandra Strugariu, vicepreședinta Societății Studenților Mediciniști Iași.
Studenții voluntari de la UMF Iași își doresc ca tot mai multe persoane să vină în sprijinul sistemului sanitar
Timp de o săptămână, în perioada 23-27 noiembrie 2020, donatorii de sânge care se aflau la CRTS Iași au fost întâmpinați de câte doi voluntari. În timpul programului centrului, cei 40 de studenți implicați s-au organizat ca, începând cu ora 07:30, câte o echipă de doi voluntari să discute cu donatorii de sânge despre importanța donării de celule stem. Astfel, de luni până vineri, pentru o oră și jumătate, circa 15 donatori de sânge erau informați despre cum pot salva și alte vieți. Până la încheierea programului CRTS Iași, zilnic, în jur de 35-50 de ieșeni se înscriau în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.
„Societatea Studenților Medicinști, înțelegând importanța donării de celule stem, am încercat să facem mai mult de o dată pe an o campanie de informare prin care să convingem lumea să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Am colaborat cu IRO Iași, dar și cu alte unități medicale ieșene. Ne-am dorit ca ieșenii care nu studiază medicina să cunoască măcar aspectele de bază, astfel încât să înțeleagă mai bine sistemul medical, prevenind unele boli. Depinde și de noi ca persoane să înțelegem ce trebuie să facem ca să putem ajuta medicii”, a mai explicat Alexandra Strugariu.
Ieșenii donatori de sânge pot salva și alte vieți prin donarea de celule stem
Foarte multe vieți, pentru a fi salvate, depind de transfuzii de sânge sau de alte tipuri. Din nefericire, de multe ori spitalele nu au stocurile necesare. În cazul ieșenilor, mulți abia au aflat în ce constă donarea de celule stem, iar voluntarii de la UMF Iași au rămas surprinși de interesul foarte mare al persoanelor. Odată informați, circa 30 la sută dintre donatorii prezenți la CRTS Iași decideau pe loc să se încrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. De aceea, tinerii doresc să reia activiatea campaniei de informare cel târziu în luna martie 2021. Pot dona celule stem persoanele sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care sunt înscrise în baza de date a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
La înscriere, persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. La adult, celulele stem hematopoietice se recoltează din sânge periferic sau din măduva osoasă. Registrul pune la dispoziție donatorului înscris un medic specialist care discută despre fiecare modalitate de donare în parte, pentru a lua decizia cea mai bună. Procedura pentru prelevarea de celule stem se face ambulator și are o durată de 6-8 ore în decursul a 1-2 zile. De meționat și faptul că, donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată și nu înlocuiește donarea de sânge.