Prima pagină » Eveniment-Social » Studenții cer o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară
Studenții cer o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară

Studenții cer o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară

10 ian. 2025, 02:00, 1 ,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Săptămâna aceasta, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut o întâlnire oficială cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară. Scopul acestei întrevederi este clarificarea aplicării Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, care prevede modificări semnificative în acordarea reducerilor pentru studenți la transportul feroviar

Pe lângă aceste clarificări, studenții solicită reintroducerea posibilității achiziționării biletelor online. Limitarea exclusivă la vânzarea biletelor fizice reprezintă un regres major, având în vedere digitalizarea necesară în accesibilizarea acestui serviciu esențial.

ANOSR cere o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară! Ce se întâmplă cu biletele pentru studenți?

În ultimele săptămâni, mai mulți operatori feroviari, inclusiv CFR Călători, au confirmat schimbările aplicate în urma noii ordonanțe. Reducerea de 90% pentru transportul feroviar intern este acum limitată doar pentru traseele dintre localitatea de domiciliu și universitatea la care studiază studentul. Mai mult, studenții nu mai pot achiziționa bilete online, fiind nevoiți să se prezinte personal la ghișee. Legitimația de student pentru reducere și actul de identitate sunt acum obligatorii, iar legitimația trebuie să evidențieze clar unde studiază elevul. Aceste restricții au generat un val de nemulțumiri, fiind considerate măsuri care îngreunează accesul la transport pentru studenți.

„ANOSR își exprimă profunda dezamăgire cu privire la lipsa de deschidere a guvernanților față de nevoile studenților și la lipsa de conștientizare a faptului că impactul măsurii adoptate are efecte insignifiante pentru reducerea deficitului bugetar, însă foarte profunde în raport cu comunitatea studențească, fapt confirmat prin cele peste 41.000 de semnături colectate în cadrul petiției”, au transmis reprezentanții ANOSR.

Studenții atrag atenția că noile reguli au lăsat numeroase aspecte nerezolvate, creând confuzii și dificultăți pentru studenți.

„Remarcăm cu dezamăgire faptul că există diverse situații pe care Guvernul nu le-a luat în considerare în momentul adoptării O.U.G. nr. 156/2024 și pentru care nu s-au oferit clarificări până la momentul de față, cu privire la aplicarea reducerii la transport feroviar intern pentru: studenții străini și studenții români de pretutindeni, având în vedere faptul că pentru unii dintre aceștia domiciliul se află în străinătate; studenții pentru care ruta cea mai accesibilă nu se încadrează între localitatea în care se află centrul universitar în care studiază și localitatea de domiciliu, chiar dacă acestea dispun de stație de cale ferată funcțională sau nu; studenții care trebuie să călătorească cu mai mulți operatori feroviari pentru a parcurge ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior; studenții a căror legitimație de transport nu are evidențiată localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studiază”, au scris studenții.

Aceste situații ignorate de autorități creează obstacole semnificative, punând studenții într-o poziție dezavantajată.

Studenții din România reacționează și semnează petiții

ANOSR a lansat o petiție publică pentru a solicita revenirea la forma inițială a prevederilor din Legea nr. 199/2023. Până în prezent, peste 46.000 de persoane au semnat petiția, iar numărul acestora continuă să crească.

„ANOSR continuă demersurile pentru a recăpăta dreptul legitim al studenților de a beneficia de tarif redus cu 90% pentru toate rutele feroviare, precum și de gratuitate pentru studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, motiv pentru care reamintim faptul că am lansat în spațiul public o petiție prin care solicităm Guvernului României să elimine modificările propuse, care a ajuns la peste 46.000 semnături. Petiția poate fi semnată prin accesarea acestui link: https://campaniamea.declic.ro/petitions/scoateti-trenuletul-din-ordonanta ”, au declarat reprezentanții ANOSR.

Totodată, ANOSR încurajează studenții să transmită problemele întâmpinate prin mesaje pe rețelele de socializare sau în secțiunile de comentarii, pentru a le centraliza și a le aduce în discuție la întâlnirile cu autoritățile.

„Având în vedere solicitarea înaintată de ANOSR în vederea organizării unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și ai Autorității pentru Reformă Feroviară, vă invităm să lăsați în comentarii la postările de pe rețelele noastre sociale (Facebook și Instagram) sau să transmiteți prin mesaje pe pagini și alte situații întâmpinate pentru a le putea centraliza și prezenta în cadrul posibilelor întâlniri”, au scris studenții.

ANOSR își asumă să lupte pentru ca reducerile la transportul feroviar să fie restabilite în totalitate. Studenții din Iași s-au alăturat protestelor naționale organizate de Uniunea Studenților din România (USR) împotriva proiectului de Ordonanță de Urgență care prevede reducerea subvențiilor pentru transport. Aceștia consideră că măsurile vor afecta grav accesul la educație și dezvoltare profesională.

„A fost această manifestare cu pancarte, am făcut poze în gară și niște filmulețe cu niște mesaje sugestive pentru această Ordonanță de Urgență, în care ne-am adunat câțiva voluntari, pentru că majoritatea sunt plecați. Puțini, cum am fost, am reușit să facem o mișcare, să ne facem văzuți, și adunate din fiecare zonă din România, se va face o postare în care să se arate mobilizarea studenților oricât de departe sunt ei, sunt uniți prin același scop. Acesta și este mesajul pe care am dorit să-l transmitem. Nu o să fim reduși la tăcere și că împreună putem să facem o schimbare și nu ne vom opri”, a declarat Delia Roșanu, vicepreședinte Uniunea Studenților din România, zona Est.

Reducerile la transport sunt importante pentru studenții din medii defavorizate, facilitând accesul la cursuri, stagii și activități extracurriculare. În plus, acestea sprijină doctoranzii și studenții care se deplasează frecvent pentru cercetare sau practică.

Săptămâna aceasta, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut o întâlnire oficială cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară. Studenții avertizează că noile măsuri vor crea bariere financiare majore, limitând accesul la educație și oportunități. Protestele continuă cu mesajul că solidaritatea studenților poate aduce schimbarea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`