Constantin Straton, masterand al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași (USAMV), alături de fratele său, Lucian, aflat în anul I, la specializarea Biotehnologii agricole dezvoltă una dintre cele mai inedite și inovative afaceri din Iași cu ajutorul plantelor aromatice. Împreună, cei doi tineri cultivă specii rare de plante aromatice atât la ghiveci cat și în câmp, pe care ulterior le livrează ca atare sau sub formă de ceaiuri, condimente sau sosuri. Tinerii antreprenori cultivă specii care nu se mai găsesc nicăieri în România, precum menta montană, dar și varietăți inedite ale busuiocului, cu mai multe arome, de fragi, citrice sau ciocolată.
Afacerea a fost demarată încă din anul III de studiu, ideea venindu-i lui Constantin după ce a învățat câteva lucruri despre obținerea culturilor profitabile pe suprafețe restrânse de teren, prima plantă aromatică fiind cultivată chiar pe balcon.
”În anul doi de facultate, am cultivat primele plante de busuioc în propriul balcon și, observând că astfel de condiții sunt pretabile cultivării plantelor aromatice la ghiveci, am făcut un plan prin care să transformăm această activitate într-o afacere profitabilă”, a povestit Constantin Straton.
Unde pot fi folosite plantele aromatice
Deoarece plantele aromatice pot fi folosite atât în industria cosmetică, farmaceutică, alimentară, dar și în domeniul HoReCa, tinerii au testat piața, la început, cu 150 de ghivece, iar răspunsul a fost mulțumitor, fapt care i-a determinat să achiziționeze primul solar. Semințele folosite de tinerii studenți sunt achiziționate atât de pe plan național, de la producători de semințe, de la Banca de Gene Suceava, dar și din alte țări precum Germania, Franța, Mexic, Filipine.
”Substratul pe care îl folosim noi este unul cu o calitate deosebită, utilizăm tot ce este necesar pentru ca planta să fie sustenabilă o mai mare perioadă de timp, să se dezvolte foarte frumos și să nu reziste doar o săptămână sau două. În momentul de față, avem două solarii destinate culturii de plante aromatice la ghiveci, dar și 1000 de metri pătrați de cultură neprotejată, unde cultivăm și procesăm plante aromatice pentru a obține produse cum sunt: ceaiurile, condimentele sau sosurilor”, a mai spus Constantin Straton.
Produse inovative, unice pe piața din Iași
Produsele inovative, unice pe piața ieșeană constau în peste 15 varietăți de busuioc, peste 8 varietăți diferite de mentă, cu mai multe arome, de fragi, citrice, ciocolată.
”Ne putem lăuda cu menta montană care nu se mai găsește nicăieri în România, mai cultivăm o clonă de tarhon franțuzesc, o plantă adusă din America, care de asemenea nu se găsește pe plan local, fiind singurii care producem această plantă aromatică. Folosim plantele aromatice cultivate în câmp pentru a dezvolta și alte produse. Facem ceaiuri cu plante aromatice și fructe de la producătorii locali, deshidratate tot de către noi, și ambalate. Condimente uscate, la râșnite, la plicuri și sosuri picante, avem și ardei iuți la ghiveci, multe soiuri printre care și cel mai iute din lume. Practic, tot ce cultivăm în scopul acesta putem deriva în multe alte produse. Ne propunem ca pe viitor să dezvoltăm o gamă cât mai vastă de produse inovative care să aibă la bază conceptul de consum sănătos și local”, a transmis Lucian Straton, studentul antreprenor.