Prima pagină » Sanatate » Strugurii și diabetul: Legătura dintre consumul de fructe și controlul glicemiei

Strugurii și diabetul: Legătura dintre consumul de fructe și controlul glicemiei

11 ian. 2022, 15:53,
în Sanatate

Multă lume știe că strugurii și diabetul nu funcționează foarte bine împreună. Însă, recent, au apărut studii care demonstrează contrariul.

Dacă suferiți de diabet de tip 2, știți, cu siguranță, cât de important este să acordați atenție consumului de carbohidrați. Explicația constă în faptul că atunci când mâncăm carbohidrați, corpul nostru îl transformă în zahăr, influențând în mod direct nivelul zahărului din sânge. Și, pentru că fructele tind să fie bogate în carbohidrați, sunt recomandate pentru persoanele cu diabet? Ei bine, da! Fructele reprezintă o modalitate excelentă de a obține nutriție, în timp ce vă satisfaceți pofta de dulce, potrivit Asociației Americane de Diabet.

struguri pe un tăcător din lemn

Fructele reprezintă o modalitate excelentă de a obține nutriție, în timp ce vă satisfaceți pofta de dulce.

Strugurii și diabetul: Cum influențează consumul de fructe glicemia?

Potrivit unui studiu, la care au participat 38 de bărbați și care a durat 16 săptămâni, s-a arătat că strugurii prezintă compuși responsabili de scăderea nivelului glicemiei din sânge. Astfel că, cei care au consumat 20 de grame de extract din sâmburii de struguri au avut rezultate pozitive şi anume un nivel al glicemiei mai mic, spre deosebire de cei care nu au consumat.

Alte cercetări au arătat că resveratrolul, un compus găsit în pielița strugurilor, creşte sensibilitatea la insulină. Acest lucru înseamnă că este îmbunătățită capacitatea organismului de a prelucra glucoza şi, prin urmare, nivelul de zahăr din sânge nu are de suferit.

În acest fel, este demontat mitul potrivit căreia persoanele cu diabet ar trebui să reducă fructele din cauza conţinutului de zahăr, care ar putea să crească nivelul glicemiei.

„De fapt, majoritatea fructelor au un indice glicemic scăzut până la mediu, astfel încât acestea nu duc la o creştere accentuată a nivelului glicemiei, în comparaţie cu alte alimente care conţin carbohidraţi, precum pâinea albă sau cea integrală”, a susținut Diabetes UK.

aparat pentru măsurarea glicemiei între fructe

Majoritatea fructelor au un indice glicemic scăzut până la mediu, astfel încât acestea nu duc la o creştere accentuată a nivelului glicemiei.

Care este cea mai bună alegere când vine vorba despre fructe?

Recomandate sunt fructele proaspete, însă sunt bune și fructele congelate sau conservate, fără adaos de zahăr. Pentru persoanele care suferă de diabet sunt indicate următoarele fructe: mere, coacăze, cireșe, grapefruit, struguri, portocale, piersici, pere și prune. Consumul de fructe întregi, mere, afine și struguri este asociat în mod semnificativ cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.

O porție de fructe ar trebui să conțină 15 grame de carbohidrați. Astfel că, o porție poate consta în: o bucată mică de fruct proaspăt, o jumătate de cană de fructe conservate sau congelate ( fără zahăr adăugat), două lingurițe de fructe uscate (cireșe sau stafide). O porție, care are aproximativ 15 grame de carbohidrați, constă în: o jumătate de măr mediu, o banană mică, un cub de pepene galben, o cană de mure, un sfert de cană de afine, 17 struguri mici, o cană de zmeură, o cană de căpșuni întregi.

O cană de struguri conține, de obicei, 16 grame de carbohidrați, dintre care 15 grame corespund zahărului. Cu toate acestea, un diabetic poate mânca struguri, dar numai în porții mici. Acesta este cel mai bun mod de a profita în continuare de beneficiile sale sănătoase, fără a experimenta creșteri ale glicemiei.

aparat pentru măsurarea glicemiei

Un diabetic poate mânca struguri, dar numai în porții mici.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Breșă de securitate a serverelor Microsoft Share Point. Date ale guvernelor sau instituțiilor școlare sunt în pericol
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Oraşul din România de unde să cumperi maşini second-hand. Sunt ieftine şi întreţinute
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025