Multă lume știe că strugurii și diabetul nu funcționează foarte bine împreună. Însă, recent, au apărut studii care demonstrează contrariul.
Dacă suferiți de diabet de tip 2, știți, cu siguranță, cât de important este să acordați atenție consumului de carbohidrați. Explicația constă în faptul că atunci când mâncăm carbohidrați, corpul nostru îl transformă în zahăr, influențând în mod direct nivelul zahărului din sânge. Și, pentru că fructele tind să fie bogate în carbohidrați, sunt recomandate pentru persoanele cu diabet? Ei bine, da! Fructele reprezintă o modalitate excelentă de a obține nutriție, în timp ce vă satisfaceți pofta de dulce, potrivit Asociației Americane de Diabet.
Strugurii și diabetul: Cum influențează consumul de fructe glicemia?
Potrivit unui studiu, la care au participat 38 de bărbați și care a durat 16 săptămâni, s-a arătat că strugurii prezintă compuși responsabili de scăderea nivelului glicemiei din sânge. Astfel că, cei care au consumat 20 de grame de extract din sâmburii de struguri au avut rezultate pozitive şi anume un nivel al glicemiei mai mic, spre deosebire de cei care nu au consumat.
Alte cercetări au arătat că resveratrolul, un compus găsit în pielița strugurilor, creşte sensibilitatea la insulină. Acest lucru înseamnă că este îmbunătățită capacitatea organismului de a prelucra glucoza şi, prin urmare, nivelul de zahăr din sânge nu are de suferit.
În acest fel, este demontat mitul potrivit căreia persoanele cu diabet ar trebui să reducă fructele din cauza conţinutului de zahăr, care ar putea să crească nivelul glicemiei.
„De fapt, majoritatea fructelor au un indice glicemic scăzut până la mediu, astfel încât acestea nu duc la o creştere accentuată a nivelului glicemiei, în comparaţie cu alte alimente care conţin carbohidraţi, precum pâinea albă sau cea integrală”, a susținut Diabetes UK.
Care este cea mai bună alegere când vine vorba despre fructe?
Recomandate sunt fructele proaspete, însă sunt bune și fructele congelate sau conservate, fără adaos de zahăr. Pentru persoanele care suferă de diabet sunt indicate următoarele fructe: mere, coacăze, cireșe, grapefruit, struguri, portocale, piersici, pere și prune. Consumul de fructe întregi, mere, afine și struguri este asociat în mod semnificativ cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.
O porție de fructe ar trebui să conțină 15 grame de carbohidrați. Astfel că, o porție poate consta în: o bucată mică de fruct proaspăt, o jumătate de cană de fructe conservate sau congelate ( fără zahăr adăugat), două lingurițe de fructe uscate (cireșe sau stafide). O porție, care are aproximativ 15 grame de carbohidrați, constă în: o jumătate de măr mediu, o banană mică, un cub de pepene galben, o cană de mure, un sfert de cană de afine, 17 struguri mici, o cană de zmeură, o cană de căpșuni întregi.
O cană de struguri conține, de obicei, 16 grame de carbohidrați, dintre care 15 grame corespund zahărului. Cu toate acestea, un diabetic poate mânca struguri, dar numai în porții mici. Acesta este cel mai bun mod de a profita în continuare de beneficiile sale sănătoase, fără a experimenta creșteri ale glicemiei.