Prima pagină » Culinar » Ștrudel cu prune și streusel cu scorțișoară. O încântare a simțurilor, ideal de preparat toamna!

Ștrudel cu prune și streusel cu scorțișoară. O încântare a simțurilor, ideal de preparat toamna!

24 oct. 2023, 16:04,
BZI.ro, în Culinar

Prunele au o aromă distinctivă, iar toamna e ocazia perfectă să le includem într-o varietate de deserturi. Poți folosi aceste fructe delicioase pentru a crea diverse prăjituri, plăcinte și tarte, dar și pentru torturi. Pentru a savura aroma lor și în sezonul rece, poți găti compot de prune, gem sau dulceață. În continuare, îți prezentăm pas cu pas o rețetă de ștrudel cu prune și streusel cu scorțișoară, pentru care papilele tale gustative îți vor mulțumi.

Ștrudel cu prune și streusel cu scorțișoară

Aluatul de ștrudel se face din 80 g apă, 15 g ulei de rapiță, ½ linguriță oțet, o pătrățică de sare și 145 g făină de pâine. Umplutura se obține din 800 g prune, 75 g făină obișnuită, 50 g făină de migdale, 60 g zahăr brun, 60 g unt, 1½ lingurițe scorțișoară, 50 g unt (pentru uns) și zahăr pudră pentru presărat.

Pe scurt, acest ștrudel se obține dintr-un aluat din făină, ulei și apă. Lăsați aluatul să crească într-un bol și pregătiți prunele tăindu-le pe jumătate și îndepărtând sâmburii. Pregătiți toppingul streusel amestecând făina de grâu, făina de migdale, zahărul, untul și scorțișoara și lăsați la răcit până când va veni momentul să îl folosiți. Întindeți foaia de aluat până devine transparentă. Așezați prunele și toppingul de streusel întinzând bine pe toată suprafața foii și rulează apoi strâns. Mutați-l pe o tavă de copt și coaceți în cuptor până devine auriu. Serviți presărat cu zahăr pudră.

Streusel, un termen german care se traduce practic prin „firimituri”, este un strat crocant și fărâmicios obținut în mod tradițional din bucățele mici de unt, făină și zahăr, adesea folosit pentru acoperirea plăcintelor cu fructe din bucătăria germană. Puteți să adăugați „streusel” deasupra unei game variate de produse de patiserie, inclusiv plăcinte, brioșe și prăjituri. Totuși, acesta poate fi utilizat și ca adaos la umplutură (cum este cazul ștrudelului de față), oferind un plus de cremozitate.

Rețetă explicată pas cu pas

Pentru a face ștrudel de prune cu streusel de scorțișoară, aveți nevoie de 80 de grame de apă caldă, 15 grame de ulei de rapiță, ½ linguriță de oțet, ½ linguriță de sare, 145 de grame de făină de pâine sau făină cu conținut ridicat de gluten. Adăugați într-un bol toate ingredientele menționate mai sus. Amestecați cu mixerul timp de 10 minute până când aluatul devine lipicios și lucios. Ungeți un alt bol cu o linguriță de ulei, apoi așezați aluatul în acest bol. Acoperiți-l și lăsați-l să se odihnească timp de aproximativ jumătate de oră.

Tăiați 800 de grame de prune pe jumătate și îndepărtați sâmburii. Pentru streusel, amestecați 75 de grame de făină obișnuită, 50 de grame de migdale măcinate, 60 de grame de zahăr brun, 60 de grame de unt și 1½ lingurița de scorțișoară pentru a obține o consistență fărâmicioasă. Lăsați-le în frigider până când sunt gata de folosire. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, și așezați o foaie de copt pe o tavă de dimensiuni potrivite. Începeți prin a întinde aluatul pe un prosop de bucătărie presărat cu făină, folosind un sucitor. Odată ce ați obținut un dreptunghi, întindeți aluatul cu mâinile presărate cu făină, astfel încât să devină atât de subțire încât să puteți vedea prosopul sub acesta.

Tăiați marginile în cazul în care acestea sunt mai groase decât restul foii. Distribuiți uniform streuselul și prunele pe aluat, umplând aproximativ ¾ din dreptunghi și lăsând aproximativ 2,5 cm la margine. Îndoiți marginile aluatului peste umplutură și începeți să rulați ștrudelul folosind cârpa de bucătărie de sub el. Așezați ștrudelul rulat pe tava de copt pregătită. Ungeți-l cu puțin unt topit și coaceți-l în cuptor timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când devine auriu. Puteți servi acest ștrudel cu prune cald sau rece, presărat cu zahăr pudră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *