Prima pagină » Stiri si curiozitati » Stropirea pomilor fructiferi cu piatră vânătă: Iată cum îți salvezi livada

Stropirea pomilor fructiferi cu piatră vânătă: Iată cum îți salvezi livada

17 sept. 2021, 09:55,
în Stiri si curiozitati

Stropirea pomilor fructiferi cu piatră vânătă este un obicei cu vechime în țara noastră. Toți agricultorii, profesioniști sau amatori, care cultivă pomi fructiferi sau viță de vie, cunosc acest tratament.

Piatra vânătă sau sulfatul de cupru este o sare a cuprului cu acidul sulfuric, cu formula chimică CuSO4. Din această substanță se realizează zeama bordeleză, care este destinată pulverizării copacilor și arbuștilor fructiferi, oferind protecție în fața a diverse boli, precum: monilioza, antracnoza și alte boli, ce pot apărea mai ales primăvara.

 

Stropirea pomilor fructiferi cu piatră vânătă: Când se realizează

Una dintre cele mai importante lucrări realizate într-o livadă sau grădină este stropirea pomilor fructiferi. Ea se face, de regulă, primăvara, atunci când au loc și tăierile de rodire, însă se realizează și în alte perioade din an. Stropirea pomilor menține sănătatea acestora și duce la o producție mai bună.

Pomii se stropesc și în scop preventiv, deoarece bolile, odată instalate, pot crea pagube însemnate sau pot strica definitiv producția de fructe.

Stropirea pomilor fructiferi este necesară în mai multe etape: primăvara, înainte de înflorire, toamna, în perioada de repaus vegetativ și după ce cad frunzele, la finalul lunii februarie sau când iarna este pe sfârșite, dar și de-a lungul perioadei de vegetație.

Cei mai mulți pomicultori sunt de părere că cea mai prielnică perioadă de stropire este cuprinsă între finalul lunii februarie și începutul lunii martie. Un alt moment important este sezonul de toamnă, după ce fructele au fost recoltate și după ce frunzele au căzut.

Boli și dăunători, care afectează pomii fructiferi

Cele mai frecvente boli întâlnite la pomii fructiferi sunt: rapănul, făinarea, focul bacterian, bolile de depozit, pătarea albă a frunzelor de păr și pătarea roșie a frunzelor de vișin și cireș.

Rapănul apare pe frunze, dar și pe fructe și le atacă în toate perioadele de vegetație. Fructele se deformează și cad înainte de vreme.

Făinarea apare pe muguri, lăstari, frunze și uneori chiar la nivelul fructelor. Determină apariția unei pâsle albe, care provoacă uscarea și căderea celor menționate.

Focul bacterian se manifestă prin înnegrirea, ofilirea și căderea florilor pomilor fructiferi.

Bolile de depozit, care se manifestă prin apariția diferitelor tipuri de putregai, pot duce la pierderi majore la nivelul producției de fructe

Pătarea albă a frunzelor de păr este o afecțiune care apare în urma căldurii și a umidității ridicate. Aceasta atacă și compromite fructele.

Pătarea roșie a frunzelor de vișin și de cireș poate duce la distrugerea completă a frunzelor pomilor.

De asemenea, cei mai întâlniți dăunători ai pomilor fructiferi sunt: viermele (merelor, cireșelor, prunelor), păduchele din San Jose, păduchele verde, puricele melifer, molia fructelor, păduchele negru al cireșului, acarianul roșu al pomilor, viespea neagră a prunului.

Sfaturi utile

Înainte de a vă stropi pomii cu piatră vânătă, este necesar să țineți cont de vreme: nu trebuie să fie vânt și nici ploaie.

În plus, tratamentul trebuie aplicat dimineața devreme sau după masă. Niciodată să nu stropiți plantele în timpul zilei, atunci când este foarte cald.

Vă recomandăm să folosiți pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă și ochelari de protecție, doarece piatra vânătă poate cauza iritații ale pielii, dar și ale ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024