Prima pagină » Economic Local » Strigătul disperat al unei femei de 48 de ani din Iași după ce a căutat luni de zile un loc de muncă. A sunat zeci de foști colegi să o ajute să se angajeze, dar toți au plecat în străinătate
Strigătul disperat al unei femei de 48 de ani din Iași după ce a căutat luni de zile un loc de muncă. A sunat zeci de foști colegi să o ajute să se angajeze, dar toți au plecat în străinătate

Strigătul disperat al unei femei de 48 de ani din Iași după ce a căutat luni de zile un loc de muncă. A sunat zeci de foști colegi să o ajute să se angajeze, dar toți au plecat în străinătate

25 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

O femeie din Iași s-a chinuit câteva luni să își găsească un loc de muncă după ce, din cauza pandemiei de COVID-19, s-au suspendat toate nunțile și cumătriile. Femeia din Iași, de profesie bucătăreasă, a primit cea mai grea lovitură când a fost nevoită să anuleze toate evenimentele și să-și caute un loc de muncă. A dat zeci de telefoane la foștii colegi, bucătari, însă niciunul nu a putut să o ajute pentru că aceștia au plecat să muncească în străinătate. În cele din urmă ieșeanca s-a angajat la un restaurant din Iași unde lucrează doar două zile pe săptămână, în funcție de comenzi

În povestea femeii din Iași se regăsesc mii de persoane din țară care sunt în căutarea unui loc de muncă. Irina Ceaca, bucătăreasă din comuna Miroslava, Iași, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, povestește despre situația extrem de grea prin care trec angajații și patronii din domeniul HoReCa, din cauza pandemiei de COVID-19. Din cauza situației incerte în care se află atât angajații, cât și patronii, multe restaurante și săli de evenimente din Iași ar putea fi închise definitiv. De la debutul pandemiei până în prezent, peste 2.600 de persoane din Iași au rămas fără locurile de muncă, majoritatea fiind din domeniul HoReCa și industrie.

O bucătăreasă din Iași a căutat câteva luni un loc de muncă după ce pandemia de COVID-19 a închis sala de evenimente pe care o deținea

Povestea Irinei Ceaca, în vârstă de 48 de ani, începe în anul 1999, când, împreună cu soțul, au plecat să lucreze în Italia, fiind printre primii români care se duceau să lucreze în străinătate.

„Atunci se pleca cu viză, nu ca acum. Am plecat pentru un trai mai bun. Am stat până în anul 2007. Am lucrat ca badantă și apoi ca bucătăreasă. Ultimii 3 ani când am lucrat în Italia am învățat această meserie, bucătăreasă. Eu din copilărie aveam o pasiune pentru domeniul acesta, HoReCa. Voiam să fiu ospătar pentru că pe vremea lui Ceaușescu se câștiga bine din meseria asta. Nu am intrat însă la liceul unde am vrut eu. Am plâns o zi din cauza asta și m-am făcut prelucrător prin așchiere. Dacă nu venea Revoluția, cred că și acum lucram la CUG”, spune Irina Ceaca.

Irina Ceaca, bucătar: „Afacerea a mers cinci ani, până au apărut pe piață supermarketurile”

În anul 2007 ieșeanca a decis să se întoarcă în Iași, împreună cu soțul, și au deschis o afacere.

„Nici eu nu știu de ce ne-am întors. Ne-am gândit, ca orice român, să facem ceva al nostru. Am deschis un business cu detergenți profesionali, dezinfectanți pentru HoReCa. Alegrini, firma noastră, era concurentul principal al Ecolabului. Afacerea a mers 5 ani, până au apărut pe piață supermarketurile. Produsele erau aduse direct dintr-o fabrică din Italia. Practic, am lucrat 5 ani pentru mine. Apoi soțul a preluat afacerea, iar eu m-am reîntors la vechea pasiune: bucătăria”, povestește Irina Ceaca.

„Anul acesta trebuia să fie cel mai bun pentru noi. Aveam evenimente din luna aprilie până în noiembrie”, spune Irina Ceaca

Ieșeanca a urmat un curs de perfecționare pentru bucătar și s-a angajat la un restaurant din complexul Palas imediat după ce a fost deschis.

„Era un restaurant, un food Italia, ce se numea Venetto. Am lucrat acolo o perioadă de timp, apoi am trecut la alt nivel, de la restaurant la catering și apoi la meniul «a la carte» și apoi la evenimente. Așa ne-am deschis o mică sală de evenimente. Anul acesta trebuia să fie cel mai bun pentru noi. Aveam evenimente din luna aprilie până în noiembrie. Dar din cauza pandemiei toate au fost amânate sau anulate”, susține Irina Ceaca.

Majoritatea colegilor bucătari ai Irinei Ceaca sunt plecați în străinătate, unde și-au găsit un loc de muncă

Pentru că nu mai avea niciun venit, a început să-și caute un loc de muncă, așa cum făceau și alți colegi de-ai săi. A găsit abia după câteva luni.

„Toți suntem afectați de pandemie. De la angajați, la patroni. Majoritatea colegilor mei sunt plecați în străinătate. I-am sunat pe toți din agenda telefonică, dar îmi spuneau că nu au nevoie de bucătar sau că au plecat în străinătate. Ne cunoaștem între noi, ne știm prin prisma meseriei. Din vară m-am reîntors la Taverna Racilor, unde lucrăm 4 bucătari, prin rotație, în funcție de comenzi, 2-3 zile pe săptămână. Ni s-a tăiat din salariu bine de tot, iar vremurile nu se anunță bune dacă vom fi închiși iar”, spune Irina Ceaca.

Irina Ceaca: „Vrem să muncim și nu avem unde”

Soțul său lucrează ca șofer pe TIR și situația nu este roz nici în cazul său pentru că activitatea a fost suspendată o perioadă, iar abia acum, în perioada Crăciunului, va face livrări.

„Nu știu ce să facem, nu găsim soluții. Am postat un anunț pe grupul din Miroslava, să încerc conceptul de bucătărie la domiciliu, care merge bine în Italia. M-au sunat câteva persoane, o familie din Miroslava, care mi-a cerut să le fac mâncare de 3 ori pe săptămână. Aștept să-mi trimită soțul bani să putem supraviețui până își mai revine situația. Sper că din primăvară ne reluăm activitatea, după ce apare vaccinul. Vrem să muncim și nu avem unde. M-am gândit și să-mi schimb meseria. Avem facturi de plătit, trebuie să muncim ceva. Casa, când am luat-o, aveam firma, era mai bună situația. Acum este foarte greu”, mai spune Irina Ceaca.

Sute de ieșeni din domeniul bancar își vor pierde locul de muncă în următoarea perioadă

În Iași, de la debutul pandemiei de COVID-19 până în prezent, au fost disponibilizate 2.600 de persoane care lucrau în domeniul HoReCa, industrie sau comerț. Noi concedieri se anunță și în domeniul bancar, sute de ieșeni din băncile din Iași fiind la un pas de a ajunge șomeri. Șomajul tehnic acordat de stat este o opțiune pentru patronii care vor să mai salveze din cheltuieli, însă acești bani nu sunt suficienți pentru menținerea afacerilor.

Patronii din Iași care au suspendat activitatea din cauza pandemiei de COVID-19 au primit 125 de milioane de lei, șomaj tehnic

Pentru perioada aprilie-august 2020, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a acordat șomaj tehnic în valoare de 125.003.008 lei pentru 89.858 de persoane. Patronii din Iași a căror activitate a fost suspendată din cauza pandemiei de COVID-19 pot depune în continuare cererile la sediul instituției. Angajatorii din Iași care au solicitat șomaj tehnic pentru angajații care lucrează în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei de persoană și 5.000 de lei, respectiv 75 la sută din salariul de bază.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`