O boală rară a pus stăpânire pe întreg corpul unui tânăr de 16 ani, lovind în ceea ce îi era lui mai drag: copilăria. De la vârsta de 1 an, Ovidiu Constandache a înțeles că viața sa nu va fi una normală, că va trebui să suporte dureri greu de imaginat, sute de vizite în spitale și operații. A fost adus de mama sa la un control de fimoză, însă medicii s-au crucit atunci când au văzut că este vorba despre distrofie musculară Duchenne
Aurora Constandache, mama tânărului, a ajuns la capătul puterilor. Începând de la vârsta de 6 ani, copilul nu a mai putut merge. A fost nevoită să-l ducă la școală în brațe, pentru că Ovidiu și-a dorit și i-a plăcut să învețe. Acum însă nu se mai poate deplasa decât cu căruțul, ceea ce îi afectează și mai tare psihicul.
„Când l-am născut părea un copil sănătos, nu am crezut niciodată că va primi așa o lovitură de la viață. Prima dată când am mers cu el la spital a fost pentru fimoză, când medicii mi-au spus că băiatul are nevoie de analize amănunțite mi s-a pus o piatră pe inimă. Deși nu am vrut să cred, coșmarul meu a devenit realitate. Acolo i-au făcut analizele și i-au ieșit foarte mari transaminazele.
Ficatul lui era ca al unui om mare. Medicii ne-au trimis la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» din Iași. După multe tratamente fără rezultat am ajuns la București pentru biopsie musculară. De la București a venit un diagnostic crunt, distrofie musculară Duchenne. Nu știam nimic despre boală, dar cu timpul am aflat cât de grea și nemiloasă este”, mărturisește Aurora Constandache, mama copilului.
O boală rară macină trupul și sufletul unui adolescent de 16 ani
Deși a fost premiat în fiecare an și avea posibilitatea să-și ia examenele și să meargă mai departe la liceu, o operație l-a oprit. Aceasta a avut loc în Spania.
„De la vârsta de 6 ani, Ovidiu nu a mai putut merge deloc, așa că îl căram în brațe la grădiniță și mai apoi la școală, până când nu am mai putut pentru că devenise greu. Am reușit să-i cumpăr un căruț, pe care însă nici nu a vrut să-l vadă la început, era tragic pentru el. Își dorea să fie normal, să se bucure de copilărie, să se joace. Nu s-a putut, iar cu timpul a înțeles că acel căruț îi va ușura viața.
A avut nenumărate căderi nervoase și dureri. Băiatul suferă foarte mult, pentru că în prezent nu se mai poate deplasa deloc, a făcut și o scolioză foarte urâtă. Pentru aceasta a fost operat în Spania, dar cu riscuri enorme. Coastele îi intrau în șold, organele erau toate adunate într-un loc din cauza scoliozei, inima abia mai bătea. Într-un procent de 30 la sută, operația l-a îndreptat. Are tije, șuruburi și este obligat să poarte un corset. O altă problemă este că el nu-și poate ține capul bine”, subliniază mama disperată.
Ovidiu are nevoie de lapte caloric. Prețul acestuia depășește cu mult puterile mamei, pentru că ajunge la 800 de euro pe lună. Fără acest aliment băiatul riscă să se usuce pe picioare și să slăbească necontrolat.
„Este și slăbuț din acest motiv trebuie să facem comandă din Spania de un lapte caloric, cu speranța că o să se mai îngrașe puțin. Acesta costa 800 de euro pe lună, o sumă pe care eu nu mi-o permit. Nici lapte nu prea mai avem. Nu lucrez, Ovidiu este dependent de mine, în momentul de față nu reușește să-și miște nici mâinile, eu trebuie să-l hrănesc”, transmite femeia îndurerată.
Mama se află la capătul puterilor
În prezent, situația este tragică, băiatul nu merge și nu mănâncă singur, fiind dependent de mama lui, Aurora Constandache. Strigătul femeii este unul disperat, are nevoie de ajutor pentru a merge înainte pentru copilul său. Din acest motiv roagă pe cei care au putere financiară să doneze în contul bancar RO75 RNCB 0260137328340001, beneficiar Gina Aurora Constandache.
„Vă dați seama că sufletul meu nu mai este, îl simt doar pentru că mă doare. Această boală este genetică, medicii au spus că se poate transmite din generație în generație. Am făcut și eu testul, a ieșit că eu aș fi purtătoarea acestei boli și că Ovidiu de la mine a luat-o. Eu mai am un băiat de 20 de ani, dar așa a fost să fie, să i-o dau doar lui Ovidiu.
El este un băiat foarte bun, anul acesta trebuia să termine clasa a opta și dorea să-și dea examenul de capacitate, însă operația ne-a făcut să pierdem anul, am hotărât să-l repetăm, însă să învețe de acasă, pentru că este aproape imposibil să-l duc la școală zilnic. Este foarte greu, mai mult decât boala, suferința copilului meu mă pune la pământ”, adaugă Aurora Constandache, mama copilului care suferă de o boală rară.
Florar, florist sau floricicultor ? Cu polen purtat de vânt !