Prima pagină » Local » Strigător la cer! Mai mulți copii merg ore pe jos ca să ajungă la școală. Nimănui nu-i pasă de soarta lor – GALERIE FOTO (EXCLUSIV)

Strigător la cer! Mai mulți copii merg ore pe jos ca să ajungă la școală. Nimănui nu-i pasă de soarta lor – GALERIE FOTO (EXCLUSIV)

11 mai 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

Situație incredibilă într-un sat situat la doar 30 km de Iași. Zeci de liceeni din Urșița, comuna Mironeasa, sunt nevoiți să meargă zilnic pe jos, câte o oră, până în satul vecin, Hadâmbu, pentru a fi preluați de transportul pentru elevi care, într-un final, îi lasă la Liceul Tehnologic „Dumitru Popa” Mogoșești, singurul din zonă

Mai mulți adolescenți din satul Urșița, comuna Mironeasa, județul Iași, fac naveta zi de zi la Hadâmbu, acolo așteptând autobuzul care îi duce la liceul din alt sat, Mogoșești. Reporterii BZI i-au surprins pe elevii care indiferent de anotimp se trezesc la 05:00, astfel încât la 07:15 să fie „sub deal, la mănăstire”.

„Suntem din Urșița, venim în fiecare zi până aici, sub deal, la mănăstire, că vine autobuzul și ne ia și pe noi până la Mogoșești. În sat nu urcă, așa a fost mereu. Ne vorbim de înainte, ne întâlnim și mergem împreună, cam ăștia suntem, vreo zece. Facem o oră până aici. O oră dus, o oră întors, asta e. Ne trezim la 05:00 sau 05:15, depinde de fiecare. Uitați că vine acum autobuzul, mereu ne ia de aici și ne lasă tot aici”, a precizat o elevă.

Elevii de liceu care merg 5 km pe jos pentru a ajunge la microbuzul școlar

Distanța de la Urșița până la Hadâmbu, locul din care sunt preluați elevii, este de 5 km. De asemenea, toți sătenii știu prin ce trec micuții care parcurg traseul pe jos, situația fiind similară sau chiar mai gravă în cazul adulților.

„Da, că e iarnă sau vară, ei merg pe jos până la Hadâmbu, sub deal. Încă îi ia de acolo că e drăguț șoferul de pe Mogoșești, pentru noi ca să luăm transportul public este și mai greu. Stația e cu 2 km mai la vale. Nu știu de ce nu se face nimic, că e prea departe, dar nu e chiar așa departe.

De exemplu, microbuzul care îi aduce pe copiii de prin Mironeasa aici, la noi, la Urșița, la V-VIII, urcă până aici, în sat. De ce? Nu știu, poate e mai drăguț primarul cu copiii din Mironeasa că-s mai mici sau nu-mi explic. Deci am și eu vecini care se plâng că merg atât pe jos copiii, iarna nici nu se mai pornesc că știu că nu vine nici până acolo autobuzul”, a declarat o săteancă.

Primarul comunei: „Așteptăm să primim autobuz”

Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa, aflată la al cincilea mandat, a confirmat informațiile prezentate, explicând situația. Mai mult, primăria ar face eforturi pentru a-i scuti pe elevi de chinul mersului pe jos.

„Da, nu au autobuz, este vorba de liceeni, noi avem, doar am depus acte să primim unul, toate pe care le-am avut au fost de la minister. Am vrea să facem chiar la Urșița clase de-a IX-a și a X-a, ca să nu mai fie nevoie să meargă la Mogoșești. Mai sunt copii în situația asta, luptăm să rezolvăm problema”, a declarat Elena Curcudel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024