Prima pagină » Titlurile zilei » Strigăte de ajutor din „lagărul” din Copou. Deținuții de la Penitenciarul Iași s-au umplut de râie: „Este carne vie tot” – FOTO

Strigăte de ajutor din „lagărul” din Copou. Deținuții de la Penitenciarul Iași s-au umplut de râie: „Este carne vie tot” – FOTO

16 mart. 2024, 02:00, 29 ,
Dragos Savin în Titlurile zilei

Se aud strigăte de ajutor din Penitenciarul Iași. Tot mai mulți deținuți se plâng de condiții inumane. Mai mult decât atât, o parte dintre ei s-au umplut de râie. Familiile acestora nu pot face nimic, iar conducerea Penitenciarului Iași nu este interesată de aceste aspecte

Continuă șirul dezvăluirilor de la Penitenciarul Iași. După ce redactorii cotidianului BZI au prezentat, în edițiile trecute, situația în care se află deținuții, au primit informații noi. Familiile lor au spus că o parte dintre aceștia sunt în pericol de moarte din cauza bolilor pe care le-au luat în penitenciar și a condițiilor inumane în care trăiesc. Astfel, mai mulți deținuți s-ar fi umplut de râie.

„Are râie. L-au dus la spital, apoi l-au băgat din nou în celulă. Este carne vie tot”, a transmis soția unuia dintre deținuți.

Secretomanie maximă la Penitenciarul Iași

Între Penitenciarul Iași și spitalele din oraș există un fel de acord tacit. În urmă cu câțiva ani, în presă apăreau articole aproape în fiecare zi în care se relatau problemele cu care deținuții ajung la spital, însă acum nu mai există așa ceva. Niciun spital din Iași nu mai transmite informații referitoare la deținuții care ajung pe mâna medicilor după ce au fost bătuți ori s-au infectat cu diferite boli. Familiile acestora nu pot face practic nimic. Deși situația este una extrem de gravă, reprezentanții Penitenciarului Iași nu vor să ofere explicații. Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere conducerii Penitenciarului Iași la mijlocul lunii februarie 2024, însă nu au primit nicio reacție până acum.

De aproape 10 ani, totul a rămas neschimbat la Penitenciarul Iași

Chiar dacă persoanele care se află în Penitenciarul Iași au comis fapte mai mult sau mai puțin grave și trebuie să plătească pentru acestea, nu trebuie exterminate ca în lagăre. Deținuții nu cer lux. Vor să scape de boli și de condițiile inumane în care trebuie să supraviețuiască. La Penitenciarul Iași, lipsa de transparență este la ea acasă. Deținuții și-au mai cerut drepturile și în anul 2016, când au pus „stăpânire” pe închisoare. Totul a început în seara zilei de 11 iulie 2016, când câteva sute de persoane au început să-și strige nemulțumirile, deoarece abuzurile din închisoare nu se mai opreau. Atunci s-a dat startul celei mai grele perioade ale Penitenciarului Iași, după ce deținuții au început să se plângă de abuzurile conducerii.

Conducerea Penitenciarului Iași s-a schimbat, problemele au rămas

Culmea, nemulțumirile pentru care au protestat, în anul 2016, deținuții de la Penitenciarul Iași sunt aceleași de acum. Aceștia s-au plâns de mizerie, de bătăile pe care le-au încasat de la polițiști și de gândacii din celule. Unul dintre aceștia ar fi recurs la un gest extrem atunci, după ce a fost bătut. Cu o lamă de ras, bărbatul și-ar fi făcut mai multe răni, însă nimeni nu a suflat nicio vorbă despre asta. Mai mult decât atât, niciun incident din penitenciar nu este făcut public. Chiar dacă în spatele gratiilor există scandaluri, există deținuți bătuți, niciodată nu se vorbește despre asta. Directorul Penitenciarului Iași, comisarul șef de poliție penitenciară Costel Dan Maloș, a preluat închisoarea cu probleme și o menține la fel.

Nimeni nu mișcă un ac la Penitenciarul Iași

Nu este greu de creat condiții la Penitenciarul Iași, însă nimeni nu își dorește acest lucru. Mai este de mirare faptul că multe persoane care primesc condamnări pentru diferite fapte fug din țară și cer să fie închise în Italia, Spania, Germania etc.? Cu siguranță, nu. Nimeni nu spune că personale care au săvârșit fapte de natură penală nu trebuie să stea după gratii. Totuși, este incredibil că în anul 2024, într-un penitenciar mai pot exista ploșnițe sau deținuți cu râie. Acest articol va apărea în mai multe publicații din țări europene. Condițiile din Penitenciarul Iași trebuie analizate atât pe plan național, cât și internațional. Penitenciarul Iași sau „lagărul din Copou” trebuie să fie adus la normalitate.

Comentarii
  • Pedeapsa cu executare se refera doar la privarea de libertate. Nu include injosiri, supunere la rele tratamente, punerea in pericol a vietii, etc.
    Doar ca unii romani – si nu putini – considera ca cele enumerate mai sus sunt normale intr-o puscarie.

  • Da de ce secretomanie ? este cumva vorba de fapt despre boala Variola maimutei ? boala cu transmitere sexuala daca tot se ard in cur la gramada neprotejat

  • Aceste probleme sunt cunoscute de mult, la iasi, dar asa se intampla cand conducerea fura de rupe!
    De asistenta medicala, nici vorba, pina si din ratia de mancare se fura, jegurile pleaca acasa cu sacose pline.
    Cum sa nu fie raie, plosnite, gandaci, daca au saltele de 20 ani, in acte apar mereu saltele noi, igienizari ale camerelor….detinutul nu are voie sa primeasca de acasa sapun, detergent, trebuie sa le cumpere de la magazinul din penitenciar, unde sunt preturi astronomice, de 5 ori mai mari decat in magazinele din oras, desigur ca magazinul apartine unei rude a conducerii!

  • Sa nu mai faca sex cu raiosul ala de Jan Buliga.

  • Medicii si asistentele de acolo ce fac ? Conducerea si ceilalti sefi mai mici sunt vinovati ca ajung persoanele alea in asa hal. Nu e normal sa fie asa, ala sta acolo o perioada de timp, nu e condamnat la moarte. Si chiar daca ar fi nu e normal sa nu se rezolve aceaste probleme

  • Stiti voi cum este in viata, toate se platesc cand roata se intoarce. Nu sunt anti-umanizare, dar poate unii chiar isi merita soarta. Aia e. Poate au sa-si bage mintile in cap si nu au sa mai ajunga la puscarie.

  • Asa le trebuie, trebuiau sa fie cuminti si civilizați si nu mai ajungeau acolo

  • Ordinarii de detinuti sunt de vina! pe langa faptul ca li se ofera totul nu sunt in stare sa osi faca curat in camera in care stau, ar dori femeie de serviciu, de aici gandaci, plosnite, raie etc. Si sa nu uitam ca nu aunt numai somitati acolo, vin si ultimii boschetari care aduc boli, si gargauni de acasa sau din canalul in care stau! Penitenciarul ofera spatiul de cazare si masa, nu e obligat sa ito faca curatenie in camera! asa ca la treaba jegurilor nu mai stati cu mana intinsa!

  • Ce proasta e mama lui inside guy. Doamne, cred ca cel mai mare regret al ei e ca nu te-a avortat, e un chin ce o mănâncă de pe interior.

  • Sunt in stare de orice ca sa se imbolnaveasca si sa stea in spitale, inghit linguri, furculite, sarme, etc.In Siberia este locul celor ce merita sa stea in Penitenciar, acolo frigul omoara microbii.

  • sărăcuții de ei

    Masă caldă de trei ori pe zi, căldurică, medicamente, televizor și telefon în cameră, sală de fitness, magazin, apă caldă, etc, iar alții nu au ce pune pe masă la copii sau să meragă la un doctor.

  • Doctor Vicol

    Râia (scabia) se ia prin contact sexual neprotejat sau prin atingerea tegumentului persoanei infectate și lipsa unei minime igiene. Mulți nu se spală cu săptămânile, ce vreți, să vină mă-sa de acasă să-l spele cu apă și săpun?

  • Să stea cuminți, să nu mai ajungă la pârnaie! Când auzi ”vai, a greșit și el”, păi cum naiba ”greșești” de 4-5 ori la rând și stai în pușcărie o viață întreagă? Acolo a greșit mamă-sa când la făcut.

  • le trebuie conditii ca in filmul „Papillon”, paine cu apa.fac puscarie degeaba. nu invata nimic. ajung inapoi in societate mult mai rai decat cand au intrat.

  • Cui dracu îi pasă de ăia?

  • Asta e cu dedicație. Este un BEZEIST care are prieteni/apropiați pe acolo. Ridica două degete ca te știi tu 😈… Așa e când îți umple co… Pardon sacosele 🤣🤣🤣

  • Ma gandesc cu tristete mare si ingrijorare ca in curand Chirica si Alexe Tabla se vor muta acolo sus,in Dealul Popoului.

  • daca-r munci, ar scapa de raie
    sa toarne smoala pe ei si sai-i tavaleasca prin nisip

  • Rugati-l pe Chirica sa deschida acolo o plaja pentru nudisti ca tot se lauda cu reabilitarea plajei de la Purcica.

  • Un exemplu de PROST JEGOS de la închisoarea iasi este milițianul paznic Axinte un nenorocit fără cei șapte ani de acasă profita ca se ascunde după ziduri. Uitați-vă cum merge și cum se îmbracă. Este bun de dus la psihiatrie DAR O SAI VINA RINDUL SUNT STRUCTURI INFORMATIVE CARE SUNT CU OCHI PE EL

  • Sa ceara transferul în norvegia

  • WTF ,cu i pasa ?

  • Un prost in comentarii spunea asa, il citez:

    Pedeapsa cu executare se refera doar la privarea de libertate. Nu include injosiri, supunere la rele tratamente, punerea in pericol a vietii, etc.“

    Multi dintre cei care au ajuns in penitenciar, la randul lor poate au injosit, au privat de libertate, au aplicat rele tratamente victimelor sau au au pus in pericol viata cuiva.

    Nimic si nimeni pana inchide ochii nu va ramane nepedepsit indiferent de forma de pedeapsa pe care o primeste!

  • Le plângeți de milă infractorilor că au râie?! La victime nu se gândește nimeni, sunt copii violați, bătrâni tâlhăriți, părinți omorâți, oameni cărora li s-a furat toată agoniseala de-o viață. Despre aceștia și familiile lor nu scrieți nimic, vă interesează doar bubițele borfașilor.

  • Plătitorul de TAXE ȘI IMPOZIT.

    Pt dr VICOL.
    Pai nu i interesează pt că 80%din cei care postează sunt din cei care au trecut pe acolo.
    LA care nu i convine să facă în asa fel sa nu mai ajungă la PUȘCĂRIE.
    SIMPLU!

  • Bre Zoro, cred că ți-ai pus eșarfa peste ochi și nu mai poți să citești 🙂
    Nu eu spun asta, ci legea. Nu e părerea mea, ci decizia legislativului.
    Entender? Te întreb așa, pe limba ta 🙂
    Cat despre prostie… daca tăceai, unii inca te mai credeau inteligent.

  • hai mă, mă leși

    Ce să le facă directorul, să-i spele el? Jegoșii trebuie să folosească apa și săpunul, să-și mai scuture pătura din când în când, să aerisească camera dimineața, să-și mai dea hainele la spălătorie, de aia sunt plini de râie, bube și ploșnițe. Ce să le ceri, mulți nu au avut apă în colibele de unde au venit dar la pârnaie sunt ”băieți” cu gura mare.

  • te rugam respectuos sa mergi sa le faci curat, sa i speli, sa le faci mancare, sa i satisfaci si ce mai vrei tu:)
    ps: ce sa te asteptati de la unul care e in clica cu baron si alti curvari😂na, doar ma sa e si ea pe centura;)

  • Atat poti? Te credeam mai destept. Scuze, m-am inselat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *