Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » A fi stresată în timpul sarcinii este un lucru rău pentru creierul copilului
A fi stresată în timpul sarcinii este un lucru rău pentru creierul copilului

A fi stresată în timpul sarcinii este un lucru rău pentru creierul copilului

27 nov. 2020, 10:21,
BZI.ro, în Sanatate

Potrivit unui studiu scoțian recent, copiii născuți de mame care au fost foarte stresate în timpul sarcinii ar putea dezvolta tulburări emoționale în timpul vieții. Asadar, stresul din timpul sarcinii afecteaza creierul copiilor!

Știm deja ca, în timpul sarcinii, este esențial ca viitoarea mamica să se odihneasca foarte mult! Deoarece nervozitatea și anxietatea la gravide pot avea repercusiuni semnificative, în primul rând asupra bunăstării viitoarei mame: tulburări de somn, oboseală, iritabilitate, depresie.

Și, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Edinburgh (Scoția), stresul în timpul sarcinii are, de asemenea, un impact asupra dezvoltării fătului.

De ce stresul din timpul sarcinii afecteaza creierul copiilor? De vina ar fi cortizolul

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii (care și-au publicat lucrările în revista științifică eLife) au recoltat păr de la 78 de femei însărcinate pentru a le măsura nivelul de cortizol în ultimele 3 luni de sarcină.

Cortizolul este un hormon (produs de glandele suprarenale) care este implicat în special în stres, anxietate și nervozitate. În același timp, femeile însărcinate au fost supuse unor examinări (neinvazive și nepericuloase pentru făt) pentru a monitoriza dezvoltarea corectă a creierului copilului nenăscut.

Cercetătorii au descoperit că la fetușii purtați de femeile însărcinate care erau foarte stresate (și, prin urmare, aveau un nivel ridicat de cortizol), dezvoltarea amigdalei era ușor diferită de cea normală. Amigdala este o zonă a creierului implicată în percepția și simtirea emoțiilor.

Copiii născuți din mame foarte stresate pot avea probleme emoționale în timpul vieții, spun cercetătorii. De aici și nevoia de a avea grijă de sănătatea mentală în timpul sarcinii, prin practicarea unor activități relaxante (yoga, Pilates, meditație, terapie prin artă) dar și prin ajutor, dacă este necesar, oferit de profesioniștii din domeniul sănătății (moașă, psiholog, ginecolog, psihiatru etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *