Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Când stresul nu este bun pentru glicemia persoanelor cu diabet zaharat
Când stresul nu este bun pentru glicemia persoanelor cu diabet zaharat

Când stresul nu este bun pentru glicemia persoanelor cu diabet zaharat

23 iul. 2020, 19:30,
în Sanatate

Stresul agraveaza diabetul. Un studiu recent susține că stresul poate afecta echilibrul de zahăr din sânge al persoanelor cu diabet și, astfel, influențează controlul bolii. Cauza este nivelul cortizolului, un hormon al stresului care poate fi periculos dacă este secretat prea mult timp.

Diabetul poate fi o sursă de stres din mai multe motive, inclusiv faptul că este o boală cronică, că pacientul poate depinde de un tratament care poate provoca reacții adverse sau pentru că boala poate provoacă complicații. Un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Wexner din Universitatea de Stat din Ohio arată că asociația poate fi, de asemenea, inversată: stresul poate afecta glicemia (nivelurile glicemiei). Studiul lor publicat în Psychoneuroendocrinology susține că există o legătură între hormonul de stres, cortizolul, și glicemia mai mare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

„La persoanele sănătoase, cortizolul fluctuează în mod natural pe parcursul zilei, crescând dimineața și scăzând noaptea, spune dr. Joshua J. Joseph care a condus studiul. Dar la participanții cu diabet zaharat tip 2, nivelurile de cortizol sunt ridicate pe parcursul zilei și sunt asociate cu niveluri ridicate de zahăr din sânge. Cercetările anterioare au arătat deja că stresul și depresia sunt doi factori importanți care contribuie la niveluri ridicate de cortizol din organism. Cu toate acestea, la diabetici, această afecțiune ar face mult mai dificilă controlul glicemiei și, prin urmare, gestionarea bolii lor.

Stresul agraveaza diabetul

Prin urmare, cercetătorii insistă asupra importanței pentru acești pacienți de a găsi modalități de a-și reduce stresul. „Am început un nou proces pentru a afla dacă practici precum mindfulness pot scădea glicemia la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Dar nu este singura soluție posibilă pentru ameliorarea stresului. Este important să găsiți ceva care să vă placă și să îl faceți parte din rutina zilnică”, spun cercetătorii. Relația dintre cortizol și nivelul de zahăr din sânge a fost observată doar la persoanele cu diabet zaharat. Dar echipa științifică consideră că acest hormon al stresului joacă mai mult un rol în prevenirea diabetului.

De aceea, consideră că sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă există și o legătură între cortizol și dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare. „Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat tip 2 știu importanța exercițiilor fizice obișnuite, a alimentației sănătoase și a somnului. Însă tratarea stresului tău este o parte crucială și deseori neglijată a gestionării diabetului. Fie că este vorba de o sedintă de yoga, de o plimbare sau o carte, să găsești modalități de a o reduce este important pentru sănătatea generală a tuturor, în special pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, concluzionează cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *