Prima pagină » Titlurile zilei » Străzile Văscăuțeanu, Titu Maiorescu și Aleea Copou arată ca după război. Primăria Iași a promis încă din 2019 reabilitarea străzilor. Locuitorii din zonă se plâng de condiții: „Suntem nemulțumiți, parcă suntem la marginea orașului”

Străzile Văscăuțeanu, Titu Maiorescu și Aleea Copou arată ca după război. Primăria Iași a promis încă din 2019 reabilitarea străzilor. Locuitorii din zonă se plâng de condiții: „Suntem nemulțumiți, parcă suntem la marginea orașului”

27 mai 2021, 02:00,
Ciprian Pardău în Titlurile zilei

Trei străzi din Copou se prezintă ca după bombardament, cu trotuare impracticabile, mașini parcate haotic și găuri în asfalt acoperite cu bolovani și pietriș. Unele garduri din zonă nu au fost refăcute de zeci de ani și încă sunt construite din șipci de lemn roase de timp. Cei care locuiesc în zonă se arată nemulțumiți de condițiile de pe străzile din zonă

Cu toate că se află la o aruncătură de băț de Parcul Copou, unul din locurile preferate de ieșeni pentru petrecerea timpului liber, trei străzi din apropiere lasă de dorit la toate capitolele. Străzile Titu Maiorescu, Văscăuțeanu și Aleea Copou parcă au fost uitate de autoritățile locale, deși promisiuni de reabilitare au fost făcute încă din anul 2019. Gropile apărute în asfalt, trotuarele impracticabile și vegetația crescută în exces îi fac pe oameni să regrete că locuiesc în cartier.

Situația este și mai gravă atunci când plouă, iar noroiul se prinde de încălțămintea oamenilor care tranzitează zona. Și lipsa locurilor de parcare și modul haotic în care mașinile sunt parcate în zonă îi nemulțumesc pe cei care locuiesc în Copou. Situația care îi nemulțumește pe cei din zonă nu se oprește însă aici. Unele persoane se plâng și de faptul că pe Aleea Copou se circulă și în zilele de weekend. Iar asta se întâmplă cu toate că la intrarea pe stradă este vizibil un panou care arată că sâmbăta și duminica circulația autovehiculelor este interzisă.

Locuitor de pe Aleea Copou: „Doar au cârpit. Trotuarul este mizerabil”

Reporterii „BZI”au luat la pas cele trei străzi și au stat de vorbă cu oamenii care locuiesc în zonă. Unii dintre ei afirmă că locuiesc acolo încă din anul 1960, iar alții susțin că, dacă știau că se ajungea în situația de față, nu ar mai fi cumpărat case pe Aleea Copou sau pe strada Titu Maiorescu. O femeie în vârstă, care locuiește pe Aleea Copou, unde a cumpărat o casă după ce a locuit mulți ani pe Văscăuțeanu, afirmă că și clădirile de patrimoniu au fost uitate de autorități, dar și că circulația din zonă face ca locuințele să vibreze și să afecteze structura de rezistență.

„Trece câteodată mașină după mașină, se parchează peste tot. Imediat ce e un loc liber se face câte un bloc, dar nu se gândesc să facă și parcări. Adică nu țin pasul cu mărirea numărului de mașini. Asta e situația. Știu strada din 1978, că de atunci locuiesc aici. Dar pe atunci nu se circula. Dacă se circula ca acum, să știți că nu cumpăram o casă aici, că este chiar la stradă, iar când trece câte o mașină mai cu viteză trepidează toată casa. Plus că mai toată strada are case de patrimoniu. Sunt de pe la 1900, iar după bolte se vede că sunt făcute în stilul cubist. Știu strada, că și înainte de a cumpăra casa aici stăteam pe Văscăuțeanu, puțin mai în jos. Din 1960 sunt în zonă”, a precizat femeia.

În zonă s-au desfășurat lucrări de schimbare a conductelor de gaz și apă

În anul 2020, în zonă a fost modernizată rețeaua conductelor de gaz metan și apă, însă străzile nu au fost asfaltate nici după finalizarea lucrărilor efectuate de Delgaz Grid SA.

„De când erau preconizate alegerile locale, am zis că îl votez pe ăla care o să spună de parcări. Nu am văzut ofertele lor și n-am mai votat. Au fost anul trecut și au schimbat conductele de gaz metan și de apă. Și pe urmă au cârpit. Tot spuneau că ne asfaltează strada, dar nu au mai asfaltat. Trotuarul este mizerabil. Parchează toate mașinile, aproape că nu ai nici pe unde să mergi. Ar trebui să se întrerupă circulația. În loc să meargă pe la Fundație, pe unde au făcut trecerea de pietoni și s-a fluidizat circulația, toate mașinile trec pe aici, să ajungă în Păcurari sau în Alexandru”, mai susține femeia, nemulțumită de atitudinea autorităților.

Oamenii din zonă spun că „au tras un strat de asfalt și de atunci numai cârpeală”

Un alt bărbat care locuiește în zonă, însă de această dată pe strada Titu Maiorescu, a stat de vorbă cu reporterii „BZI” și s-a arătat nemulțumit de condițiile în care se prezintă strada din fața casei.

„Locuiesc chiar aici, la casa asta. Înainte era strada cu caldarâm, cu piatră cubică. Au tras un strat de asfalt și de atunci numai cârpeală. Tot au mai luat din asfalt, tot au mai pus, dar subțire. Și asfaltul de acolo, de mai sus un pic, a fost pus toamna și uite ce gaură se vede. Este foarte rea strada”, mărturisește bărbatul care locuiește în zonă din 1960. În timpul plimbării făcute pe străzile din Copou, reporterii „BZI” au stat de vorbă cu alte persoane trecute de prima vârstă, care se îndreptau spre locul de muncă. „Aici locuiesc.

Nu îmi aduc aminte, de atunci și până acum, să fi văzut lucrări făcute pe străzile de aici. Nu vedeți ce trotuare sunt? În ultimii 20 de ani nu s-a făcut nimic. Arată foarte rău. Mergeți spre Liceul «Negruzzi» ca să vedeți ce trotuare sunt. Și carosabilul este cum este. Este mâncat de vreme! Primăria face prin alte părți, prin locuri care sunt în frunte, dar Copoul este lăsat în urmă întotdeauna”, sunt nemulțumirile locuitorilor.

Locuitorii din Copou: „Trebuie făcut ceva, trebuie locuri de parcare pe Aleea Copou și Văscăuțeanu”

O trecătoare în vârstă care se întorcea acasă de la piață s-a oprit câteva minute din drum și a stat de vorbă cu reporterii „BZI”. Printre altele, femeia consideră că zona are nevoie de noi locuri de parcare, dar și de o organizare mai bună a numerelor alocate străzii Titu Maiorescu.

„Trebuie făcut pentru mașinile astea ceva, trebuie locuri de parcare. Vine omul de la serviciu și unde să pună mașina? Că îi ia altul locul. Și pe aleea asta care dă spre blocuri, eu stau de 50 și ceva de ani aici. Nu e nici înfundată, nu e nici stradă. Nu ne găsește nimeni aici. Numărul 26 este trecut la vreo cinci blocuri. Altul are ceva în buletin, altul are altceva în buletin.

Și nimeni nu face nimic. Străduța nu are nici nume măcar. Asfaltată a fost acum câțiva ani, dar au venit și au schimbat țevile de gaz și de apă și ne-au stricat strada. Suntem nemulțumiți, parcă nici nu suntem în Copou. Noi parcă suntem la marginea târgului aici. Cum face Primăria în Piața Unirii, să vină să facă și aici. Vrem și noi, că zice că e trecută strada în plan, că vor să facă”, a explicat femeia.

Cele trei străzi din Copou au fost propuse de consilierii locali pentru reabilitare încă din anul 2019

La una dintre ședințele de Consiliu Local din 2019, consilierii vorbeau de mai multe străzi care ar fi trebuit să vadă măcar un nou strat de covor asfaltic. În Copou, pe această listă se regăseau străzi precum Văscăuțeanu, Titu Maiorescu, Victor Babeș, Pojărniciei, Turcu, Aleea Copou, Alexandru Vlahuță și, nu în ultimul rând, George Coșbuc. La alegerile locale din 2020, primarul Mihai Chirica, alături de președintele liberal al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, au prezentat în campania electorală o listă de proiecte promise pentru perioada 2020-2024.

Pe lângă începerea lucrărilor la autostrada A8, modernizarea Aeroportului Iași și trenul urban metropolitan, cei doi au promis și modernizarea a numeroase străzi din Iași. Pe listă erau trecute și străzile din Copou pe care reporterii „BZI” s-au plimbat. „BZI” a solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Municipiului Iași în legătură cu lucrările de reabilitare care ar urma să fie realizate pe Aleea Copou și străzile Văscăuțeanu și Titu Maiorescu.

„Cele trei străzi au deja aprobați indicatorii tehnico-economici de către Consiliul Local. Vom face un pachet de străzi care să le cuprindă și pe acestea și vom scoate la licitație lucrările”, afirmă Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *