Coronavirusul se răspândește în întreaga lume: avem panică, mii de cazuri noi și sute de decese pe zi, orașe și țări întregi sunt închise, zboruri, evenimente și festivaluri sunt anulate.
Europa a devenit noul epicentru al bolii, în timp ce în America Latină și Statele Unite infecțiile noi se înmulțesc în fiecare zi. Cu toate acestea, în ciuda veștilor proaste care vin aproape de peste tot, un grup de națiuni pare să fi reușit să oprească răspândirea bruscă a virusului.
În ciuda proximității cu China și, prin urmare, a unei expuneri potențiale semnificative, mai multe țări din Asia au făcut ca nivelul de răspândire a virusului să fie comparativ mai mic decât în restul lumii.
„A existat un grup de națiuni care a reușit să ia măsuri pentru a opri focarul și cred că astăzi am putea învăța de la ei”, spune epidemiologul Tolbert Nyenswah, senior research associate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health în SUA.
-
Teste
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și experții consultați de BBC Mundo sunt de acord că depistarea timpurie a cazurilor reprezintă un factor fundamental în oprirea răspândirii pandemiei.
„Nu puteți lua măsuri sau cunoaște impactul real al virusului dacă nu știți cât de multe persoane au fost infectate”, spune Nyenswah.
Krys Johnson, profesor de Epidemiologie de la Temple University (SUA), este de acord că acest factor a făcut diferența între unele națiuni care dau rezultate mai bune în lupta lor împotriva virusului față de altele.
„Coreea de Sud a testat aproximativ 10.000 de oameni pe zi, ceea ce înseamnă că testează mai multe persoane în două zile decât a testat SUA în mai mult de o lună”, spune el BBC Mundo.
-
Izolarea celor infectați
Johnson observă că efectuarea de teste nu numai că izolează bolnavii și împiedică răspândirea virusului, dar deschide și posibilitatea detectării posibililor infectați care nu au dezvoltat încă simptome. El reamintește că autoritățile din Taiwan și Singapore dezvoltă strategii extinse pentru localizarea persoanelor care au fost în contact cu bolnavii, de la efectuarea interviurilor cu persoanele infectate, până la verificarea camerelor de securitate sau a înregistrărilor video la toate contactele potențiale.
-
Pregătirea unui plan de combatere și reacția rapidă
Potrivit lui Nyenswah, care s-a ocupat de combaterea Ebolei în Africa de Vest, unul dintre elementele de bază pentru stoparea unui virus este să reacționăm rapid înainte ca boala să se răspândească în întreaga populație. „Țări precum Taiwan și Singapore au arătat că acțiunea rapidă pentru detectarea și izolarea cazurilor noi poate fi un factor decisiv în oprirea răspândirii bolii”, spune el. ”Pregătirea și acțiunea rapidă sunt esențiale în primele momente ale răspândirii focarului. În Europa și Statele Unite, am văzut nu că doar că a existat o lipsă de pregătire, dar au reacționat târziu”, spune Nyenswah.
-
Distanțarea socială
Potrivit Nyenswah, distanțarea socială este mai eficientă pentru a stopa focarul. Hong Kong a decis ca adulții să lucreze de acasă încă de la sfârșitul lunii ianuarie, a închis școlile și a anulat toate evenimentele sociale. De atunci, mișcarea a fost preluată în multe țări, însă, potrivit lui Johnson, una dintre cheile rezultatelor a fost viteza cu care a fost luată decizia.
-
Promovarea măsurilor de igienă
De când primele focare de coronavirus au început să fie raportate în afara Chinei, OMS a insistat ca pe lângă distanțarea socială, spălarea periodică a mâinilor și igiena în general sunt esențiale pentru a evita transmiterea virusului.
„Multe țări asiatice au învățat din experiența SARS în 2003 și sunt țări în care există o conștientizare a practicării măsurilor de igienă nu numai pentru a nu se îmbolnăvi, dar pentru a nu infecta pe alții, ceea ce este esențial în aceste cazuri”, spune Nyenswah. În țări precum Singapore, Hong Kong și Taiwan, stațiile cu gel antibacterian pe străzi sunt peste tot, iar în unele dintre ele, utilizarea măștilor era larg răspândită chiar înainte de coronavirus.
Autoritățile din Taiwan, de exemplu, au promovat campanii de spălare a mâinilor pe internet, consolidând în același timp mecanismele de curățare a străzilor și a locurilor publice.