Prima pagină » Actualitate » Strămutarea dosarului primarului Cătălin Cherecheș, în care a fost condamnat pentru luare de mită, judecată de ICCJ
Strămutarea dosarului primarului Cătălin Cherecheș, în care a fost condamnat pentru luare de mită, judecată de ICCJ

Strămutarea dosarului primarului Cătălin Cherecheș, în care a fost condamnat pentru luare de mită, judecată de ICCJ

07 dec. 2023, 11:33,
în Actualitate

Astăzi, 7 decembrie 2023, este așteptată o decizie crucială în cazul lui Cătălin Cherecheş. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va soluţiona cererea de strămutare a dosarului în care edilul este acuzat de luare de mită. Cererea a fost depusă înainte de sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj.

Vă aducem aminte că primarul din Baia Mare a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Se cere strămutarea dosarului primarului Cătălin Cherecheș, condamnat pentru luare de mită

Avocaţii lui Cătălin Cherecheş au formulat cererea de strămutare a dosarului, după ce judecătoarea care în cele din urmă l-a condamnat la închisoare pe primarul din Baia Mare, a cerut ea însăşi să fie retrasă din dosar, după ce rudele lui Cherecheş au dat mită 50.000 de euro judecătoarei, pentru o sentinţă mai bună.

Cum cererea i-a fost respinsă, judecătoarea a rămas decidentul din dosar, iar avocaţii lui Cherecheş au cerut strămutarea la un alt complet. Doar că termenul acestei strămutări a fost mutat tocmai astăzi, pe 7 decembrie, iar între timp s-a dat sentinţa de 5 ani de închisoare. Dacă este acceptată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci sentinţa se anulează şi se rejudecă procesul în apel, spune unul dintre apărătorii lui Cătălin Cherecheş.

Fostul primar din Baia Mare a fugit din ţară chiar în ziua sentintei, pe 24 noiembrie 2023, folosind la vamă un buletin al unui văr. El a fost prins după patru zile, într-o gară din Germania. În acest moment sunt in lucru formalităţile prin care ar putea fi extrădat, formalități care ar putea dura și 6 luni de zile.

În acest context, opinia publică aşteaptă să se vadă ce se întâmplă. Este de-a dreptul absurd ca un magistrat mituit să judece o cauză în continuare. Judecătoarea trebuia să se retragă, iar Instanţa Supremă nu trebuie să permită aceste acțiuni. În caz contrar, nu mai este act de justiţie.

Pe timpul fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu, se stipula că deciziile sunt luate de judecători, însă în prezent totul se face fără ascunzișuri, iar deciziile sunt luate aşa cum vor unii sau alţii. Tocmai de aceea, strămutarea poate face ca oamenii să aibă parte de o judecare corectă, să nu existe nicio suspiciune că ceva nu a fost corect.

Important de precizat este că opinia publică a înţeles destul de bine totul privind condamnarea lui Cherecheș. Pentru a fi totul corect, o altă instanță trebuie să-l condamne. Dacă strămutarea nu se acceptă, atunci nu mai putem discuta despre dreptate.

Opinia publică este și a fost foarte atentă la greşelile pe care le face justiţia. Magistrații au salarii mari, iar oamenii consideră obligatoriu ca deciziile judecătorilor să fie luate corect și nu bazate pe opinii politice. Trebuie să arătăm că justiţia este corectă, mai ales după nenumăratele cazuri în care pe aceeași speță judecătorii dau sentințe diferite. În momentul de față, există o doză mare de neîncredere în actul de justiţie, iar noi trebuie să spulberăm îndoielile prin respectarea legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`