Prima pagină » International » Strâmtoarea Taiwanului, motiv internaţional de dispută. Statele Unite ale Americii resping pretențiile de suveranitate ale Chinei
Strâmtoarea Taiwanului, motiv internaţional de dispută. Statele Unite ale Americii resping pretențiile de suveranitate ale Chinei

Strâmtoarea Taiwanului, motiv internaţional de dispută. Statele Unite ale Americii resping pretențiile de suveranitate ale Chinei

15 iun. 2022, 14:25,
în International

SUA au susținut marți, 14 iunie, afirmația Taiwanului conform căreia strâmtoarea care separă insula de China este o cale navigabilă internațională. Sursele notează că această poziție reprezintă o nouă respingere a pretenției Beijingului de a-și exercita suveranitatea asupra acestui pasaj strategic din Extremul Orient.

Strâmtoarea Taiwanului, motiv internaţional de dispută

Strâmtoarea Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză. În ultimii ani, navele de război americane și, ocazional, cele ale unor națiuni aliate, precum Marea Britanie și Canada, au navigat prin strâmtoare, atrăgând furia Beijingului.

Luni, 13 iunie, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că țara „are suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție asupra Strâmtorii Taiwan” și a numit „o afirmație falsă atunci când anumite țări numesc Strâmtoarea Taiwan „ape internaționale”.

„Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională, ceea ce înseamnă că Strâmtoarea Taiwan este o zonă în care libertățile în largul mării, inclusiv libertatea de navigație și de survolare, sunt garantate de dreptul internațional”, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Purtătorul de cuvânt american a mai spus că lumea are „un interes permanent în a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și considerăm că acest lucru este esențial pentru securitatea și prosperitatea regiunii mai largi Indo-Pacifice”.

Oficialul american a reiterat preocupările Statelor Unite ale Americii cu privire la „retorica agresivă și activitatea coercitivă a Chinei în ceea ce privește Taiwanul” și a declarat că Statele Unite „vor continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional permite, iar acest lucru include tranzitul prin strâmtoarea Taiwan”.

Taiwanul afirmă că China nu are dreptul de a vorbi în numele său

Mai devreme, marți, 14 iunie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Taiwan, Joanne Ou, a calificat poziția Chinei drept o „eroare” şi a subliniat faptul că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională, iar guvernul taiwanez sprijină navele de război americane care o tranzitează.

Astfel, miercuri, 15 iunie, premierul taiwanez Şu Tseng-Chang a declarat că strâmtoarea nu este în niciun caz „o mare interioară a Chinei”.

„Ambiția Chinei de a înghiți Taiwanul nu s-a oprit niciodată și nici nu a fost ascunsă. Strâmtoarea Taiwan este o zonă maritimă pentru libera navigație internațională”, a declarat Şu Tseng-Chang reporterilor.

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan a declarat că guvernul de la Taipei „cooperează cu forțe externe pentru a amplifica această problemă”, acest lucru dăunând „intereselor compatrioților de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan și trădează interesele națiunii chineze – este demn de dispreț”, a declarat la Beijing purtătorul de cuvânt al biroului, Mă Xiaoguang.

Dintotdeauna, neutilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul sau nu a fost o opţiune pentru China, aceasta considerând insulă ca fiind o parte inerentă a teritoriului chinez.

În acest context, Taiwanul afirmă că China nu are dreptul de a vorbi în numele său sau de a revendica suveranitatea, spunând că doar poporul taiwanez își poate decide propriul viitor și că Republica Populară Chineză nu a controlat niciodată nici o parte a insulei, cu atât mai mult strâmtoarea Taiwanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`