Prima pagină » Business în România » Străinii care vin în România se confruntă cu o mare problemă. S-a cerut intervenția autorităților
Străinii care vin în România se confruntă cu o mare problemă. S-a cerut intervenția autorităților

Străinii care vin în România se confruntă cu o mare problemă. S-a cerut intervenția autorităților

30 apr. 2024, 12:15,
în Business în România

Străinii care vin în România se confruntă cu o mare problemă. La fel ca în cazul conflictului dintre Uber și taximetriști, se prefigurează un nou scandal la nivel național. Mai exact, reprezentanții sectorului turistic din țara noastră susțin că 90% dintre persoanele care oferă servicii de cazare prin intermediul Booking și Airbnb fac evaziune fiscală. S-a cerut intervenția autorităților.

Străinii care vin în România se confruntă cu o mare problemă

Reprezentanții sectorului turistic cer autorităților să introducă o taxă pentru persoanele care oferă servicii de cazare prin intermediul platformelor Booking și Airbnb. La fel ca în cazul conflictului dintre Uber și taximetriști, se conturează un nou scandal la nivel național. Mai exact, reprezentanții sectorului turistic contestă corectitudinea persoanelor ce oferă servicii de cazare pe platformele Booking și Airbnb.

Alin Burcea, președintele Asociaței Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) și proprietarul agenției Paralela 45, susține că legislația actuală impune clasificarea spațiilor de cazare, însă este greoaie și nu poate fi implementată.

„România este paradis fiscal pentru cazările ilegale. Vorbim aici de Airbnb, Booking.com și cazările la privații cu cheia la marginea drumului. Estimările noastre sunt că plătesc impozit doar 10% din cât ar trebui. Legislația românească este corectă, dar greoaie. Aceasta presupune ca apartamentele să fie clasificate conform legii.

Trebuie făcut ca în Spania: să ți se dea un cod de înregistrare fiscală și dacă nu îl ai, Airbnb și celelalte platforme similare să nu te primească. Și fără înregistrare fiscală să nu poți opera. Iar dacă Airbnb și Booking nu respectă acest lucru, atunci să fie interzise în România.”, a declarat Alin Burcea.

S-a dat o lege UE pentru cei care dețin locuințe de închiriat

Uniunea Europeană a aprobat un regulament referitor la închirierile de locuințe pe termen scurt. Acesta vizează colectarea și schimbul de date între platforme și autorități. Conform noului regulament, listările ilegale nu vor mai putea fi publicate pe platformele online.

Autoritățile vor putea să le verifice, iar platformele nu vor mai putea fi suspectate de evaziune fiscală. Din anul 2022, toți cei care oferă spații de cazare pe Airbnb și platformele similare sunt obligați să dețină un certificat de clasificare emis de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

ANAF a publicat ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Documentul, disponibil pe portalul ANAF, furnizează informații utile pentru persoanele care închiriază bunuri și clarifică aspecte referitoare la definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractele de locațiune, înregistrarea fiscală, contribuțiile sociale și modalitățile de plată ale impozitului.

Conform ghidului publicat de ANAF, venitul brut anual din închirierea bunurilor se stabilește pe baza sumelor prevăzute în contractul de închiriere, indiferent de momentul încasării acestora. Acest venit brut poate fi majorat cu cheltuielile care cad în sarcina proprietarului și care sunt efectuate de chiriaș. Pentru stabilirea impozitului, contribuabilii aplică o cotă de 10% asupra venitului impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului. ANAF recomandă contribuabililor să completeze și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`