Războiul dintre conducerea Technosteel LBR Iași și instituțiile statului a fost câștigat de administratorul fabricii ieșene. Technosteel a scăpat de popririle și măsurile de executare silită impuse în ultimii ani de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Compania din Calea Chișinăului are active importante în valoare de aproape 95 de milioane de lei. Deși a fost acceptat un plan de reorganizare al fabricii, este puțin probabil ca activitatea de producție a țevilor metalice să continue în zona Industrială a Iașului
Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a pierdut un război important împotriva Technosteel LBR. Compania ieșeană aflată în insolvență a scăpat de somațiile de plată și popririle impuse în ultimii doi ani pe terenurile și halele pe care le deține în Zona Industrială a Iașului. Administratorul judiciar al Technosteel, CITR Filiala București, a dat în judecată Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Banca Românească SA, Banca Transilvania SA și NGB Bank Malta Limited, pentru anularea unor măsuri de poprire, a unor titluri executorii și a unor somații de plată.
A scăpat de majoritatea sancțiunilor financiare
Măsurile de sancțiuni financiare au fost impuse de ANAF în perioada februarie 2019 – noiembrie 2019, în condițiile în care mai toate bunurile companiei ieșene erau puse sub sechestru din cauza unor datorii la băncile și instituțiile de credit menționate.
„Admite în parte contestația la executare formulată de administratorul judiciar CITR Filiala București SPRL, pentru debitoarea Technosteel LBR, în contradictoriu cu intimata ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Dispune anularea adresei de înființare a popririi 6956/22.05.2019 și a tuturor măsurilor de executare silită efectuate în baza titlului executoriu 12743/13.02.2019 emise de către ANAF. Respinge ca rămasă fără obiect cererea de suspendare a măsurilor de executare silită”, se arată în pronunțarea magistraților de la Tribunalul Iași din finalul anului trecut.
A fost confirmat planul de reorganizare al administratorului judiciar
Mai multe sentințe în acest sens au fost date pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, fiind stabilite o serie de termene și în ianuarie 2020. De precizat faptul că, în luna octombrie 2019, a fost confirmat planul de reorganizare propus de administratorul judiciar încă din 2018, dar care a fost intens contestat de acționarii societății.
„Confirmă planul de reorganizare a activității Technosteel SRL, plan propus de către administratorul judiciar CITR – Filiala București SPRL, așa cum a fost aprobat de Adunarea Creditorilor în ședința din 27.08.2018. Conducerea activității debitoarei urmând a fi exercitată de către administratorul judiciar. Infirmă planul de reorganizare propus de creditorii Rabin Radu, SC Sapico Chemical International SRL, Comm Metals Deutschland GmbH, CMC Europe GmbH, SC Bador SA”, se arată în pronunțarea din ședința publică din data de 23.10.2019.
Active de 95 de milioane de lei deținute de Technosteel Iași
În momentul de față, Technosteel are active imobilizate în valoare totală de 95 de milioane de lei, fiind vorba în special de terenuri și clădiri situate în Calea Chișinăului, 132 din Iași.
Conform ultimelor raportări fiscale, Technosteel LBR Iași a avut o pierdere de 8 milioane de lei în 2018, ajungând la un total al datoriilor de 117.676.525 lei. Deși au fost vândute numeroase bunuri din patrimoniul fabricii, datoriile au crescut cu aproape 10 milioane de lei în doar doi ani de insolvență. Cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 147 de milioane de lei în 2015 la doar 3 milioane de lei în 2018. Asta s-a întâmplat în condițiile în care majoritatea terenurilor și halelor se aflau sub sechestru impus de băncile comerciale.
În conducerea societății din Iași s-au aflat oamenii de afaceri Sergei Zonenko – evreu de origine rusă, David Segal – cetățean basarabean, românul Adrian Gavrilă și mai mulți mici acționari. Firma ieșeană a fost înființată la scurt timp după asasinarea lui Virgil Săhleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Oamenii care au stat în spatele devalizării societății cu capital rusesc au înființat o serie de firme-fantomă care au scurs în ultimii ani banii Technosteel LBR Iași.