Prima pagină » Sanatate » Stomatita aftoasă. Ce este și cum se manifestă?

Stomatita aftoasă. Ce este și cum se manifestă?

18 ian. 2022, 09:40,
în Sanatate

Stomatita aftoasă, numită și aftă bucală, este una dintre cele mai întâlnite inflamații din interiorul cavității bucale. De obicei, apare pe limbă, buze și mai rar pe gingii și pe cerul gurii. Se prezintă ca un coș inflamat de culoare alb-gălbuie.

Care sunt principalele simptome ale stomatitei

Printre cele mai cunoscute simptome ale stomatitei regăsim mâncărimea, durerea și respirația neplăcută.

Această afecțiune poate apărea la orice persoană și la orice vârstă. Printre cauzele sale, se numără lipsa igienei orale, sistemul imunitar slab, alergiile alimentare, fumatul, mușcatul obrazului și consumul de alimente sărate, precum semințele sau alunele.

rana mica la buza de culoare alb-galbuie

Stomatita aftoasă este una dintre cele mai neplăcute inflamații și se poate dezvolta de la primele etape ale vieții până la vârsta adultă

Stomatita aftoasă: Cum să tratăm această afecțiune

Tratamentul poate fi de două feluri, sistemic și local. Tratatamentul local constă în folosirea unor ape de gură care conțin antiseptice, aplicarea unor unguente sau uleiuri. Medicii susțin că, de cele mai multe ori, afecțiunea nu necesită un tratament special, însă dacă pacientul prezintă o stomatită aftoasă mai severă, va primi un tratament medicamentos sau se recomandă aplicarea unor soluții speciale.

În ceea ce privește tratamentul sistemic, el se realizează numai în cazurile speciale, mai exact atunci când în urma tratamentului local, el nu a dat roade sau afecțiunea este mai gravă decât a fost anticipat inițial. În timpul tratamentului, pacientul va trebui să consume vitamina C, găsită în fructe și legume, cât și vitamina B12, regăsită în carne, pește, ouă și produse lactate. Este recomandată renunțarea la băuturile alcoolice și a alimentelor condimentate excesiv.

inflamatie la nivelul buzei unui copil

Stomatita este considerată una dintre cele mai deranjante afecțiuni ale copilăriei, fiind totodată printre cele mai frecvente

Prevenirea stomatitei aftoase

Adulții, dar și copiii, sunt sfătuiți să aibă o dietă echilibrată, în principal prin consumul de alimente bogate în vitamina B și anume ciupercile, spanacul, laptele, ouăle și nucile. Alt mod prin care poți să te protejezi este hidratarea suficientă și evitarea vorbirii în timpul orelor de masă, pentru a nu fi mușcați obrajii. Este important să fie începută o rutină de îngrijire orală corespunzătoare.

Stomatita aftoasă la copii. De ce apare și cum poate fi tratată

Stomatita aftoasă este considerată una dintre cele mai deranjante afecțiuni ale copilăriei, fiind totodată printre cele mai frecvente. La fel ca în cazul adulților, stomatita aftoasă la copii se prezintă printr-o inflamare a mucoasei cavității bucale și apare pe limbă, buze, prezentându-se ca un coș inflamat de culoare alb-gălbuie.

Este bine cunoscut motivul tuturor problemelor dentare, iar acela este igiena dentară necorespunzătoare. Medicii sfătuiesc părinții să asiste copiii dimineața și seara înainte de culcare pentru a se asigura că se spală corect pe dinți.

Printre cei mai frecvenți factori de risc ai afecțiunii se numără deshidratarea, iritații de la aparate dentare, imunitatea slabă, febra, mâinile murdare, pe care deseori copiii le duc spre gură.

Simptomul comun în cazul adulților, cât și al copiilor, este inflamația și prezența petelor albe, a unor răni pe partea interioară a obrajilor, care ulterior pot sângera. În urma acestor simptome, copilul poate refuza mâncarea.

inflamatie la nivelul buzei unei persoane

Stomatita aftoasă, numită și aftă bucală, este una dintre cele mai întâlnite inflamații din interiorul cavității bucale

Cum se tratează stomatita la copii

În funcție de severitatea afecțiunii, medicul recomandă un tratament medicamentos sau administrarea unor probiotice cu clătirea gurii, folosind tinctură de propolis, unul dintre cele mai naturale antibiotice recomandate copiilor.

În ceea ce privește alimentația, aceasta trebuie să fie compusă din preparate care să nu rănească gura copiilor, iar zahărul trebuie evitat, pentru că menține inflamația.

La fel ca în cazul adulților, copiii sunt sfătuiți să aibă o igienă orală corespunzătoare. Este necesară evitarea alimentelor picante, sărate și excesiv de fierbinți sau reci. Copiilor le sunt recomandate periuțele de dinți delicate, astfel se evită iritarea gingiilor, cât și a altor zone din gură.

afta bucala pe buza superioara a unei persoane

Simptomul comun în cazul adulților, cât și al copiilor, este inflamația și prezența petelor albe, a unor răni pe partea interioară a obrajilor, care ulterior pot sângera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`