Prima pagină » Local » Stocatorul de oxigen, montat la spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani – EXCLUSIV
Stocatorul de oxigen, montat la spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani - EXCLUSIV

Stocatorul de oxigen, montat la spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani – EXCLUSIV

16 dec. 2020, 14:07,
în Local

Astăzi, 16 decembrie 2020, s-a montat stocatorul de oxigen de la spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani. Acesta are o capacitate de 10.000 de litri. În acest moment, este conectat la sistemul de gaze medicale şi a fost umplut în proporţie de 99,5%.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase susține că acest stocator este conectat la sistemul de gaze medicale și este alimentat în momentul în care are nevoie.

„Stocatorul că are o capacitate de 10.000 l a fost umplut cu oxigen 99,5% şi a fost conectat la sistemul de gaze medicale. Spitalul mobil Leţcani are trei surse de oxigen aşa cum cer normele europene. Sursa principală este stocatorul de oxigen, a doua este staţia de oxigen pe bază de butelii, iar a treia sursă constă în patru staţii de oxigen.

Tot astăzi, CJ prin sprijinul preşedintelui a aprobat finanţare pentru modernizarea staţiei de oxigen şi mărirea capacităţii staţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase. Am luăm în calcul posibilitatea de a monta un stocator. Este alimentat în momentul în care are nevoie. Spitalul mobil de la Leţcani funcţionează la standardele europene, probabil este singurul spital din Iaşi şi printre puţinele din spitalele din România care are trei surse de oxigen. Ţinând cont că am mărit capacitatea prin care putem să ventilăm pacienţii, putem să primim şi mai mulţi pacienţi în ATI.

Pentru o îngrijire corespunzătoare, aşa cum merită pacientul în general şi fără doar şi poate pacientul roman, avem nevoie de personal medical cu training pe TI şi sigur pe boli infecţioase. Capacitatea maximă de îngrijire a pacienţilor la Leţcani este de 48. Speram să nu ajungem la acest număr de pacienţi. Chiar de nu vom avea suficient personal medical astfel încât să ne încadrăm normativ, nu vom renunţa niciun pacient şi vom face în aşa fel astfel încât fiecare pacient să aibă parte de îngrijirea corespunzătoare de ATI şi să nu aibă niciun moment de suferit din acest punct de vedere.

Dacă discutăm despre curentul electric. De o săptămână monitorizăm orice cădere de tensiune la nivelul spitalului. Am montat o aparatura specială, un holter, monitorizare permanenta, 24/24, astfel încât să vedem dacă există într-adevăr căderi de tensiune, pentru a preîntâmpina o problemă din punct de vedere energetic.

„Spitalul de la Leţcani se afla într-o zonă neprotejată. Este un spital aflat în câmp. Cu sprijinul CJ am discutat şi aceste aspecte şi se vor monta nişte parazăpezi, astfel încât spitalul să fie protejat”, a declarat Florin Roşu”, a declarat Florin Roşu, manager Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, despre reparațiile stației de oxigen

Radu Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie susține că trebuie să se monitorizeze continuu echipamentele medicale, intensitatea curentului electric, dar și momentul în care este necesară o mentenanță a stațiilor de oxigen și nu numai.

„Vreau să vă imaginaţi această staţie de oxigen ca o maşină care funcţionează încontinuu de 9 luni de zile, deşi nu a fost proiectată să facă acest lucru. Ca urmare, gradul de uzură şi presiunea pusă pe aceste echipamente este mare. Trebuie făcută o mentenanţă luna de lună, ceea ce se face. Aceste aparate au un display care ne arată când a fost făcută ultima dată, în schimb echipamentele nu au fost proiectate să funcţioneze la gradul ăsta de exploatare şi la acest sistem continuu. Au nevoie de reparaţii pentru că au elemente consumabile.

Avem nevoie să facem aceste reparaţii pentru că în mod normal materialul acela filtrant, care este şi o componentă foarte scumpă a staţiei, ar fi trebuit schimbat anul viitor, dar având în vedere gradul de exploatare, producătorul ne spune că trebuie să-l schimbăm mai repede, asta pentru a preîntâmpina şi nu cumva face eventuale scăderi ale calităţii oxigenului. Şi ne luăm măsuri de siguranţă care pot fi înlocuite.

Luăm în calcul şi această variantă, luăm în calcul toate variantele din acest punct de vedere că departamentul tehnic al Spitalului de Pneumoftiziologie dar şi cel al Spitalului de Boli Infecţioase să aleagă cea mai bună variantă în interesului bolnavilor şi colegilor care lucrează cu bolnavii. Trebuie să fie eficientă şi la îndemână decizie. Nu are legătură stocatorul de oxigen cu reparaţiile staţiei de oxigen. Sunt lucruri diferite. Suntem două spitale care de 9 luni duc greul, şi când spun greul înseamnă că aici se internează pacienţi cu stare gravă şi foarte gravă”, a declarat Radu Dabija, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *