Prima pagină » Informații utile » Stimulent de inserție acordat și după ce copilul împlinește 2 ani. Iată în ce condiții se acordă părinților

Stimulent de inserție acordat și după ce copilul împlinește 2 ani. Iată în ce condiții se acordă părinților

08 ian. 2025, 12:58,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți părinți se întreabă dacă acest stimulent de inserție se poate primi și după împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. Ei bine, când vorbim despre acest venit, ne referim la un ajutor financiar pe care îl pot primi persoanele îndreptățite să beneficieze de concediu de creștere a copilului după revenirea la serviciu.

Părinții care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului pot primi o sumă de bani, numită stimulent de inserție. După cum stabilește legislația momentului, acesta nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului, iar pentru a-l primi, părintele care se întoarce la muncă trebuie să faci o cerere în acest sens.

Stimulent de inserție acordat și după ce copilul împlinește 2 ani

Valoarea stimulentului de inserție pentru persoanele care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni este de 1.500 de lei, iar valoarea stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la serviciu după ce copilul împlinește 6 luni va fi de 650 de lei, conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Acest stimulent se acordă părinților care se întorc la muncă înainte de vârsta de 6 luni a copilului, respectiv 1 an în cazul celui cu dizabilități. Primesc 1.500 până când copilul împlinește 2, respectiv 3 ani pentru cel cu dizabilități.

De asemenea, primesc această sumă și părinții care nu intră în concediul de creștere a copilului și se întorc la muncă după terminarea concediului de maternitate, adică acele 42 de zile obligatorii, sau a celui paternal, de 60 de zile. Suma se acordă până când copilul împlinește 2, respectiv 3 ani pentru copilul cu dizabilități.

După ce copilul împlinește această vârstă, părintele va lua stimulent de inserție de 650 de lei pe lună, până când copilul împlinește 3, respectiv 4 ani. Dacă până în luna mai 2021, condiția pentru a primi stimulent de inserție era să te întorci la serviciu sau să realizezi venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de a îndeplini copilul 2 ani, respectiv 3 ani, HG 536/2021 prevede o nouă modificare.

Părinții care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creștere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a juniorului cu dizabilități primesc stimulent de inserție în valoare de 650 de lei.

Care este primul pas pentru a-l obține

În Legea 89/2019, care vine cu modificări la Ordonanța de Urgență 111/2010, este prevăzută obligația salariatului/salariatei, care intenționează să revină la locul de muncă pe durata în care are dreptul să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului, de a informa angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte cu privire la reluarea raportului de muncă sau de serviciu. Dacă salariatul/salariata respectă această obligație îi este interzis angajatorului să restricționeze accesul acestuia/acesteia la stimulent de inserție.

Conform articolului 25, alineatul (6) din Legea 89/2019: Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5).

Angajatorul este cel care îți va elibera adeverință din care să reiasă data reluării activității și perioada de concediu creștere copil, care îți este necesară la depunerea actelor pentru stimulent de inserție.

Trebuie să pregătești următoarele documente pentru dosarul pe care trebuie să îl faci pentru obținerea stimulentului de inserție: acte de identitate părinți – copie și original; certificat naștere copil  – copie și original; certificat căsătorie sau livretul de familie – copie și original; certificatele de naștere ale celorlalți copii aflați în întreținere, după caz (copie); actele care dovedesc calitatea solicitantului și relația pe care acesta o are cu copilul (în cazul copiilor adoptați sau în plasament); adeverință tip completată de angajator/angajatori in care să reiasă data reluării activității și perioada de ICC.

Prin urmare, pentru părinți este foarte important dacă stimulentul de inserție se acordă după ce copilul împlinește 2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`