Prima pagină » Actualitate » Stimulatoarele cardiace pot fi reutilizate în alte state din UE! Cardiolog român: „Este o chestiune de etică să nu lași un astfel de dispozitiv care continuă să trimită impulsuri într-un corp inert”
Stimulatoarele cardiace pot fi reutilizate în alte state din UE! Cardiolog român: „Este o chestiune de etică să nu lași un astfel de dispozitiv care continuă să trimită impulsuri într-un corp inert”

Stimulatoarele cardiace pot fi reutilizate în alte state din UE! Cardiolog român: „Este o chestiune de etică să nu lași un astfel de dispozitiv care continuă să trimită impulsuri într-un corp inert”

20 feb. 2023, 14:28, 3 ,
în Actualitate

Reutilizarea stimulatoarelor cardiace şi a materialelor medicale de unică folosinţă este strict interzisă în Romania, potrivit legislaţiei. În contextul în care mai mulţi medici din Iaşi şi Braşov au prelevat de la persoane decedate astfel de dispozitive şi le-au montat la pacienţi cardiaci, oamenii legii au deschis o anchetă în acest caz. În aceeaşi ordine de idei, se pare că mai multe ţări din Uniunea Europeană permit refolosirea stimulatoarelor şi defibrilatoarelor din segmentul cardio. Însă, acestea se pot reutiliza doar după o sterilizare făcută conform instrucţiunilor.

De altfel, acum, Curtea de Apel București trebuie să decidă dacă medicul ieșean Dan Tesloianu a acționat bine atunci când a montat stimulatoarele cardiace. Practic, 250 de vieți umane au fost salvate! 250 de oameni au primit o nouă șansă la viață! Vor decide însă magistrații că acei pacienți trebuiau de fapt să moară? Decizia lor va determina ca acești bieți suferinzi să renunțe și să înapoieze la dispozitivele care le asigură încă o zi alături de cei dragi?

Să nu uităm că în jurământul lui Hippocrate este inclusă și sintagma „voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor”. A procedat medicul Tesloianu greșit că a făcut totul pentru bunăstarea pacienților?!

Alte state din UE permit reutilizarea stimulatoarelor cardiace

Germania este una dintre ţările din UE care permite reutilizarea dispozitivelor cardiace de unică folosinţă. De asemenea, Franta permite donarea aparaturii în alte ţări, însă interzice pe teritoriul ţării sale refolosirea acestora.

O listă pusă la dispoziție de Comisia Europeană, care se actualizează în timp real, arată că, alături de România, celelalte state din UE și Spațiul Economic European care interzic complet reutilizarea aparatelor medicale sunt Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia și Slovacia. Pe de altă parte, statele care permit reutilizarea dispozitivelor medicale sunt Germania, Belgia, Croația, Irlanda, Suedia și Țările de Jos.

Situaţiile diverse pentru refolosirea dispozitivelor medicale

La nivel internațional, conform unui raport al Comisiei Europene, pot apărea situații diferite în procedura de utilizare sau reutilizare a aparatelor medicale.

Astfel, în SUA, înainte că dispozitivele medicale să poată fi reprelucrate și reutilizate, o terță parte sau un spital însărcinat cu reprelucrarea trebuie să respecte aceleași cerințe care se aplică fabricanților de echipament original, inclusiv depunerea de documente de notificare înainte de introducerea pe piață sau de aprobare, înregistrarea firmelor de reprelucrare și listarea tuturor produselor, depunerea de rapoarte de eveniment nefavorabil, urmărirea dispozitivelor a căror funcționare necorespunzătoare poate avea consecințe serioase, corectarea sau înlăturarea de pe piață a dispozitivelor nesigure și îndeplinirea cerințelor de fabricare și etichetare.

Canada nu reglementează reutilizarea dispozitivelor medicale de unică utilizare, având în vedere că, în conformitate cu legile și reglementările actuale, agenția guvernamentală din domeniul Sănătății (Health Canada) nu are atribuții în acest sens. Unele provincii au interzis reutilizarea dispozitivelor de unică utilizare critică și alte provincii au stabilit că spitalele trebuie să utilizeze un reprelucrator autorizat.

În Australia, o instituție publică sau privată care reprelucrează un dispozitiv medical destinat inițial numai pentru o singură utilizare, devine fabricantul dispozitivului reprelucrat și, ca atare, i se cere să aplice procedura corespunzătoare de evaluare a conformității pentru produsul respectiv.

În Japonia, cerințele pentru dispozitivele de unică utilizare sunt ca eticheta să conțină precizarea „de unică utilizare” și că instrucțiunile de utilizare să conțină obligatoriu precizarea că „reutilizarea este interzisă”.

Cardiolog român: „Vin puţine şi sunt unele cazuri critice în care nu ştiu cum să reacţionez”

Cardiologul Eleonora Gima, medic primar în Constanța, a declarat pentru G4Media că România se confruntă cu probleme importante în aprovizionarea spitalelor cu dispozitive medicale, cel puțin în segmentul cardio. Adeseori medicii sunt puși în situația în care trebuie să ia decizii pentru a ține pacientul în viață, dar în același timp sunt nevoiți să respecte legislația în vigoare, care, de cele mai multe ori este haotică, lacunară sau contradictorie.

”Haosul legislativ aduce medicii în situația în care în cazuri critice nu știu cum să reacționeze și ce decizii să ia, iar juriștii să nu știu ce să îți facă. Nimeni nu știe să îți spună ce să faci. Singura noastră soluție este să ne apucăm noi să citim legislația, să învățăm noi să ne apărăm”, explica Gima.

Medicul mai arată că, la nivelul țării, se cumpără un anumit număr de dispozitive, dar mic comparativ cu cererea:

”Stocul pentru trimestrul întâi se epuizează în curând, tot timpul rămân restanțe de pe o lună pe alta. Astfel se prelungește foarte mult spitalizarea, pentru că nu poți trimite acasă pacientul pentru că îi pui viața în pericol. Iar când tragi linie, vezi că ajungi mult mai scump decât dacă achiziționai mai multe aparate”.

Eleonora Gima consideră că, pe de-o parte, este etic să reutilizezi dispozitivele medicale atunci când aparatele nu sunt suficiente iar pacienții sunt în pericol de moarte pentru că reutilizarea înseamnă salvarea vieților acestora. Pe de altă parte, medicul consideră că doar în țările subdezvoltate este posibil că dispozitivele necesare unor intervenții de viață și de moarte să nu fie suficiente pentru toți cei care au nevoie de ele.

”Recuperarea dispozitivelor electronice implantabile cardiovasculare la autopsie poate crește numărul celor care pot fi reutilizate și distribuite în scopuri umanitare, ba chiar este o chestiune de etică să nu lași un astfel de dispozitiv care continuă să trimită impulsuri într-un corp inert. La fel, tot de etică ține posibilitatea de a salva viața unei persoane, chiar dacă dispozitivul a mai fost folosit”, mai arată medicul primar cardiolog Eleonora Gima.

Deputatul Emanuel Ungureanu: „În toată ţara se implantează stenturi de la morţi”

Vă reamintim că vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, a transmis că ce se întâmplă la Iași se întâmplă în mai multe spitale din țară.

”Nu este o noutate și deschid o altă perspectivă că CNAS, fie că vorbim de Casa Județeană de Asigurări din Iași sau din Buzău sau din Cluj, de oriunde, epuizează banii destul de repede și apoi începe șantajul. Pe o listă lungă de așteptare, vine pacientul, care intră în capcană și i se spune: banii sau viața. I se spune foarte clar: lista este lungă, nu avem, să zicem, un dispozitiv cardio la îndemână, costă foarte mult, 4.000, 6.000, 10.000 de euro și atunci vine salvatorul, vine medicul care spune: a murit ieri cineva, se mai întâmplă și în Germania, se întâmplă mult în țările sărace, se scoate aparatul de la cadavru și se pune la viu, vreți să fiți salvat, vă costă 2.000-4.000 de euro, pe care-i donați în fundația X, de fapt o șpagă mascată și aveți o șansă la viață (…). Stați să vedeți ce nereguli a scos la iveală un raport de audit al Ministerului Sănătății în cazul actualei conduceri a spitalului Sf. Spiridon și care au fost ascunse sub preș și le voi dezvălui mâine. Deci ce se întâmplă la Iași se întâmplă în multe alte spitale din țară, pacienții sunt șantajați cu celebrul slogan banii sau viața (…). Nu poți să nu vezi că cel mai mare deficit în sistemul sanitar nu e cel al banilor, ci cel de caracter”.

Vă aducem aminte că în Iași și alte județe s-au desfășurat zeci de descinderi la spitale, unde medicii erau acuzați că refoloseau aparatură medicală de unică folosință. Un medic din Iași a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în timp ce alte cadre medicale au fost puse sub control judiciar. Justiția din România anchetează cazul și în curând va lua o decizie.

Comentarii
  • Scârbit de lepădături

    Domnule ziarist te rog să prezinți un singur caz de viață salvată în acest fel de către acest ,,medic”, fără a percepe BANI. Dacă găsești mă înclin în fața voastră. Dacă nu, vă rog măcar să nu mai încercați spălarea unui …n-am cuvinte. RUȘINE!!! Terfeliți cea mai nobilă meserie susținându-l în orice fel.

  • Corect,orice excroc in dorinta sa avidă de a face bani se foloseste de sintagma filantropiei mai ales dacă profesează intr-o tagmă medicală unde jurămăntul lui Hipocrates e o onoare de netăgăduit.

  • Corect,orice excroc in dorinta sa avidă de a face bani se foloseste de sintagma filantropiei mai ales dacă profesează intr-o tagmă medicală unde jurămăntul lui Hipocrates e o onoare de netăgăduit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`