Stilul de pictură Nihonga din Japonia, prezentat la Palatul Culturii din Iași în cadrul unui nou proiect expozițional. În perioada 8 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași prezintă publicului expoziția de artă vizuală ”The Moon Glows the Same”, semnată de artistul român Roland Pangrati și curatoriată de Cristina Simion. În încheierea acestui proiect expozițional, duminică, 30 ianuarie 2022, ora 17:00, are loc workshop-ul de prezentare al materialelor și tehnicilor specifice stilului de pictură Nihonga din Japonia
În perioada 8 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” (CMNM) Iași prezintă publicului expoziția de artă vizuală ”The Moon Glows the Same”, semnată de artistul român Roland Pangrati. În încheierea acestui proiect expozițional, duminică, 30 ianuarie 2022, ora 17:00, are loc workshop-ul de prezentare al materialelor și tehnicilor specifice stilului de pictură Nihonga din Japonia susținut de Roland Pangrati la Palatul Culturii. Totul în prezența Excelenței Sale, Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România.
Stilul de pictură Nihonga din Japonia are o tradiție de 1.000 de ani
Acest eveniment este organizat sub patronajul Ambasadei Japoniei în România cu sprijinul Universității Naționale de Arte ”George Enescu” (UNAGE) Iași și se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului stabilirii relațiilor diplomatice dintre Japonia și România. Stilul de pictură Nihonga are o tradiție mai îndelungată de 1.000 de ani, iar Roland Pangrati este unul dintre puținii artiști contemporani care abordează această tehnică picturală pe care a descoperit-o în 2018 în timpul vizitei din Japonia. De atunci a început să studieze această tehnică în Tokyo și să creeze propriul concept de reprezentare plastică din arta sa.
Roland Pangrati este cunoscut pentru modul în care combină abstractul minimalist cu tehnici japoneze de pictură
Roland Pangrati este cunoscut pentru modul în care combină abstractul minimalist cu tehnici de pictură japoneze mai vechi de 1000 de ani. El folosește în realizarea operelor sale pigmenți minerali naturali obținuți din pietre măcinate în diferite granulații, Gofun (alb de perlă făcut din stridii – scoici care fac perle), aur, argint si cupru, acestea fiind combinate cu clei special obținut din extragerea proteinei animale, prin fierbere, pentru a crea astfel culori intense. Culorile astfel obținute sunt așezate pe hârtie Washi, cu durabilitate mai mare de 1000 de ani, realizată manual în Japonia din fibre de Kozo (dud japonez).
În anul 2014, hârtia japoneză Washi a fost declarată Patrimoniu Cultural Imaterial al UNESCO, fiind recunoscută ca una dintre ”Valorile Intangibile ale Umanității”. Abordarea acestei teme în cadrul workshop-ului reprezintă un prilej de descoperire ale unor materiale și tehnici specifice stilului de pictură Nihonga din Japonia. Accesul la eveniment se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Prezentarea stilului de pictură Nihonga din Japonia la palatul Culturii din Iași este o nouă activitate inedită.