Prima pagină » Titlurile zilei » Știați că în acest loc se află cel mai bun lapte din Iași? La Stațiunea de Cercetare de la Dancu se folosește material seminal de la cei mai buni tauri din lume. „Animalele ce le vedeți sunt fiice ale acestor tauri” – FOTO

Știați că în acest loc se află cel mai bun lapte din Iași? La Stațiunea de Cercetare de la Dancu se folosește material seminal de la cei mai buni tauri din lume. „Animalele ce le vedeți sunt fiice ale acestor tauri” – FOTO

11 mai 2023, 02:00, 8 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

La Stațiunea de Cercetare de la Dancu se produce lapte de o calitate superioară, iar cele 800 de exemplare din rasele Sura de stepă și din Bălțata cu Negru Românească sunt atent monitorizate. Specialiștii stațiunii susțin că cercetările sunt axate pe laptele de calitate și intenționează să investească 2 milioane de euro într-o fabrică de procesare. În ultimii 3 ani au adus material seminal de la cei mai buni tauri din lume

La Stațiunea de Cercetare de la Dancu, specialiștii se axează pe calitatea laptelui. Zilnic, de la cele 330 de vaci de lapte se colectează o cantitate de 9.500 de litri. Efectivul de animale din stațiune este de 800 de exemplare din rasele Sura de stepă, pe cale de dispariție, și din Bălțata cu Negru Românească. Potrivit directorului stațiunii, Iosif Albert, laptele din Dancu ajunge la un procesator, însă planurile sunt ca în viitorul apropiat să fie construită o fabrică de procesare.

„Până în prezent, în stațiune s-au investit 50 de milioane de lei, bani care provin din proiecte europene, transfrontaliere, fonduri proprii și de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Vrem să facem o fabrică de lapte, să accesăm fonduri europene, respectiv un milion de euro, iar noi să venim cu partea noastră, încă un milion de euro. Acum, laptele ajunge la un procesator.

În ultimii 2 ani am crescut producția de la 4.000 la 10.000 de litri, zilnic, iar tehnologiile își fac simțită prezența, de aceea am redus personalul, de la 150 de persoane la 63 de angajați. Vrem să ajungem la 12.000 de litri pe zi”, susține Iosif Albert, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dancu, comuna Holboca, Iași.

La Stațiunea de Cercetare de la Dancu se folosește material seminal de la cei mai buni tauri din lume

Specialistul mai spune că în ultimii 3 ani a fost adus la stațiune material seminal de la cei mai buni tauri din lume.

„Am cumpărat, în ultimii 3 ani, material seminal de la cei mai buni tauri din lume, din America, care sunt în top 3 cei mai buni tauri din ierarhia mondială. Animalele ce le vedeți în tabără sunt fiice ale acestor tauri. În ceea ce privește prețul laptelui, în urma analizelor făcute de noi, pentru a ajunge la un prag de rentabilitate, prețul corect ce ar trebui oferit este de 2 lei pe litru, care ar trebui să ne acopere cheltuielile.

În prezent, 60 la sută din cheltuieli, la vaca de lapte, sunt furajele. Noi producem și o parte din furaje, pentru că avem 750 de hectare de terenuri agricole. Am avut noroc până acum că am avut furaje din anul 2021, care ne-au fost de folos anul trecut.

Nouă ne trebuie 6.000 de tone de furaje anual, iar surplusul din 2021 a fost de 4.000 de tone. În prezent se discută și despre unificarea celor două stațiuni de cercetare, de la Dancu și Podu Iloaiei, ceea ce ar fi foarte bine”, mai spune directorul stațiunii de cercetare.

Sabina Neculai Văleanu: „Ne interesează, în momentul de față, partea de bunăstare și terapie a animalelor”

Animalele din stațiune sunt monitorizate non-stop printr-un sistem integrat de management al fermei, denumit Afimilk, pentru calitatea laptelui și bunăstarea animalelor.

„La noi a pătruns mai greu tehnologia, comparativ cu alte state, unde și fermele cu două vaci au acest sistem, pentru că există preocupare pentru calitatea laptelui, și nu doar atât. Din păcate, dacă duceți la analize orice lapte de pe piață o să observați că 50 la sută din compoziția lui e lapte praf, deci doar jumătate e lapte”, mai spune directorul Iosif Albert.

Specialiștii stațiunii susțin că hrana animalelor este extrem de importantă, de aceea se fac cercetări și aici.

„Ne interesează, în momentul de față, partea de bunăstare și terapie a animalelor, partea de calitate a laptelui, și nu cantitatea, profilul laptelui în contextul de aliment medicament. Ne dorim ca în viitor să avem partea de procesare a laptelui și dezvoltarea de produse funcționale, biotehnologii pentru producție, tehnologii inteligente pentru monitorizarea stării de sănătate a vacii. Furajarea este extrem de importantă.

Există furaje speciale pentru fiecare grupă fiziologică. De exemplu, la untul irlandez ce îl vedeți pe piață se practică, în anumite rații, o anumită hrană, iar, la final, din lapte se face un unt pe care îl vedeți așa colorat datorită hranei”, susține Sabina Neculai Văleanu, director adjunct științific la Stațiunea Dancu.

„Vedetele” stațiunii din Iași sunt vițeii din rasa Sura de stepă, numiți „Houdini”

Specialista mai spune că sectorul zootehnic a avut și are constant parte de provocări.

„Prețul scăzut al laptelui ar trebui să-i ajute pe fermieri, dar nu este așa. Anul trecut nu a fost propice pentru agricultură, prețurile care au crescut, inflația mărită”, mai spune specialista.

În Stațiunea de la Dancu mai sunt 48 de animale din rasa Sura de stepă, rasă pe cale de dispariție, predominant femele. „Vedetele” stațiunii sunt vițeii care au fost numiți „Houdini”.

„Sunt ăia mici, vițeii, care găsesc mereu o cale să evadeze din tabără. Vor să fie mai liberi”, mai spune Sabina Neculai Văleanu, director adjunct științific la Stațiunea de Cercetare de la Dancu.

Comentarii
  • Mare stire, poate daca o facea altcineva era o stire. Ati facut 36 poze la vaci si gata stirea… penibil.

  • Este o stire formidabila.Cate statiuni mai sunt in tara?Acest Albert Iosif a lucrat si la SEMTEST Iasi unde la un moment dat erau unii din cei mai buni tauri din tara,pentru insamantare.Din pacate dupa plecarea la pensie a unui inginer zootehnist stralucit pe nume Schaas Iohann,SEMTEST a disparut.La timpul respectiv erau vreo 5-6 centre de acest fel in toata tara.Acum ce face acest director,care este de profesie economist, dar lucreaza de o viata in zootehnie este de admirat.Felicitari ,Iosif!Un fost coleg de la SEMTEST te sustine.

  • Cel mai bun lapte din Iasi? ??? Cine a facut topul asta? In baza carei informatii stimate autor?

  • Bravo! Mai sunt si oameni de calitate!

  • Domnilor , un lapte de calitate nu depinde de rasa. Intervine furajarea (naturala sau nu) stresul , da da ,stresul animalului conditiile de igiena etc etc. Acum vreau un termen de comparatie microbiologica ca(sic) e cel mai bun lapte!

  • Gigel Șipote cel mai tare!

  • rusine! rusine! rusine!
    economist sau zootehnist este domnul Albert?! la varsta lui ….sfidator ,revoltator!!!!!!!!!!!

  • Cat de putin inteleg unii oameni,dar sunt revoltati.Probabil ca nici ei nu stiu pentu ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`