Acest îndulcitor natural numit stevie ar putea duce la un dezechilibru microbian intestinal, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători israelieni. Rezultatele tocmai au fost publicate în Molecules.
O alternativă la zahăr, îndulcitorii oferă un gust dulce, dar sunt săraci în calorii. Stevia este de aproximativ 100 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă obișnuit, dar nu conține calorii sau carbohidrați.
De ce stevia ar putea provoca un dezechilibru microbian intestinal?
Cu toate acestea, un studiu israelian indică un efect neașteptat al steviei. Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Ben-Gurion din Negev (BGU), acest îndulcitor natural ar putea duce la un dezechilibru microbian intestinal. Rezultatele tocmai au fost publicate în Molecules, una dintre cele mai importante reviste internaționale de chimie peer-review. Acest dezechilibru microbian ar putea provoca dezvoltarea unor probleme de sănătate gastrointestinale.
Într-adevăr, conform acestui studiu, stevia ar putea perturba comunicațiile între diferite bacterii din microbiomul intestinal.
„Prin această cercetare, echipa științifică a constatat că inhibă aceste căi și nu ucide bacteriile. Acesta este un studiu timpuriu care indică faptul că este nevoie de mai multe cercetări inainte ca industria alimentara sa înlocuiasca zahărul cu îndulcitori artificiali pe baza de stevie. Am arătat că chiar și un supliment natural poate perturba comunicarea bacteriană”, a declarat cercetătorul principal dr. Karina Golberg, de la BGU Avram și Stella Goldstein-Goren-Departamentul de Inginerie Biotehnologică, potrivit Sante Magazine.
Indulcitori periculoși?
„Nu spunem că este interziz să consumați stevie, deoarece există o implicație asupra sănătății. Cu toate acestea, cei care consuma stevie trebuie să ia în considerare faptul că putem dăuna microbiomului prin afectarea sistemului său de comunicare”, precizeaza cercetătorul.
Studiile anterioare efectuate de Universitatea Ben-Gurion în 2018 au arătat că îndulcitorii artificiali precum aspartamul sunt toxici pentru bacteriile din sistemul digestiv. Un mecanism potențial responsabil pentru o gamă largă de probleme de sănătate, de la creșterea în greutate la diabet și chiar la cancer. Următoarea etapă de cercetare se va desfășura pe animale, cel mai probabil șoareci, pentru a vedea dacă stevia prezintă aceleași efecte îngrijorătoare observate în laborator. Analistul de piață Emergen Research ne asigură că se așteaptă ca piața globală a steviei să ajungă la aproape 1,2 miliarde de dolari până în 2027.